Absinthe Mafia - spolek milovníků pravého absintu
http://absinthemafia.com/

Sake
http://absinthemafia.com/viewtopic.php?f=16&t=591
Stránka 2 z 3

Autor:  Slovi [ pát 09. pro 2016 15:49:09 ]
Předmět příspěvku:  Re: Sake

Jenda píše:
Pokud by byl zájem, můžu zítra vyhrabat v papírech prvorepublikový domácí recept na toto pro mě zvláštní pití.

O několik let později...

...našels? :D

Autor:  Slovi [ úte 03. led 2017 21:55:22 ]
Předmět příspěvku:  Re: Sake

Tak jsem nečekal na recept a objednal ze susi.cz to Choya sake, co jsi tu Dvoržo vzpomínal. No co vám budu říkat. Dneska už skoro ta flaška padla. Mám tam ještě na dně nějaký dvě decky, chci to pak (později) večer okoštovat ohřátý na těch 30 stupňů. Ale je to zvláštní. Každým kalíškem (jo, vzal jsem za cirka pade i jednoho malýho špuntíka) ta chuť člověka překvapuje, ale je to celkem pitelný - jen úplně jiný než běžně známe. Ani to přirovnání k cinzanu mi nepřijde adekvátní, vůbec. Prostě je nutný ochutnat. A vzhledem k tomu, že se jsem zjistil, že destilovaný je spíš a la portský a že běžně se nedestiluje... asi to vážně zkusím doma "uvařit" sám, když už vím, jak to má chutnat. :)

Autor:  Slovi [ stř 08. bře 2017 19:41:38 ]
Předmět příspěvku:  Re: Sake

Začíná to bejt takový vlákno se Sloviho monologem, ale proč ne...

#update3

- načetl jsem nějakou literaturu, probrouzdal web
- zkoukl jsem pár původních dokumentů a tunu videí na YT
- mám tu plíseň koji-kin (10g)
- mám velkej keramickej demižón na kvašení (cca 20l)
- finalizuju recept, poměry a day-by-day plan, kterým se budu snažit řídit
- musím ještě koupit/sehnat tmavý sklo do kterýho to půjde + demižónky
- ještě čekám na to až mi přijdou kvasný zátky, špunty a kvasnice
- v receptu se bavěj jěště o vitamínech pro kvasinky, kys. citronové a síranu hořnatém (davare?)
- očekávám nějakých 15-20l sake & během fáze ve dnech 40-80 asi rozjedu druhou várku
- náklady zatím cca do tisícovky (japonský import je cca 600 kč/l)

Uf... tož držte palce. Budu průběžně dělat report (plus zápisky pro sebe)!

Edit. Jen kua, 80 dní trvá výroba a 3 týdny až 6 měsíců by se mělo nechat uležet. :D

Autor:  Tornado [ stř 08. bře 2017 21:33:47 ]
Předmět příspěvku:  Re: Sake

Dworzaaa píše:
http://www.susi.cz/?patro=7&produkt=15708

Se sake zatím nemám vůbec žádnou zkušenost a koukám, že tuto prodejnu mám skoro za humny. Asi se tam v nejbližší době zastavím.

Autor:  davar [ čtv 09. bře 2017 8:39:17 ]
Předmět příspěvku:  Re: Sake

Slovi píše:
- v receptu se bavěj jěště o vitamínech pro kvasinky, kys. citronové a síranu hořnatém (davare?)


Chtelo by to sem vlepit recept. Síran hořnatý samozřejmě neexistuje, takže asi síran hořečnatý, že by výživa pro kvasinky?

Jinak se z něj taky pěkně pos...š :lol: , tak bacha na to, co vyrobíš.

https://www.srovnanicen.cz/q/Epsomska%20sul%20Siran%20horecnaty%20-%20MgSO4/

Autor:  Slovi [ čtv 09. bře 2017 14:12:59 ]
Předmět příspěvku:  Re: Sake

davar píše:
Chtelo by to sem vlepit recept.

(Na cca 7,6l sake)

1130 g koji-rýže
4540 g rýže
7600 ml voda
4,1 g kys. citronová
4 g výživa pro kvasinky
0,7 g síran hořečnatý
200 g kvasinky

(Nevím, proč jsem napsal "hořnatý", když v tabulce mám jasně "hořečnatý"...)

