zzaraza píše:
:nerd Ve sve knize
"Chemistry and technology of wines and liquors" (
s. 142 a dale) Karel M.Herstein popisuje rovnou nekolik metod oxydativneho stareni. Zminky o podobnych metodach jsem potkaval v stare sovetske literature. Dokonce i dnes v prumyslu behem vyroby levneho konaku a whiskey, pouziva se rozprasovani tryskou (spraying) za horka. Delaji to treba americani
Cleveland Whiskey *
youtubeTakze neco podobneho delali i v Oxygene
Delalo se to z casovych duvodu (obrovska poptavka) nikoliv z duvodu hygienickych (v absinthu a priori zadna bakterie ne prezije)
zzaraza dík za knihu, opět jsi mně potěšil
Zas mám, musím, mám co překládat.
Obrázek toho historického, stařicího, vysokotlakého, kyslíkového, parním hadem vyhřívaného aparátu jsem tu někde kdysi myslím dával.
Taky ve Sklepě v mém posledním příspěvku je pár pdf věnujících se umělému staření.
Ale víceméně jsou takové postupy slepou uličkou a moc, nebo vůbec, se prakticky nepoužívají.
Něco se mi sice v "laboratorních podmínkách" částečně osvědčilo, ale pro komerční výrobce to nemůže být ekonomicky zajímavé, když stačí výrobky jen nechat přirozeně odležet a vydýchat..