V roce 2012 se mi podařilo sehnat Caroni Heavy Rum 1994, lahvoval to myslím Velier (?):
https://www.whiskyauctioneer.com/sites/ ... 4511_1.jpgTenkrát jsem za to dal asi patnáct stovek, dneska by taková lahev stála určitě přes pět tisíc, ale byl to poctivý, těžký rum, jaký se dnes nedělá - žádné "douzrávání" v barrelech po sherry, jak to dělá Rumnation (od nich mám ještě půl lahve jiného Caroni, ale zdaleka mi tak nechutná). 62 procent alkoholu je taky slušná dávka, když to naředíte na pitelnou koncentraci, uvolní se spousta aromatických látek a máte najednou pocit, jako byste byli ve skladu starých beden, rakví, a zpuchřelých lodních lan.
Nicméně každému to nechutná, není to sladké, sestra mi to dokonce vyprskla zpátky do sklenice (taková škoda).
Jinak ten tuzemák - bez urážky, nostalgie je nostalgie, ale prostě nemůžu uvěřit, že směs neutrálního bramborového lihu a umělých aromat s cukrem se principiálně může rovnat destilátu leta stařenému v sudech. Jinak Barcelo Imperial je typický moderní rum, 38 procent, dostal jsem flašku k Vánocům, ale dojem moc neudělala.
Hampden Estate je známa produkcí vysoko-esterových jamajských rumů (s typickým "funkem"), je u nás k dostání jejich Fire Velvet asi za sedm stovek, což je bílý rum tohoto typu - neměl jsem, ale údajně síla. Další podobný zajímavý jamajský "funky" rum je Smith and Cross.