Změnit velikost textu


Odeslat nové témaOdeslat odpověď Stránka 12 z 12   [ Příspěvků: 119 ]
Přejít na stránku Předchozí  1 ... 8, 9, 10, 11, 12
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Cider
PříspěvekNapsal: ned 21. led 2018 21:45:23 
* Zkušený piják *
Uživatelský avatar

Registrován: úte 20. pro 2011 23:34:44
Příspěvky: 586
Nevíte někdo, kde v ČR sehnat toto http://www.westons-cider.co.uk/ciders/#henry-westons , případně kdo by to byl schopný a ochotný dotlačit? Kamarád měl z Anglie pár vzorků, konkrétně ten Vintage oak aged, hned na první ochutnání jsem věděl, že toho potřebuju basu :)


Nahoru
 OfflineProfil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cider
PříspěvekNapsal: stř 15. úno 2023 18:14:56 
* Zkušený piják *
Uživatelský avatar

Registrován: pát 29. srp 2014 12:22:57
Příspěvky: 566
Bydliště: Valašské království
Má první praktická zkušenost s Ciderem:

Cukernatost jablečného moštu byla 12°Bx.
Psal jsem o tom m.j. i tady:
https://zahrada.online/viewtopic.php?p=31360#p31360
Mošt nebyl nebyl před kvašením v 220l sudech nijak přicukřován a ani ředěn. Ani žádné kvasinky nebyly přidány
Kvašení studené, kvasírnu jsem nijak nevytápěl. Lenost a ekonomické důvody.
(Někdy tam i trochu mrzlo)

Ale do tepla, ke kachláku jsem umístil 25l demižónek s trochu zředěným a přicukřeným moštem jak se to všeobecně v domácím vinařství dělá.
Na cca 24°Bx.
A to víno mě vůbec nepřekvapilo. Nějak jsem to po starých pokusech tak čekal. Nebylo to vůbec dobré.

Jablka nejsou moc vhodná pro výrobu domácích vín. To už je fact lepší a pitelnější mošt.
*
A včera jsem vlezl do jednoho ze sudů. Krásný, jiskrnný a velmi chutný cider jsem tam objevil. Zbytková cukernatost 5°Bx naznačuje sice jen cca 3,5% alkoholu, ale mimořádně chutné to je.
Až mi začíná být líto to prohnat palírnou.
Ale jak se oteplí, ještě se to zakalí a znovu rozkvasí.

_________________
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením
sekyry.


Nahoru
 OfflineProfil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cider
PříspěvekNapsal: stř 15. úno 2023 21:42:49 
* Zkušený piják *
Uživatelský avatar

Registrován: ned 27. bře 2016 18:06:43
Příspěvky: 760
Rafael píše:
Má první praktická zkušenost s Ciderem:

Cukernatost jablečného moštu byla 12°Bx.
Psal jsem o tom m.j. i tady:
https://zahrada.online/viewtopic.php?p=31360#p31360
Mošt nebyl nebyl před kvašením v 220l sudech nijak přicukřován a ani ředěn. Ani žádné kvasinky nebyly přidány
Kvašení studené, kvasírnu jsem nijak nevytápěl. Lenost a ekonomické důvody.
(Někdy tam i trochu mrzlo)

Ale do tepla, ke kachláku jsem umístil 25l demižónek s trochu zředěným a přicukřeným moštem jak se to všeobecně v domácím vinařství dělá.
Na cca 24°Bx.
A to víno mě vůbec nepřekvapilo. Nějak jsem to po starých pokusech tak čekal. Nebylo to vůbec dobré.

Jablka nejsou moc vhodná pro výrobu domácích vín. To už je fact lepší a pitelnější mošt.
*
A včera jsem vlezl do jednoho ze sudů. Krásný, jiskrnný a velmi chutný cider jsem tam objevil. Zbytková cukernatost 5°Bx naznačuje sice jen cca 3,5% alkoholu, ale mimořádně chutné to je.
Až mi začíná být líto to prohnat palírnou.
Ale jak se oteplí, ještě se to zakalí a znovu rozkvasí.

A co ten cider zkusit dolihovat jablkovicí na nějakých 20% :?:


Nahoru
 OfflineProfil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cider
PříspěvekNapsal: pát 17. úno 2023 13:53:37 
* Zkušený piják *
Uživatelský avatar

Registrován: pát 29. srp 2014 12:22:57
Příspěvky: 566
Bydliště: Valašské království
To by určitě bez problémů šlo, ale už by to nebyl cider. Ztratilo by to, to kouzlo přírodního nízkoalkoholického nápoje.
*
Kdyby mi neodešla kotlina, opadal smalt, tak bych raději něco, 70l má objem, zapasterilizoval, "zavařil.
Díky tomu kohoutu se to za horka velmi dobře plní do láhví. A dá se to dělat venku a nějaké znečištění kuchyně nehrozí.
(Konzervoval jsem takto kdysi velké množství moštu).
Příloha:
Kotel Brutar.jpg
Kotel Brutar.jpg [ 175.59 KiB | Zobrazeno 705 krát ]


A vůbec, nerad něco dělám v malém a v kuchyni apod. v nějakém hrnci se mi se s tím nechce patlat...