Edit. v jednom "guru" videu chlapík používal destilovanou vodu...? Je to vůbec zdravý?
Edit2. ten síran hořečnatý aka potravinářskou sůl (?) seženu běžně ve městě? Tesco apod.?

PS: Paralelně s tímhle "autentickým" receptem budu dělat 10l domácí verzi, kde plíseň koji nahradí klasicky cukr. A tak mě napadá (což už asi patří do sekce sklep), jak to je pak s následnou destilací sake? Nějaký dva demižony si určitě odložím k běžnýmu pití, ale zbytek by šel vypálit... při 19% alkoholu by z toho bylo kolik, 3 litry destilovanýho sake? Co z toho vlastně vznikne?

Edit3. recept na tu paralelní "domácí" várku (cca 10,5l rýžovýho vína):

10500 ml voda
4500 g cukr kryst.
2250 g rýže
3 ks citrón
5,20 g vitamín
5 g kvasnice
90 g droždí

Cpát ten síran i sem? A v těch domácích receptech vždy psali o strouhání kůry citrónu a nikdy o kys. citrónové. Hm?

Autor:  Rafael [ čtv 09. bře 2017 22:13:01 ]
Předmět příspěvku:  Re: Sake

Mohu se zeptat odkud máš ty ušlechtilé enzymatické plísně?
Pokud z farmariku, tak tam uváděli, že přidají i podrobný návod k výrobě a použití při jejích zakoupení...
*
Ale podle toho co jsi napsal na takovou výrobu nemáš. Prosím, neuraž se, ale nepochopil si základní věci.
*
Anebo já jsem nepochopil tvé dotazy... Třeba byly jen namířeny, ovlivněné špatnými zdroji.

Autor:  Tuvy [ čtv 09. bře 2017 22:36:40 ]
Předmět příspěvku:  Re: Sake

Slovi píše:
davar píše:
Chtelo by to sem vlepit recept.

(Na cca 7,6l sake)

1130 g koji-rýže
4540 g rýže
7600 ml voda
4,1 g kys. citronová
4 g výživa pro kvasinky
0,7 g síran hořečnatý
200 g kvasinky

(Nevím, proč jsem napsal "hořnatý", když v tabulce mám jasně "hořečnatý"...)

Edit. v jednom "guru" videu chlapík používal destilovanou vodu...? Je to vůbec zdravý?
Edit2. ten síran hořečnatý aka potravinářskou sůl (?) seženu běžně ve městě? Tesco apod.?

PS: Paralelně s tímhle "autentickým" receptem budu dělat 10l domácí verzi, kde plíseň koji nahradí klasicky cukr. A tak mě napadá (což už asi patří do sekce sklep), jak to je pak s následnou destilací sake? Nějaký dva demižony si určitě odložím k běžnýmu pití, ale zbytek by šel vypálit... při 19% alkoholu by z toho bylo kolik, 3 litry destilovanýho sake? Co z toho vlastně vznikne?

Edit3. recept na tu paralelní "domácí" várku (cca 10,5l rýžovýho vína):

10500 ml voda
4500 g cukr kryst.
2250 g rýže
3 ks citrón
5,20 g vitamín
5 g kvasnice
90 g droždí

Cpát ten síran i sem? A v těch domácích receptech vždy psali o strouhání kůry citrónu a nikdy o kys. citrónové. Hm?


Hm, na 19 % alkoholu si nešáhneš. A s tím běžným droždím se spíš nedostaneš ani k deseti % - ale uvidíš.
Kvasil jsem takové věci na kolejích - aby mi kvasinky z droždí nepadaly moc na dno pod rýži, daly se na kousky čerstvého chleba, který jim dělal plováky.
Můj recept obsahoval ještě rozinky a pelyněk a nějaké další koření (fenykl nebo anýz tam taky byl), citrony byly na půlky (cílem nebylo ale Saké, ale cosi jako čízo). Jo, to bylo ještě před první šarží Antoníčka...

