Absinthe Mafia - spolek milovníků pravého absintu
http://absinthemafia.com/

Borovička
http://absinthemafia.com/viewtopic.php?f=16&t=505
Stránka 1 z 2

Autor:  Habu [ stř 14. zář 2011 20:29:03 ]
Předmět příspěvku:  Borovička

Jakožto pilný uživatel twitteru jsem zaregistroval zprávu od Martina, že začal pálit vlastní borovičku... a já dostal chuť. 8-)

Měl už někdo?

Ham ňam.

EDIT: ...jo, Martin asi koštoval, že, takže na toho se má otázka nevztahuje, resp. se rozšiřuje na "Jaká je?" :)

Autor:  Martin [ stř 14. zář 2011 20:44:10 ]
Předmět příspěvku:  Re: Borovička

Borovičku ještě tuším nikdo z vás neměl ;) Ale jsem zvědav na vaše reakce!

Původně jsem chtěl pálit gin (vzpomínáte?), ale Borovička je v gastru asi tak 100x populárnější a žádanější.

Autor:  Habu [ stř 14. zář 2011 20:48:56 ]
Předmět příspěvku:  Re: Borovička

Gin je suchej! :twisted:

Jedinou borovičku, kterou jsem kdy měl, byla ze supermarketu před několika lety, takže předpokládám, že brak.

Mimochodem ta zlatá slivka je výborná!

Autor:  Wajt [ pát 16. zář 2011 16:57:43 ]
Předmět příspěvku:  Re: Borovička

Borovičku z Martinovy produkce bych rád okusil.

Autor:  Habu [ úte 04. říj 2011 21:21:28 ]
Předmět příspěvku:  Re: Borovička

Martine, výborné! :)

Závan šišek (hehe... x-)) z otevřené láhve ve mně vzbudil příjemné očekávání. Ať žije jalovec! Moc dobré, mám nový oblíbený alkohol. Doufám, že produkce bude pokračovat.

Autor:  Martin [ úte 04. říj 2011 21:56:20 ]
Předmět příspěvku:  Re: Borovička

Díky. Borovička už je nastálo součást rodiny ;)

Autor:  Tuvy [ stř 26. říj 2011 1:07:53 ]
Předmět příspěvku:  Re: Borovička

Tak se mi lahvinka konečně dostala.
Jsem po těch drahých ginech asi rozmlsaný, věřím, že v tatrách po kolena ve sněhu bude z placatky chutnat bezvadně, ale v teple útulného pokoje mi přijde příliš "hrubá". Asi příliš ostrý líh, vyvolává ve mě až dojmy všelijakých mediciálních až chemických pachutí (jde o velmi jemné tóny na hranici halucinací - nejsem si jist). Jinak má výbornou jalovcovou chuť, dokonce až trochu nakyslou, jako by se prošla kolem nějakých citrusů. Ty jsou ostatně cítit i v první fázi aftertaste, poté co se stáhne přímá lihová chuť. Zbytek aftertaste, dosahujícího i několika minut, je velmi příjemný a svěží. Celkově jsem velmi spokojen, zajímá mne jaký bude další vývoj tohoto pitiva, protože myslím, že jako se vším bude postupné zlepšování probíhat.
Nechám asi lahev den stát otevřenou a předpokládám, že svůj názor doplním o zkušenosti z "vysoko"horských tůr na začátku listopadu.

Autor:  Martin [ stř 26. říj 2011 8:06:06 ]
Předmět příspěvku:  Re: Borovička

Díky za poznatky. Líh na výrobu borovičky je ten samý co u absintu. Stejně jako u absintu dochází k průtahové destilaci, která už tak špičkovní a jemný líh zjemní jako dětskou prdelku.

Všechy chutě a vůně pochází ze dvou druhů jalovce, červeného a modrého.

Autor:  Tornado [ pát 12. srp 2016 16:32:53 ]
Předmět příspěvku:  Re: Borovička

Včera jsem poprvé ochutnal tu od mistra Žufánka a velmi mě to zaujalo (v kladném smyslu). Je to moje první zkušenost s borovičkou nebo z toho co jsem slyšel, tak většinou borovička jako dobré pití zmiňována není. A přeci jen: life's too short to dance with ugly women.

Jen mám teď trochu nejasno v technologii výroby. Mám za to, že borovička byla původně dělána jako destilát z kvasu jalovce. Ten se ale pro malou výtěžnost ředil (řezal) lihem a následně vodou pro požadovanou sílu. Postup zmiňovaný mistrem Žufánkem mi připadá totožný jako výroba ginu, jen bez přidání dalších bylinek. Dokáže mi někdo vysvětlit, jaký je tedy rozdíl mezi ginem a borovičkou?

Díky Ondřej

Autor:  Martin [ sob 13. srp 2016 16:00:39 ]
Předmět příspěvku:  Re: Borovička

Je to přesně tak, jak píšeš. Borovička je v podstatě hipsterský gin. Tj. gin pouze s jalovcem. V UK prodávají jednu srbskou borovičku jako single origin gin, za 36 liber. Najdu odkaz.

U nás se borovička vyrábí stejně jako absint a gin. Jalovec se naloží do velejemného lihu, nechá se to XX hodin vymacerovat a pak se zdestiluje.

Hlavní rozdíl je v technologii výroby. Při destilaci ginu končím, když lihovitost klesne pod 83 %. Borovička se táhne dál, cirka do 49 %. U borovičky jsou tedy mnohem menší ztráty a tím je levnější.

Stránka 1 z 2 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/