Tak to beru jako jen "sezónní" nápoj. Něco jako burčák u vinařů. A jak se oteplí a dokvasí to, tak to půjde do palírny.

_________________
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením
sekyry.


Nahoru
 OfflineProfil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cider
PříspěvekNapsal: pát 30. čer 2023 13:20:24 
* Zkušený piják *
Uživatelský avatar

Registrován: pát 29. srp 2014 12:22:57
Příspěvky: 566
Bydliště: Valašské království
Tak cider už není. Zdestilováno před asi 14 dny.
Už se hodně oteplilo...
A hodně ho před tím ubylo. Nebudu raději ani psát kolik...

A byl lepší a chutnější než ta výsledná jablkovice.
Ale to je jen můj problém. Mi jablkovice a ani Calvados moc nechutná.
*
P.S. ještě se mi stala taková zajímavá věc co nikdy dřív. Mošt jsem důkladně cedil, ale i tak se v sudech vyvločkovala taková podivná mňaga v chuchvalcích.
Myslím si, že to mohlo způsobit teplo.
Ale na chuť ani čirost to vliv nemělo.

Kdysi jsem totiž cider uchovával, dozrával před destilaci ve studeném sklepě.

_________________
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením
sekyry.


Nahoru
 OfflineProfil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cider
PříspěvekNapsal: sob 01. črc 2023 10:43:26 
* Zkušený piják *
Uživatelský avatar

Registrován: ned 27. bře 2016 18:06:43
Příspěvky: 760
Rafael píše:
Mi jablkovice a ani Calvados moc nechutná.

Pokud děláš 2 destilace, tak mezi 1. a 2. můžeš přidat nějaké bylinky. Třeba pelyněk pravý.... :devil


Nahoru
 OfflineProfil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cider
PříspěvekNapsal: sob 01. črc 2023 16:24:50 
* Zkušený piják *
Uživatelský avatar

Registrován: pát 29. srp 2014 12:22:57
Příspěvky: 566
Bydliště: Valašské království
Ještě mě napadla s tím vyvločkováním jedna věc. Kdysi jak jsem dělal jablkovici po francouzském způsobu, tak cider šel do sklepa až po důkladném vyčeření...
*
A začal jsem s tím po šárkové pohromě. Vysadil jsem větší extenzivní jabloňový sad s moštovými odrůdami.

A skončil po velkém rozmachu pěstitelských pálenic. Lidé si je začali plést s kompostem a vozili tam všelijaký bordel.

Jablečná pálenka získala proto u nás velmi špatnou pověst....
Tak jsem s ní skončil.

Ale co s jablky?
Tak jsem je začal používat na likérový líh.
Mošt silně zředit vodou a cukerným, (likérnickým), sirupem.
A výsledný destilát, nebo lutr, ještě dočistit uhlím.
*
Ale i tak jsem to ještě zkusil. Hlavně díky vysoké ceně cukru, velké úrodě a taky jisté nostalgii.

_________________
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením
sekyry.


Nahoru
 OfflineProfil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cider
PříspěvekNapsal: sob 01. črc 2023 18:06:58 
Věrný stoupenec zelené víly
Uživatelský avatar

Registrován: sob 20. úno 2016 16:55:59
Příspěvky: 499
Bydliště: Český Ráj, za Cipískem vlevo
Čéče, já cider nesdestiluju ani jednou :) ... -joke-


Nahoru
 OfflineProfil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cider
PříspěvekNapsal: sob 01. črc 2023 18:07:35 
Věrný stoupenec zelené víly
Uživatelský avatar

Registrován: sob 20. úno 2016 16:55:59
Příspěvky: 499
Bydliště: Český Ráj, za Cipískem vlevo
Tornado píše:
Rafael píše:
Mi jablkovice a ani Calvados moc nechutná.

Pokud děláš 2 destilace, tak mezi 1. a 2. můžeš přidat nějaké bylinky. Třeba pelyněk pravý.... :devil

Přesně.....takovej Calvadosinth :)


Nahoru
 OfflineProfil Poslat soukromou zprávu  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové témaOdeslat odpověď Stránka 12 z 12   [ Příspěvků: 119 ]
Přejít na stránku Předchozí  1 ... 8, 9, 10, 11, 12


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 40 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron


Powered by Absinthe.cz & Lepší nálada © 2009 Absinthe Mafia