Změnit velikost textu


Odeslat nové témaOdeslat odpověď Stránka 1 z 3   [ Příspěvků: 21 ]
Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: čtv 23. dub 2009 18:54:38 
° Capo di tutti capi °
Uživatelský avatar

Registrován: sob 11. dub 2009 17:59:57
Příspěvky: 3951
Tak, pokud dobře pozoruju, jsem tady vůbec s první absintovou recenzí. Bude trochu jiná, než plánované recenze běžných komerčních absintů (tam bude bodová stupnice a kategorie), jde totiž o podomácku vyrobený produkt člena absintové mafie. Ještě ale než se pustím do psaní této a všech dalších recenzí, následuje malé oznámení.
Jakožto výrobce absintu nebudu protěžovat svoje vlastní produkty a ostatní zatracovat jen proto, že je to konkurenční produkt. Každý, kdo mě zná z netu či osobního setkání ví, že dokážu uznat vlastní chyby a ocenit cizí práci. Konec oznámení.

Teprve podruhé se mi dostal do rukou podomácku pálený absinthe. První byl z Nizozemí od člena feeverte a zcela po pravdě mi to moc absinthe nepřípomínalo. Bylo to trpké jako šťovík.
Tento absinthe je ale jiný a hned řeknu že lepší.

Po nalití do sklenice mě překvapila příjemná, hezky smaragdová barva ale naopak zarazil silný alkoholový odér, který zastřel hledané vůně. Byl jsem dopředu upozorněn na to, že to má více než 70%, ale to jsem nemohl přeměřit. Deci je na měření málo. Použil jsem tedy svůj oblíbený poměr 1:2 a pozoroval louche efekt. Ten je velice podobný mému Antoine. Je vidět že používáme zhruba stejné množství anýzu.
Alkoholový odér se po naředění logicky ztratil a já začal vnímat vůně bylin. A tady to trochu ztrácí. Marně jsem tam hledal byliny, které používám a na které jsem u absintů zvyklý. Podle seznamu bylin, které tvůrce vyjmenoval, je z výrobního procesu asi nevypustil, počítám tedy že je jich tam menší množství. Trochu to ale omlouvá fakt, že absinthe byl vyrobený teprve v únoru 2009 a tak je ještě trochu rozdivočený. Ze své zkušenosti vím, že absinthe pro plné rozvinutí potřebuje minimálně 4 měsíce klidu.
Chuť není vůbec špatná, ale i v ní je poznat menší množství bylin. Naopak je tam moc tříslovin, které způsobují svírání chuťových buněk a to festovně ;) Vidím to na příliš dlouhou dobu macerace v barvící části a méně kvalitní byliny. V domácích podmínkách je to ale zcela jasné, tvůrce dělá asi 2L absintu v jedné šarži a tak těžko bude nakupovat čerstvý materiál ze zahraničí.

Absinthe jsem ale s chutí vypil a byl spokojený. Je to bezpochyby mnohem lepší, než mé původní obavy (vzhledem k tomu zahraničnímu homemade) a je na něm opět krásně vidět kouzlo destilace. Vzorek je lepší než jakýkoliv macerát ;)

Díky za vzorek a budu rád když mi tvůrce napíše jeho dojmy ze St. Antoine, kterého dostal na oplátku ;)


Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.


Nahoru
 OfflineProfil Poslat soukromou zprávu  
 
PříspěvekNapsal: čtv 23. dub 2009 19:33:39 
fuckin' amateur
Uživatelský avatar

Registrován: sob 11. dub 2009 18:53:16
Příspěvky: 3292
Zajímavé. :shock:

Fotka nezakaleného absinthu vypadá celkem slibně. Škoda, že z té fotky nelze nic vyčichat ani ochutnat. :twisted:

_________________
- Moderní absinthe chutná moderně.


Nahoru
 OfflineProfil Poslat soukromou zprávu  
 
PříspěvekNapsal: čtv 14. kvě 2009 10:58:58 
° Capo di tutti capi °
Uživatelský avatar

Registrován: sob 11. dub 2009 17:59:57
Příspěvky: 3951
Tvůrce domácího absintu si vzal k srdci moje připomínky, které jsem mu poslal přes PM a zdestiloval novou "šarži". Dnes jsem dostal vzorek a ten teď ochutnávám. Výsledek je mnohem lepší než byl první vzorek!

Problémem prvního byla špatná kvalita lihu, chybějící a špatně zvolené bylinky. V nové šarži tvůrce nejprve destilací a následným oddělením frakcí vyčistil původní špatný líh, poté přidal moji oblíbenou Veronica Officinalis (v prvním vzorku trestuhodně chyběl), nahradil určitou bylinu a výsledek zdestiloval.
Vůně postrádá šílenou lihovitost prvního vzorku a konečně tam jde cítit to, co tam cítit má. Výsledek hodnotím velice dobře!

