Rafael píše:
Mohu se zeptat odkud máš ty ušlechtilé enzymatické plísně?
Pokud z farmariku, tak tam uváděli, že přidají i podrobný návod k výrobě a použití při jejích zakoupení...
ad plísně: Ano,
PLÍSEŇ i
KVASNICE mám z Farmarik.cz/sk.
ad návod: viz hypertexty na stránky Brouwland vejš - sekce manuals. V obou případech to jsou ale takové základní "how to", takže jsem koukal na recepty na stránkách
VISION BREWING (výrobce ty plísně) a pak jsem našel víc "in depth & day-by-day" návod na stránkách
HOME BREW SAKE, kde je i jeden z
VIDEONÁVODŮ, na který jsem koukal; druhý
ZDE. Ten "můj" recept tak vychází hlavně z toho Home Brew - ostatní jsou pro mě spíš orientační / pro porovnání.
Rafael píše:
Ale podle toho co jsi napsal na takovou výrobu nemáš. Prosím, neuraž se, ale nepochopil si základní věci. Anebo já jsem nepochopil tvé dotazy... Třeba byly jen namířeny, ovlivněné špatnými zdroji.
Nejsem chemik, ani jsem nikdy nevyráběl pivo/víno, takže nečekám, že se mi podaří napoprvý udělat dobrý sake - zkoušet se to ale má, ne? Zvláště, když jsou jednotlivý ingredience k dispozici a technologie výroby nepředpokládá nějaký destilační kotle, vysoce specializovaný zařízení atd. Každopádně, nejsem si jistý, který mý dotazy ti přijdou hloupý/nechápavý - třeba jsem se jen blbě ptal, může se stát.
1) destilovaná voda - hned v prvním
VIDEU videonávodu, kde si připravuje "roztok" na aktivaci kvasinek atd. Říká, že ji preferuje kvůli tomu, že v Portlandu mají měkkou vodu. A co si pamatuju ze ZŠ, tak nám říkali - že pít destilovanou vodu není úplně tak zdravý (protože z ní tělo nic nezíská). Moje otázka směřovala k tomu - jestli prostě ty minerály atd. navíc tomu roztoku vadí, nebo jestli celou dobu můžu používat obyčejnou vodu (máme docela dobrý zdroj).
2) síran hořečnatý - čistě mě zajímal jeho význam v celém procesu, protože v ostatních receptech nebyl a kromě toho, že se tam má přidat (a kolik), v day-by-day receptu jeho vyšší smysl vysvětlený nebyl.
3) Kys. citrónová vs. nastrouhaná kůra citrónu - opět, nejsem chemik, otázka asi spíš na davara. Opět na účel, abych to dobře pochopil, protože v těch "home" receptech nikde zmiňovaná nebyla - všichni tam strouhali citrón. Zajímala mě zaměnitelnost/výhody - pochopitelně ani jedno není problém sehnat - běžně to máme v domácnosti.
4) destilace saké - to už byla extra otázka. Vím, že do různých druhů sake se přidává destilát. Ta otázka směřovala tímhle směrem - když se vydestiluje sake, jestli se to vlastně pije jako nějaké svébytný produkt aka rýžová pálenka, nebo se to destiluje čisté s cílem následného obohacení čistého saké o trochu destilátu.
To je asi tak vše, co tak koukám tady do těch příspěvků. Pokud jsme se někde minuli/nepochopili, prosím o vypíchnutí - poučení co jsem nepochopil.
Tuvy píše:
Hm, na 19 % alkoholu si nešáhneš. A s tím běžným droždím se spíš nedostaneš ani k deseti % - ale uvidíš.
Kvasil jsem takové věci na kolejích - aby mi kvasinky z droždí nepadaly moc na dno pod rýži, daly se na kousky čerstvého chleba, který jim dělal plováky.
Můj recept obsahoval ještě rozinky a pelyněk a nějaké další koření (fenykl nebo anýz tam taky byl), citrony byly na půlky (cílem nebylo ale Saké, ale cosi jako čízo). Jo, to bylo ještě před první šarží Antoníčka...
V těch home receptech uvádějí droždí a/nebo kvasinky vinka. Já bych se do toho asi ani nepouštěl (do tý paralelní várky), ale zbydou mi nějaký kvasinky a budu mít navíc jeden 20l demižón, který bych neupotřebil + ty domácí recepty jsou technologicky mnohem míň komplikovaný než ten "hlavní" recept, který se pokusím zrealizovat. Výsledný čísla, který jsem tu psal vznikly de facto kombinací receptů
ZDE a
ZDE a znásobením tak, aby mi to vyšlo do toho mýho demižónu s místem pro nějakou expanzi při kvašení. Tady se teda nabízí otázka, jestli tam vůbec cpát to droždí, když mám k dispozici kvasinky pro cca 20l moštu, jestli to bude mít nějaký pozitivní efekt. Navíc, tuhle "domácí" várku vnímám jako prostě pokus - v nejhorším případě to bude slabý, kalný a bude z toho bolet hlava, tak z toho nebude nic - náklady jsou ale nula, nula prdlačka, takže mi to v zásadě vadit nebude a budu zas o něco chytřejší. Jinak z těch receptů jsem vyhodil právě ty rozinky, vanilkový cukry, kmíny, muškátový oříšky atd. Já to zas tak voňavý nechci - ať vynikne ta chuť rýže/škrobu.
HNS píše:
Sice to není k receptu, ale třeba se vám to bude hodit k servisu, měl jsem to v ruce a je to překrásný, jen se to nedá sehnat u nás
http://www.takaski.com/product/akita-wo ... kuri-cups/ Snad to ten náš Japonec nezapomene a doveze mi to z džapan. Jinak Japonci u nás nenakupují na susi. cz a podobných doménách, je to tam moc drahý a smějou se tomu, páč to má Tomio
Tomiovi se teda dost smějí, avšak se vší japonskou rezervovaností...Poptám se vám, kde je to nejvýhodnější, nám sake dodává Hiroto, který to má za ceny pro komunitu.
https://www.youtube.com/watch?v=f62Z8Ev9OXATy jo, ty dřevěný čoko jsou úžasný (a drahý jak svině).
Jinak, zajímavá informace o tom susi.cz apod. Tuhle jsem koukal na počty cizinců v zemi, Japonců tu bylo řádově tisíc a otázkou je, jak moc rozdrobená ta komunita bude. Kdybys měl tipy na originální import za nepřemrštěný ceny "ten co zná toho, kterej prodává ono", bylo by to super. Člověk se takhle k nim nedostane - osobně žádnýho Japonce neznám, abych se s ním o tom bavil a do česko-japonský společnosti nechodím, i když se tam už dýl chystám, že si přijdu někdy zkusit Go s live soupeři - výklepy od domnělých 20k na webu mě nebaví.
Edited: kdybys věděl/měl kontakt na nějakýho japonce/japonku, který u nás dělaj svý sake jak to znaj z japonska (a umí česky/anglicky), tak bych určitě byl neskonale vděčnej za nějakej kontakt. Určitě budu mít tisíc otázek až se mi to začne sypat pod rukama. Ad video: já doteď pamatuju, jak jsem jako malej koukal na Takešiho hrad. Tady jsem úplně čekal, že v tý pneumatice bude jeden japončík zasunutej. Japonci jsou zvláštní - neznám bláznivější národ, výsledek ty tisíciletý upjatosti a striktního chování?
_____
Howght - jak já se bál, že si shodím okno a ten elaborát zmizí v nenávratnu. Inu, hotovo - řada na vás!