Absinthe Mafia - spolek milovníků pravého absintu
http://absinthemafia.com/

Pivo - nápoj negramotné masy nebo lahodný chmelový mok?
http://absinthemafia.com/viewtopic.php?f=16&t=297
Stránka 13 z 27

Autor:  stego [ pon 15. čer 2015 10:34:13 ]
Předmět příspěvku:  Re: Pivo - nápoj negramotné masy nebo lahodný chmelový mok?

Ja si myslím, že tá reklama nemá prilákať ľudí čo pijú dobré pivo, ale udržať tých čo pijú G aby neprešli na niečo lepšie

Autor:  Adigal [ pon 15. čer 2015 15:25:31 ]
Předmět příspěvku:  Re: Pivo - nápoj negramotné masy nebo lahodný chmelový mok?

http://www.pivnici.cz/clanek/jak-nas-dobehl-gambrinus/

Autor:  Rafael [ stř 17. čer 2015 12:52:31 ]
Předmět příspěvku:  Re: Pivo - nápoj negramotné masy nebo lahodný chmelový mok?

Celkem pěknou reklamu má teď V. Kozel. Řezaný ležák Florián "určený" dobrovolným hasičům. Hasič sice nejsem a už dlouhou dobu nepivař, ale občas je třeba žízeň přece jen pořádně uhasit. A jako nepřítel marketů a člověk v podstatě líný, oceňuji, že je k dostání v menších místech, v síti prodejen Coop. A za dobrou cenu.

Že by se ve Velkých Popovicích blýskalo na lepší časy?
*
Ještě si dovolím odkaz na pěkný historický dokument z roku 1920:
http://www.tech-info.cz/pivo/popovice.html
Snad to někoho zaujme.

Autor:  Froggg [ ned 09. srp 2015 15:11:52 ]
Předmět příspěvku:  Re: Pivo - nápoj negramotné masy nebo lahodný chmelový mok?

Jelikož jsme na dovolenou vyrazili s kolama do Mikulova, spořádali jsme samozřejmě mnoho... piva :)
Už před cestou jsem si vytipoval několik, především malých, pivovarů v okolí. A po okoštování vřele doporučuji pivovar Mamut Mikulov a Frankies Břeclav. V Břeclavi jsme prohodili kus slova i s punkáčem, co to tam vaří, ukázal výrobu. U obou pivovarů jsem ochutnal tři typy piv, všechno svrchně kvašené. Nejlepší od mamuta byl v teplých dnech Summer Ale. Od Frankies byl Summer Ale trochu hořčejší (nějaký německý chmel), ale velký dojem na mě udělaly piva Frank APPA (velmi zajímavá souhra chutí) a Bollywood IPA.

Kdybyste do těchto krajů někdy zabloudili,neváhal bych s ochutnáním.

Co mě nijak neoslovilo, byla 12° z Břeclavského zámeckého. Desítku jsem ani nezkoušel.

Autor:  Blackhawk [ ned 09. srp 2015 18:32:41 ]
Předmět příspěvku:  Re: Pivo - nápoj negramotné masy nebo lahodný chmelový mok?

Souhlasím, v poslední době piju jen Frankies, Clock, Matušku, Velen (Černá hora) a Beskydský piv.

Autor:  Froggg [ ned 09. srp 2015 20:30:48 ]
Předmět příspěvku:  Re: Pivo - nápoj negramotné masy nebo lahodný chmelový mok?

Clock mi udělal velkou radost před rokem nebo před dvěma v Hradci na pivních slavnostech. Matušku jsem nestihl ochutnat, pokud vím, ale často mi byl doporučovaný samotnými lidmi z malých pivovarů.

Když už jsme u těch piv, tohle patří jednomu známému: http://www.pivovarpropper.cz/
Pokud jste už někdo ochutnal, hoďte reference, rád je předám dál. Mně osobně chybí svrchně kvašené v nabídce. Ale naštěstí je spoustu jiných, co to vaří.

Příjemně mě překvapilo, že o sobě malé pivovary vědí a někdy i spolupracují a to i v rámci regionu, kdy jde v podstatě o konkurenci.

Ve Frankies mi vyprávěli, který pivovar jim pomáhal stavět cajky do haly, ale bohužel jsem zapomněl, o který šlo :( Taky jsem to chtěl ochutnat.