Pokud to jedno deci sám nevypiju, tak ho přinesu do Prahy na absintové setkání ;)


Nahoru
 OfflineProfil Poslat soukromou zprávu  
 
PříspěvekNapsal: pát 15. kvě 2009 9:18:34 
fuckin' amateur
Uživatelský avatar

Registrován: sob 11. dub 2009 18:53:16
Příspěvky: 3292
Absinthe A3, květen 2009, 70%

Včera večer jsem měl možnost si vychutnat dosud neprodejný domácí pravý absinthe. A jsem na to hrdý, jelikož jde o velmi dobrý absinthe! 8-)

Bohužel nelze mou degustaci hodnotit jako právoplatnou recenzi, jelikož jsem kvůli záznamu využil cukru a samotný absinthe byl velice mladý - květen 2009!!! Někteří zahraniční výrobci svůj absinthe skladují rok, než jej vypustí na trh. Díky mladosti byl cítit alkohol více něž je zdrávo. Po druhém doušku se dostavil i mírný hořký ocas. Na druhou stranu, ač mlád, tak "A3" má charakteristickou bylinou vůni, které sice není moc, ale za to je velice příjemná a jiná než St. Antoine. Nevím, jestli jsem to způsobil cukrem, ale nápoj disponuje jakousi jemnou hutností, kterou má správný absinthe mít. Louche efekt je slabší a jak uvidíte na záznamu, jeho objektivní posouzení je pokaženo zmíněným cukrem. (nemůžu si zkrátka pomoc, síla zvyku, doma si jej dávám vždy s cukrem! =)

Přestože nejde o prvotřídní absinthe, strčí hravě všechny české absinthové náhražky do kapsy! A nyní apeluji na tvůrce, aby ve výrobě nepolevoval! Nevím, nakolik je Davar obeznámen s právní cestou ke konečnému prodeji, ale rozhodně by stálo za to, dostat tento výrobek ven na trh! Doporučoval bych užší spolupráci s Martinem, ten je imho v tom byrokratickém molochu celkem zběhlý. ;)

Záznam přípravy je zde - Youtube.

_________________
- Moderní absinthe chutná moderně.


Nahoru
 OfflineProfil Poslat soukromou zprávu  
 
PříspěvekNapsal: pát 15. kvě 2009 11:08:42 
° Capo di tutti capi °
Uživatelský avatar

Registrován: sob 11. dub 2009 17:59:57
Příspěvky: 3951
Tak prodej bych právě Davarovi zrovna moc nedoporučoval, jen z vedlejší vesnice jsou v podmínce za domácí pálení a prodej slivovice na Ostravsko dva lidé ;)
K destilování a prodeji je zapotřebí koncesní listina, daňový sklad, záloha na spotřební daň, registrace plátce daně a neskutečné množství různých povolení. Každý, kdo státu odvádí spotřební daň (alkohol, nafta, cigarety) je pečlivě hlídaný. Stačí touha po rychlém zbohatnutí, jednou nezaplacená daň a už se vezeš.


Nahoru
 OfflineProfil Poslat soukromou zprávu  
 
PříspěvekNapsal: pát 15. kvě 2009 11:27:07 
fuckin' amateur
Uživatelský avatar

Registrován: sob 11. dub 2009 18:53:16
Příspěvky: 3292
Tenhle byrokratický teror přímo nenávidím! :evil: To bude jednou naše smrt. Utopíme se v papírech. Z jakéhokoliv papírování mám přímo fóbii. Kolik je papírování, když chce člověk přihlásit auto z ciziny. Chcete studnu u chaty? Připravte se na papírové peklo, kterým projdou jen ti nejodolnější. A když chcete studnu u chaty na pozemku, který není váš? Rovnou to vzdejte, nemá to cenu.

Konec OT.

Je mi jasné, že malí likérníci nemají šanci, jelikož se dostanou do mínusu jen proto, že musí platit státu. Lidstvo si to ale způsobilo samo, svou leností, pohodlností a hamižností. ...fuj, honem myšlenky na něco jiného, nebo se zase na$eru. :evil:

_________________
- Moderní absinthe chutná moderně.


Nahoru
 OfflineProfil Poslat soukromou zprávu  
 
PříspěvekNapsal: pát 15. kvě 2009 13:21:28 
* Zkušený piják *
Uživatelský avatar

Registrován: stř 15. dub 2009 7:27:40
Příspěvky: 582
Ne, nehodlam nic prodavat, ani podnikat.
Z me strany se jedna hlavne o (chemicky) experiment a trochu si sahnout na veci, co clovek cte jen na papire nebo na internetu. Tot vse - myslim ze tim je to uzavreno. Ostatni pres PM.


