Původní polská Kontušovka je složená z pouhých tří bylin (anýz, fenykl, koriandr), zatím co všechny prvorepublikové recepty zmiňují chutí a vůní víc.
Web tech-info.cz k tomu říká:
Citace:
Kontuzsowka
Silná polská lihovina, mírně přislazená. Vyrábí se i u nás, v síle 40 až 60 % a s obsahem cukru 6 až 12 %.
Likér Kontušovka pochází pravděpodobně z Polska (Kontuzsowka), ale postupem doby zdomácněl i v našich krajích.
Tento bylinný likér byl dříve u nás ve značné oblibě a byl nabízen prakticky v každé hospodě.
Likér se vyráběl většinou z aromatických olejů smísených s pitným lihem.
K výrobě se používají esence nebo tresti různého složení. Nejčastěji obsahují anýz, fenykl, jalovčinky, mátu peprnou, koriandr, pelyněk, toto vše ve formě aromatických olejů neboli silic. Při výrobě se používá i nepatrné množství oleje citronového a růžového.
Švejkova Kontušovka je obchodní název pro likér, který u nás vyráběla likérka Seliko a.s. Olomouc Dolany. Tato likérka se při tvorbě názvu likéru nechala inspirovat knihou Jaroslava Haška Osudy dobrého vojáka Švejka a dala svému výrobku název Švejkova Kontušovka.
V současné době (leden 2010) již tento likér pravděpodobně nevyrábí žádná česká likérka.
Podle nejnovějších zpráv které máme k dispozici, připravuje výrobu tohoto žádaného likéru významná likérka na Moravě. Likér bude vyráběn výhradně z přírodních bylin.
Problémem je, že těch pár receptů co mám, je založených pouze na aromatech a silicích. Vycházel jsem tedy jen z toho, jak to má vonět a chutnat. Testováním jsem rozdělil poměry jednotlivých chutí a vůní a všechny silice z receptů nahradil bylinnými ekvivalenty. K původní trojici bylin jsem přidal i zmiňovaný kmín, mátu, pelyněk a další, o kterých nechci mluvit. Výsledek, který je hořký jako čert byl doslazen květovým medem.
Macerace probíhá nonstop od listopadu a někdy tento rok to nalahvujeme. Kdo máte vzorky, tak máte zároveň "distiller's proof" verzi. V láhvi bude o něco zředěnější verze (na výsledných 42%) a tím se sníží i aroma.