Habuův
včerejší příspěvek o testování Tarragony mě vedl k sepsání této stručná historie výroby Pernod absintu ve španělské Tarragoně. Jako zdroj mi posloužily informace od Luca Santiaga z Vert d'Absinthe.
Ač se o tom moc nemluví, nebo lépe řečeno neví, první fabrika na výrobu absintů byla v Tarragoně vybudována
již v roce 1912 firmou Pernod SA se sídlem ve Švýcarsku. Byla to
stejná rodina, která do roku 1910 vyráběla v Couvetu
Edouard Pernod. Neměla
žádnou spojitost s Pernod Fils v Pontarlier.
V Tarragoně se
Pernod SA vyráběl od roku
1912 do roku 1936. Receptura byla
stejná, jako
Edouard Pernod, jen dle dobových reklamních materiálů byly všechny byliny použité v Pernod SA vypěstovány ve Španělsku. Absint má bohatý profil, dřevité tóny a obsahuje méně anýzu, než klasický Pernod Fils. Láhev má modro-zelený odstín, znak Pernod a dno je vypouklé. Je víceméně stejný, jako preban Edouard Pernod a při porovnávací degustaci je bylo těžké rozeznat.
V roce 1930 se manažerem stává José Banus a v roce
1936 kupuje Pernod SA náš starý známý Pernod Fils z Pontarlier. Přichází
změna receptu a z varianty Edouard Pernod se opět stává
Pernod Fils! Na etiketě se objevuje jméno José Banus, láhev zůstává modro-zelená, dno vypouklé. Anýz se vrací v plné síle. Tato varianta se vyrábí
necelé tři roky, od roku 1936 do roku 1938. Od 1939 -1945 je lihovar uzavřen v důsledku války.
Teprve až v roce
1950 obnovil lihovar v Tarragoně výrobu absintu.
Dojde ke změně láhve. Ta je menší, znak Pernod není tak plastický. Receptura je opět změněna, absint je víc citrusový a osvěžující, pelyněk ustupuje do pozadí.
Další změny se projevují v období od 1960 - 1970. Absint přestal být citrusový, lehký a osvěžující. Chuť zákazníků pravděpodobně stála za celkovým zhořknutím. Chuť je těžší, více komplexní a bylinná. Láhev se opět zmenšuje, je znatelně menší než v období 1950 - 1960. Dno je nyní zcela ploché a sklo čistě zelené, z etikety se ztrácí jméno José Banus. Z těchto lahví jsme si přivezli z letošního Absinthiades vzorky.