Absinthe Mafia - spolek milovníků pravého absintu
http://absinthemafia.com/

Sake
http://absinthemafia.com/viewtopic.php?f=16&t=591
Stránka 1 z 3

Autor:  Repry [ ned 29. črc 2012 17:03:18 ]
Předmět příspěvku:  Sake

Sehnat v ČR obchod nebo e-shop, kde by prodávali sake je celkem umění. Proto jsem rád, že jsem narazil na japonsky zaměřené http://www.susi.cz/ , kde se dá sake též pořídit. Včetně spousty dalších japonských specialit. Máte někdo s rýžovým vínem zkušenosti, případně znáte ještě další místa, kde se dá sehnat?

Autor:  goxx [ ned 29. črc 2012 17:09:11 ]
Předmět příspěvku:  Re: Sake

kupuji také na http://www.levnesushi.cz/

Autor:  goxx [ ned 29. črc 2012 17:12:50 ]
Předmět příspěvku:  Re: Sake

něco jiného: http://www.chili-shop24.de/shop/ kde mě zboží i s dopravou přišlo o mnoho levněji než u nás bez dopravy :D

Autor:  Dworzaaa [ ned 29. črc 2012 17:35:25 ]
Předmět příspěvku:  Re: Sake

Pro sake mam slabost :) dokonce sem si i poridil specialni nadobicko na nej :sun
Kvuli vyssi cene vetsinou kupuju http://www.susi.cz/?patro=7&produkt=15708 , ktery ac je levnejsi, mi moc chutna a da se obcas sehnat v kamennych obchodech...
Na sake je prima to, ze vetsine lidi to moc nejede a tak mi to aspon nikdo neupiji :D ...ikdyz mne to taky ze zacatku trvalo, nez sem si na nej navykl...je to asi jedinej alkohol, kterej sem schopnej pozrit teplej...

Autor:  Repry [ ned 29. črc 2012 17:42:37 ]
Předmět příspěvku:  Re: Sake

Můžeš tedy popsat svoje dojmy ze sake? Co se týká barvy, vůně a chutě. Nemám totiž žádnou zkušenost a ani si nedovedu moc představit zda lze co do chuti srovnávat s jinýma alkoholama.

Autor:  Dworzaaa [ ned 29. črc 2012 18:07:23 ]
Předmět příspěvku:  Re: Sake

Repry píše:
Můžeš tedy popsat svoje dojmy ze sake? Co se týká barvy, vůně a chutě. Nemám totiž žádnou zkušenost a ani si nedovedu moc představit zda lze co do chuti srovnávat s jinýma alkoholama.


Sake by melo bejt prakticky ciry (muze bejt trochu jantarovy-nazlatly)..s vuni a chuti uz to neni tak snadny, protoze zalezi na tom, jestli pijes sake zahraty nebo vychlazeny..Bohuzel tu chut ani vuni nedokazu popsat, protoze je to tak specificka chut i vune, ze mne nenapadaji slova, ktery by to mohly priblizit :D Ale rozhodne to stoji za zkousku a ikdyz ti to treba ze zacatku nebude chutnat, tak se tim propijes a treba si to oblibis...navic to neni nijaka drasticka investice :) Je to vyborny piti treba jen tak na chillout, protoze kdyz si pripravis do konvicky nejakych 200ml, tak to z tech prtavych kalisku srkas treba pres hodinu nebo je to paradni k jidlu...

Ze zacatku te asi prekvapi to ze z toho je citit alkohol, coz neni prekvapivy, kdyz se to zahrejva skoro k bodu varu. Sake miva obvykle kolem 15% alkoholu a rozhodne o to nechces prijit, takze sake opravdu jen zahrat a urcite ne varit :)

Autor:  Jenda [ stř 14. lis 2012 20:15:36 ]
Předmět příspěvku:  Re: Sake

Pokud by byl zájem, můžu zítra vyhrabat v papírech prvorepublikový domácí recept na toto pro mě zvláštní pití.

Autor:  davar [ čtv 15. lis 2012 12:39:11 ]
Předmět příspěvku:  Re: Sake

Jenda píše:
Pokud by byl zájem, můžu zítra vyhrabat v papírech prvorepublikový domácí recept na toto pro mě zvláštní pití.


Zajem je - urcite vyhrabej! Dik

Autor:  Habu [ čtv 15. lis 2012 12:41:45 ]
Předmět příspěvku:  Re: Sake

Jenda píše:
Pokud by byl zájem, můžu zítra vyhrabat v papírech prvorepublikový domácí recept na toto pro mě zvláštní pití.
Aby to ale nebylo podobné, jako prvorepublikový recept na absint. ;)

Autor:  Rafael [ pát 19. čer 2015 14:58:19 ]
Předmět příspěvku:  Re: Sake

davar píše:
Jenda píše:
Pokud by byl zájem, můžu zítra vyhrabat v papírech prvorepublikový domácí recept na toto pro mě zvláštní pití.


Zajem je - urcite vyhrabej! Dik

Nevím jestli by byla klasická asijská výroba z rýže pro někoho zajímavá. Tak jen pro zajímavost, co to vlastně je:

Asiaté ke štěpení škrobu používají Koji, resp. houbu Aspergillus oryzae, příp. podobné. Tedy ne slad nebo enzymatické přípravky jak je běžně v naších krajích
zvykem. Tento způsob přeměny škrobu na zkvasitelné cukry vnáší do produktu i své
specifické aroma a doprovodné látky.
Literatura o tom u nás není žádná, ani recepty.
Nicméně na:
http://homedistiller.org/grain/wash-grain2/rice
si o tom můžete přečíst víc. A je tam i odkaz na historickou asijskou knihu která se tomu odborně věnuje.
*
Pokud si dáte do vyhledávače výraz Koji, Saké či podobné, nejlépe ve formě asijských
znaků, dá se taky něco najít.
Pro začátek třeba:
http://sake-world.com/html/koji.html
*
Praktické zkušenosti pochybuji, že u nás někdo v tomto oboru má.
Snad jen kulináři v souvislosti s "amasake".
*
Ještě jsem narazil v češtině na:
http://www.prestigeweb.cz/index.php/gas ... ast-vyroba
http://www.jizni-svah.cz/2010/09/uvod-d ... m.html?m=1
http://www.farmarik.sk/p/309/koji-kin-1 ... -22-l-sake

Stránka 1 z 3 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/