Autor:  HNS [ pát 10. bře 2017 11:46:37 ]
Předmět příspěvku:  Re: Sake

Sice to není k receptu, ale třeba se vám to bude hodit k servisu, měl jsem to v ruce a je to překrásný, jen se to nedá sehnat u nás :chuckle http://www.takaski.com/product/akita-wo ... kuri-cups/ Snad to ten náš Japonec nezapomene a doveze mi to z džapan. Jinak Japonci u nás nenakupují na susi. cz a podobných doménách, je to tam moc drahý a smějou se tomu, páč to má Tomio :chuckle Tomiovi se teda dost smějí, avšak se vší japonskou rezervovaností...Poptám se vám, kde je to nejvýhodnější, nám sake dodává Hiroto, který to má za ceny pro komunitu.

https://www.youtube.com/watch?v=f62Z8Ev9OXA

Autor:  Slovi [ pát 10. bře 2017 17:09:53 ]
Předmět příspěvku:  Re: Sake

Rafael píše:
Mohu se zeptat odkud máš ty ušlechtilé enzymatické plísně?
Pokud z farmariku, tak tam uváděli, že přidají i podrobný návod k výrobě a použití při jejích zakoupení...

ad plísně: Ano, PLÍSEŇ i KVASNICE mám z Farmarik.cz/sk.

ad návod: viz hypertexty na stránky Brouwland vejš - sekce manuals. V obou případech to jsou ale takové základní "how to", takže jsem koukal na recepty na stránkách VISION BREWING (výrobce ty plísně) a pak jsem našel víc "in depth & day-by-day" návod na stránkách HOME BREW SAKE, kde je i jeden z VIDEONÁVODŮ, na který jsem koukal; druhý ZDE. Ten "můj" recept tak vychází hlavně z toho Home Brew - ostatní jsou pro mě spíš orientační / pro porovnání.

Rafael píše:
Ale podle toho co jsi napsal na takovou výrobu nemáš. Prosím, neuraž se, ale nepochopil si základní věci. Anebo já jsem nepochopil tvé dotazy... Třeba byly jen namířeny, ovlivněné špatnými zdroji.

Nejsem chemik, ani jsem nikdy nevyráběl pivo/víno, takže nečekám, že se mi podaří napoprvý udělat dobrý sake - zkoušet se to ale má, ne? Zvláště, když jsou jednotlivý ingredience k dispozici a technologie výroby nepředpokládá nějaký destilační kotle, vysoce specializovaný zařízení atd. Každopádně, nejsem si jistý, který mý dotazy ti přijdou hloupý/nechápavý - třeba jsem se jen blbě ptal, může se stát.

1) destilovaná voda - hned v prvním VIDEU videonávodu, kde si připravuje "roztok" na aktivaci kvasinek atd. Říká, že ji preferuje kvůli tomu, že v Portlandu mají měkkou vodu. A co si pamatuju ze ZŠ, tak nám říkali - že pít destilovanou vodu není úplně tak zdravý (protože z ní tělo nic nezíská). Moje otázka směřovala k tomu - jestli prostě ty minerály atd. navíc tomu roztoku vadí, nebo jestli celou dobu můžu používat obyčejnou vodu (máme docela dobrý zdroj).

2) síran hořečnatý - čistě mě zajímal jeho význam v celém procesu, protože v ostatních receptech nebyl a kromě toho, že se tam má přidat (a kolik), v day-by-day receptu jeho vyšší smysl vysvětlený nebyl.

3) Kys. citrónová vs. nastrouhaná kůra citrónu - opět, nejsem chemik, otázka asi spíš na davara. Opět na účel, abych to dobře pochopil, protože v těch "home" receptech nikde zmiňovaná nebyla - všichni tam strouhali citrón. Zajímala mě zaměnitelnost/výhody - pochopitelně ani jedno není problém sehnat - běžně to máme v domácnosti.

4) destilace saké - to už byla extra otázka. Vím, že do různých druhů sake se přidává destilát. Ta otázka směřovala tímhle směrem - když se vydestiluje sake, jestli se to vlastně pije jako nějaké svébytný produkt aka rýžová pálenka, nebo se to destiluje čisté s cílem následného obohacení čistého saké o trochu destilátu.