Autor:  Rafael [ pon 10. srp 2015 12:48:23 ]
Předmět příspěvku:  Re: Pivo - nápoj negramotné masy nebo lahodný chmelový mok?

Nemám vůbec nic proti mini a mikropivovarům. Jen mi přijde jejích boom něco jako módní vlna. Že už jen jejích název v lidech evokuje, že tohle musí být to správné a poctivým rukodělným způsobem uvařené pivo. I když je to vlastně krok zpět. Svrchně kvašená piva vyráběná ve velmi primitivních podmínkách. Např. zákal, nízká trvanlivost se bere jako známka kvality atd..
Přijde mi to jako oživování starých staletých překonaných technologií a když to silně přeženu i jako výsměch generacím sládků a výzkumníků kteří se zasloužili o dobrý zvuk českého piva.
*
To, že moderní technologie místo toho aby sloužily k zvyšování kvality jsou využivány způsobem zcela opačným je jiná věc.

www.kvasnyprumysl.cz/cz/journal/

Autor:  Habu [ pon 10. srp 2015 15:48:59 ]
Předmět příspěvku:  Re: Pivo - nápoj negramotné masy nebo lahodný chmelový mok?

Rafael píše:
Nemám vůbec nic proti mini a mikropivovarům. Jen mi přijde jejích boom něco jako módní vlna. Že už jen jejích název v lidech evokuje, že tohle musí být to správné a poctivým rukodělným způsobem uvařené pivo. I když je to vlastně krok zpět. Svrchně kvašená piva vyráběná ve velmi primitivních podmínkách. Např. zákal, nízká trvanlivost se bere jako známka kvality atd..
Přijde mi to jako oživování starých staletých překonaných technologií a když to silně přeženu i jako výsměch generacím sládků a výzkumníků kteří se zasloužili o dobrý zvuk českého piva.
Tady bych si dovolil mírně oponovat. Např. mně svrchně kvašená piva vyrobená ve velmi primitivních podmínkách chutnají mnohem více než spodně kvašená piva vyrobena ve velmi "neprimitivních" podmínkách. ;) Naštěstí tady v Německu nepatří svrchně kvašené weizeny mezi speciály, takže se mi ještě nestalo, abych přišel do hospody a nedal si pivo - což jsem dříve v Čechách dělal poměrně často, neboť ty na oranžovo nabarvené vodičky, od Plzně, přes Staropramen a Krušovice až po Kozla jsem si většinou dával jen kvůli společenské povinnosti během mého studentského života. A dodnes se mi ještě nestalo, aby mi pivo z mikro nebo mini pivovaru chutnalo méně než ty výše zmíněné prázdnoty. Přijde mi, že pivo plzeňského typu (pils), kterého se v ČR vyrobí celé rybníky, ztratilo v české kotlině punc rozmanitosti. Bez mučení přiznám, že nepoznám, piju-li Gambáč nebo Kozla. Ono to totiž opravdu chutná hodně podobně. Jediné výjimky (které bych spočítal na prstech jedné ruky nezkušeného pyrotechnika) byly Svijany kolem let 2008-2010 a Pilsner Urquell v dobrých hospodách, jako např. jednou U Labutě v Praze Krč, nebo Na Staré Poště v Přelouči. O víkendu jsme navštívili zámecký pivovar Chyše a já slintal blahem! Ač spodně kvašený pils, tak se to pilo naprosto samo a ocital jsem se na vrcholu blaha. A ano, bylo kalné. :) Pak z oběda dorazíme zpět na festival Povaleč, kde lejou průzračný Gambáč, který se ve velkém množství prostě pít nedá. (tak jsem na Povaleči pil místo toho mimochodem St. Antoine =))

I když musím přiznat, že letošní Gambrinus chutná o stupínek lépe než předchozí léta. Dal bych krk, že něco ve výrobním procesu přeci jen změnili.

Autor:  Froggg [ pon 10. srp 2015 23:23:15 ]
Předmět příspěvku:  Re: Pivo - nápoj negramotné masy nebo lahodný chmelový mok?

