Zdravím - varování pro všechny, kterým zachutnal rum.
Po několikaletém propíjení se světovými značkami jsem zjistil, že někteří výrobci (potvory) si dost pomáhají tím, že rum doslazují. Níže uvádím odkazy - třeba takový Ron Zacapa, velmi populární, obsahuje 20 gramů přidaného cukru na litr, a Demerara rumy značky Eldorado dokonce až 41g/l, což už je docela dost. Níže uvádím relevantní odkazy, některé vlády, tuším švédská a finská ukládají povinnost uvádět obsah cukru, a bylo to laboratorně zkoumáno. Jde o to, že přidaný cukr má schopnost zakrýt chuťové defekty mladšího alkoholu (zakulatit), a když se to celé ještě patřičně obarví karamelem a zabalí do luxusně vyhlížející láhve, vznikne dojem daleko staršího a "exkluzivnějšího" rumu.
http://www.alcademics.com/2014/01/how-m ... r-rum.htmlhttp://www.refinedvices.com/forums/view ... 2515#p2515Zde je popsán pokus, při kterém byly dva rumy (Havana Blanco a RE Seale's) postupně doslazovány a byl hodnocen měnící se chuťový profil:
http://rumproject.com/rumforum//viewtop ... =3825#3825Čím více cukru, tím nápadnější podobnost s oblíbenými rumy typu Diplomatico Reserva Exclusiva.
Na závěr značky, které mi připadají autentické, a nemám informace o tom, že by byly doslazovány (karamel bude asi všude kromě AOC agricoles, s tím se nedá nic dělat):
Pusser's Navy Rum Blue Label (55% má být rebrandován na Gunpowder proof black label)
Appleton Estate 12y
Four Square Spiced Rum
Sea Wynde
Agricole rumy chráněné AOC (St James, Clement)
Mount Gay XO