To je asi tak vše, co tak koukám tady do těch příspěvků. Pokud jsme se někde minuli/nepochopili, prosím o vypíchnutí - poučení co jsem nepochopil. :)

Tuvy píše:
Hm, na 19 % alkoholu si nešáhneš. A s tím běžným droždím se spíš nedostaneš ani k deseti % - ale uvidíš.
Kvasil jsem takové věci na kolejích - aby mi kvasinky z droždí nepadaly moc na dno pod rýži, daly se na kousky čerstvého chleba, který jim dělal plováky.
Můj recept obsahoval ještě rozinky a pelyněk a nějaké další koření (fenykl nebo anýz tam taky byl), citrony byly na půlky (cílem nebylo ale Saké, ale cosi jako čízo). Jo, to bylo ještě před první šarží Antoníčka...

V těch home receptech uvádějí droždí a/nebo kvasinky vinka. Já bych se do toho asi ani nepouštěl (do tý paralelní várky), ale zbydou mi nějaký kvasinky a budu mít navíc jeden 20l demižón, který bych neupotřebil + ty domácí recepty jsou technologicky mnohem míň komplikovaný než ten "hlavní" recept, který se pokusím zrealizovat. Výsledný čísla, který jsem tu psal vznikly de facto kombinací receptů ZDE a ZDE a znásobením tak, aby mi to vyšlo do toho mýho demižónu s místem pro nějakou expanzi při kvašení. Tady se teda nabízí otázka, jestli tam vůbec cpát to droždí, když mám k dispozici kvasinky pro cca 20l moštu, jestli to bude mít nějaký pozitivní efekt. Navíc, tuhle "domácí" várku vnímám jako prostě pokus - v nejhorším případě to bude slabý, kalný a bude z toho bolet hlava, tak z toho nebude nic - náklady jsou ale nula, nula prdlačka, takže mi to v zásadě vadit nebude a budu zas o něco chytřejší. Jinak z těch receptů jsem vyhodil právě ty rozinky, vanilkový cukry, kmíny, muškátový oříšky atd. Já to zas tak voňavý nechci - ať vynikne ta chuť rýže/škrobu.

HNS píše:
Sice to není k receptu, ale třeba se vám to bude hodit k servisu, měl jsem to v ruce a je to překrásný, jen se to nedá sehnat u nás :chuckle http://www.takaski.com/product/akita-wo ... kuri-cups/ Snad to ten náš Japonec nezapomene a doveze mi to z džapan. Jinak Japonci u nás nenakupují na susi. cz a podobných doménách, je to tam moc drahý a smějou se tomu, páč to má Tomio :chuckle Tomiovi se teda dost smějí, avšak se vší japonskou rezervovaností...Poptám se vám, kde je to nejvýhodnější, nám sake dodává Hiroto, který to má za ceny pro komunitu.
https://www.youtube.com/watch?v=f62Z8Ev9OXA

Ty jo, ty dřevěný čoko jsou úžasný (a drahý jak svině). :D Jinak, zajímavá informace o tom susi.cz apod. Tuhle jsem koukal na počty cizinců v zemi, Japonců tu bylo řádově tisíc a otázkou je, jak moc rozdrobená ta komunita bude. Kdybys měl tipy na originální import za nepřemrštěný ceny "ten co zná toho, kterej prodává ono", bylo by to super. Člověk se takhle k nim nedostane - osobně žádnýho Japonce neznám, abych se s ním o tom bavil a do česko-japonský společnosti nechodím, i když se tam už dýl chystám, že si přijdu někdy zkusit Go s live soupeři - výklepy od domnělých 20k na webu mě nebaví. Edited: kdybys věděl/měl kontakt na nějakýho japonce/japonku, který u nás dělaj svý sake jak to znaj z japonska (a umí česky/anglicky), tak bych určitě byl neskonale vděčnej za nějakej kontakt. Určitě budu mít tisíc otázek až se mi to začne sypat pod rukama. :D

Ad video: já doteď pamatuju, jak jsem jako malej koukal na Takešiho hrad. Tady jsem úplně čekal, že v tý pneumatice bude jeden japončík zasunutej. Japonci jsou zvláštní - neznám bláznivější národ, výsledek ty tisíciletý upjatosti a striktního chování?

_____

Howght - jak já se bál, že si shodím okno a ten elaborát zmizí v nenávratnu. Inu, hotovo - řada na vás! :D

Stránka 2 z 3 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/