V podstatě se můžu podepsat pod to, co napsal Habu. Těch Kozlů je i díky těm "společenským povinnostem" člověk přepitej. Navíc v té studentské době nebylo možné dát si ani lepší tvrdší alkohol, dnes už je to lepší a vím, že i v HK se dá zajít na lepší whisku nebo rum. Dnes si v putikách, kde jsou jen piva plzeňského pivovaru, dám raději gin s tonikem. G mi nechutná, Kozel je jen o málo lepší, Pilsner předraženej, Radegast dost hořkej.

Proto piju piva z malých pivovarů, a i když v poslední době piju hlavně svrchně kvašená piva, protože mi je sympatická výraznější chuť i vůně, tak mám rád i spodně kvašená. Zrovna v Hradci je poměrně maličký pivovar, vařící pivo Kohout, které se, pokud vím, dodává jen do jedné hospody (U Kohouta) a chodím na něj celkem pravidelně, protože to prostě chutná líp než většina piv u průmyslových pivovarů. A je samozřejmě pravdou, že už jsem měl i pivo z malých pivovarů, které mi vyloženě nechutnalo, jezdím po pivovarech, chodím na pivní akce, slavnosti atp., takže ochutnám hodně a už se mi stalo, že i malý rodinný pivovar uvařil něco, co mi nejelo. Minipivovar není patentem na kvalitu, ale jejich množství je zárukou toho, že si vybere každý ten oblíbený.

A souvisí to trochu i s tím, do kterých podniků rád chodím. Jsem nekuřák, kouř z cigaret mi po delší době i vadí, a v HK vznikly v poslední době nekuřácké hospody, které se ovšem zároveň věnují speciálům, převážně z malých pivovarů. Pro mě není o čem při výběru zařízení, kde strávím večer. Zrovna dnešní večer proběhl u příjemného ALE z pivovaru u Vacků z Chlumce. Na něj chodím v poslední době asi nejčastěji.

Co mě trochu štve, v restauracích, kde se člověk může dobře najíst, se většinou nemůže dobře napít, ať už jde o pivo nebo tvrdý alkohol. Jeden příklad za všechny - minulý týden jsem měl možnost jíst u Tlustých v Lednici i u Ihnančáka v Mikulově, v obou případech super zážitek, co se týká jídla, u Ihnančáka možná nejlepší v životě, ale k pití nenabídli nic, co by mě uspokojilo. Je to taková přehlídka těch známých značek z regálů marketů a televize. A pivo samozřejmě jen G a PU. Případně dnes moderní jakože cider, samozřejmě to nejhorší, co jsem pil - Kingswood nebo Kopparberg. Nakonec jsem u Tlustých svolil ke G, které mi ani v tom pařáku po cyklotúře nechutnalo a u Ihnančáka jsem objednal gin s tonikem, kdy jsem dostal Beefeater s Chito tonicem, což mě tedy uspokojilo víc než to G.

Autor:  Rafael [ úte 11. srp 2015 1:21:34 ]
Předmět příspěvku:  Re: Pivo - nápoj negramotné masy nebo lahodný chmelový mok?

Děkuji za jen mírné oponování. (Čekal jsem jiné reakce...)
Jen jsem chtěl rozvinout diskusi co se to stalo a děje s českým pivem? V žádném případě to nebylo nic proti malým pivovarkům!!!! Naopak jim spíš fandím. Nebýt jich tak by asi pivní kultura upadla úplně.
Na pivních webech jsem nějak vysvětlení nenašel. Nebo nepochopil,
*
Už možná víc než 20 let pivo v hospůdkách nepiju, Ale pokud je možnost vyzkoušet něco neznámého tak nějaký speciál vždy ochutnám. Nebo si i koupím v láhvové podobě nebo si nechám načepovat do petky na cestu. ..
A bohužel jen málokteré mi opravdu chutná,

Třeba jako stará nošovická 10° kdysi v "kdejaké zaplivané krčmě nebo nádražce" Pokud teda měli dobrý sklep a sanitaci. Ale takové "podniky" byly široko daleko svým pivem vyhlášeny a pivaři vyhledávany. Prostředí nehralo roli - chodilo se na pivo. Spíš v té době platilo, že čím lepší podnik, tím hůře ošetřované pivo....

Asi je to nostalgie....

Stránka 13 z 27 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/