Nahoru
 OfflineProfil Poslat soukromou zprávu  
 
PříspěvekNapsal: pát 15. kvě 2009 21:46:25 
fuckin' amateur
Uživatelský avatar

Registrován: sob 11. dub 2009 18:53:16
Příspěvky: 3292
Teď degustuji 82% A2ku, bez cukru, pouze ledová voda. Čekal jsem markantně horší produkt, ale mýlil jsem se. Samotný nápoj mi vlastně ani hořký nepřijde, ale v ústech hořký pocit po polknutí zůstane. Doporučoval bych se zaměřit na opatrnější barvení, aby se z barvících bylin nedostaly do nápoje nechtěné "chutě". Aromaticky je A2 poražena A3tkou, která mi voněla mnohem více. Pro lepší louche efekt bych přidal krapet více anýzu, jelikož jsem zhýčkaný zahraniční tvorbou. ;) V naprosto stejných podmínkách, se stejným stářím by A3 nad A2 sice zvítězila, ale neznamená to, že A2 je špatný absinthe. Navíc jsem rád, že dnes večer si mohu dát alespoň jednu sklenku, jelikož mi došly všechny zásoby a mám prázdný bar. :cry:

_________________
- Moderní absinthe chutná moderně.


Nahoru
 OfflineProfil Poslat soukromou zprávu  
 
PříspěvekNapsal: stř 20. kvě 2009 9:14:50 
*** Absinthe guru ***
Uživatelský avatar

Registrován: stř 15. dub 2009 0:27:52
Příspěvky: 1409
mas krasnou karafu na vodu :)

_________________
Omnia mea mecum porto.


Nahoru
 OfflineProfil Poslat soukromou zprávu  
 
PříspěvekNapsal: pát 12. čer 2009 8:38:13 
fuckin' amateur
Uživatelský avatar

Registrován: sob 11. dub 2009 18:53:16
Příspěvky: 3292
Včera večer jsem měl možnost ochutnat šarži A4 od zdejšího experimentátora Davara. Sice jsem se dušoval, že jej ponechám v temnu pár měsíců, aby dozrál, ale jelikož byl sám autor zvědav na můj názor a má drahá polovička byla taky celá nedočkavá, nemohl jsem odolat.

Nyní se pokusím o plnohodnotnou recenzi, přestože se stále zatím necítím jako plně zodpovědný recenzent. Nechť mi zelená víla promine! :oops:

Barva 8/10
Pěkná mírně olivově zelená.

Louche 6/10
Zakalení si dává na čas, což většinou nebývá na škodu. K dosažení lepšího louche efektu je i zde třeba zdatného "kapače" ledové vody, zároveň je třeba dávat pozor, aby nebylo vody příliš, jinak docílíte tzv. průsvitného zakalení.

Barva po zakalení 6/10
Průsvitnější mléčná zelená. Můj rozmazlený vkus mi nedává šanci dát vyšší hodnocení.

Aroma 9/10
Vůně v přepravce byla velice nepatrná, ale hned jak jsem absinthe nalil do sklenky, nemohl jsem se dostatečně "vyčenichat". Nehledě na mladé stáří A4ky, voní velice hezky.

Pocit v ústech 6/10
A4ka postrádá klasickou hutnost jiných kvalitních absinthů, ale když přehlédnu mladost alkoholu, tak mohu s klidem říct, že absinthe se příjemně rozplyne ke všem chuťovým pohárkům v ústech. Zvláště první doušek je velmi příjemný.

Chuť 7/10
Tentokrát jsem necukroval, aby recenze chuti byla objektivní. Díky výborné vůni jsem byl trochu více namlsán, takže mé očekávání chuti bylo trošku zmrazeno. Nicméně po prvním doušku má člověk tendenci "honem honem ještě jednou", přičemž se projeví negativní vlastnosti. Po několika doušcích A4 potěší první chuťové buňky, ale jakmile se dostane k zadním rohům, ponechá na nich malý závan hořkosti i po polknutí. Stydím se sám za sebe, že nedokážu z chuti lepé vyhodnotit jednotlivé bylinky, tak snad se v budoucnu polepším.

Celkové skóre 7/10
Určitě bych si A4 dal znovu. A jsem si jist, že zralá A4 by získala mnohem lepší skóre.

_________________
- Moderní absinthe chutná moderně.


Nahoru
 OfflineProfil Poslat soukromou zprávu  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové témaOdeslat odpověď Stránka 1 z 3   [ Příspěvků: 21 ]
Přejít na stránku 1, 2, 3  Další


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Přejít na:  
cron


Powered by Absinthe.cz & Lepší nálada © 2009 Absinthe Mafia