Absinthe Mafia - spolek milovníků pravého absintu
http://absinthemafia.com/

Rum
http://absinthemafia.com/viewtopic.php?f=16&t=642
Stránka 5 z 31

Autor:  Dwarf [ pon 24. lis 2014 22:31:40 ]
Předmět příspěvku:  Re: Rum

Blackhawk píše:
A jak je na tom muj oblibeny Voodoo? Prekvapil me ale Morgan, to jsem fakt necekal.

Morgan prekvapil v čom?

Autor:  Blackhawk [ pon 24. lis 2014 23:20:08 ]
Předmět příspěvku:  Re: Rum

ze tam neni cukr...

Autor:  kamamura [ úte 25. lis 2014 4:58:00 ]
Předmět příspěvku:  Re: Rum

Blackhawk píše:
A jak je na tom muj oblibeny Voodoo? Prekvapil me ale Morgan, to jsem fakt necekal.


Voodoo je "Spiced rum", nepil jsem ho sice nikdy, ale předpokládal bych, že nějaký cukřík plus dochutidla tam budou, spiced rumy jsou kategorie, kde se to daleko více toleruje. Jediný hrdě neslazený spiced rum, který jsem ochutnal, je Four Square Spiced Rum z Barbadosu, suchý a velmi aromatický. U toho Morgana se mi to ani věřit nechce.

Autor:  kamamura [ stř 17. pro 2014 1:15:52 ]
Předmět příspěvku:  Re: Rum

Podařilo se mi v pražském Warehouse1 sehnat poměrně kuriozní a podle mého názoru dnes již vzácný rum - Caroni Heavy Full Proof Rum 1994

Obrázek

Destilérie Caroni byla uzavřena roku 2002 poté, co se mástní vláda rozhodla, že zruší místní cukrovar. Ve skladu samozřejmě zbyla velká zásoba nejrůznějších druhů rumu, které se postupně dostaly na trh. Ve Warehouse tvrdili, že je to jejich poslední Caroni, a i v německých a britských e-shopech je často uvedeno "Zboží nedostupné". Caroni byla zajímavá v tom, že provozovala řadu různých destilačních přístrojů, a byla tak schopna produkovat odlišné typy rumů - od lehkých kubánského typu až po tento šílený masakr na druhém konci spektra.

Právě zkouším první sklenici, a je to dost rozdílný zážitek od většiny rumů, co jsem pil, zvláště od takových těch velesladkých modelů jako Diplomatico RE nebo Zacapa. Neředěné se to moc nedá, nejvíc to připomíná Aberlour a'bunadh, kterou jsem chutnal asi před půl rokem - tedy naprosto čistý alkoholová rána bez nějakých pachutí a nepříjemných vjemů, ale naprosto otupující silou chuťové buňky, takže znatelná je jen jakási hořkost po stranách jazyka, obvyklá rumová sladkost uprostřed téměř zcela schází.

Barva je temně oranžovo-hnědá, pokud je mi známo, nebyl použit karamel. Po osmnácti letech v tropech není divu - narozdíl od velké části rumů, které uvádějí údaje jako "23 years solera system" zrál tento údajně opravdu 18 let, ačkoliv byla použita metoda dvojího zrání (double maturation).

Nutno přidat vodu - dost velké množství vody, a nechat sklenku nějakou dobu dýchat. Překvapivě vůně je i po zředění méně výrazná než třeba u Pusser's nebo oblíbeného Appleton Estate 12, kde převažují perníkové, až sirnaté tóny. Ať čichám, jak čichám, připomíná mi to spíše nějaký druh starého, mořeného dřeva, a půdu s koženými křesly, nebo tak něco.

Základ chuti je pak strohý sladký tón, ale opravdu na pozadí jako hluboký bas, nicméně velmi rychle převládne ostrá, kořeněná chuť, která připomíná orientální koření, nějaký druh pepře s náznakem marcipánu a do toho masivní dřevěná hořkost taninů z dlouhého zrání, cosi na způsob silného čaje, a pak náznak mýdla.

Pokud bych to měl charakterizovat jedním slovem, pak by to bylo "strohost".

Nicméně si myslím, že pro každého, kdo si chce rozšířit paletu chuťových zážitků, které může rum poskytnout, je to rozhodně zajímavá zkušenost. Pokud narazíte na láhev, rozhodně doporučuji, záleží samozřejmě na ceně - moje stála sedmnáct stovek, což považuji vzhledem k okolnostem za skvělou cenu.

Autor:  Froggg [ pát 22. kvě 2015 17:37:01 ]
Předmět příspěvku:  Re: Rum

Po pár omylech a nezajímavých kusech jsem zase po čase narazil na něco neskutečně dobrýho, navíc si myslím, že za slušnou cenu. Zjistil jsem ale, že je to rum veřejnosti celkem známý dle hodnocení a diskusí na zahraničních webech, takže to už možná leckdo ochutnal. Jedná se o Plantation XO 20th. Šel jsem do toho vyloženě podle poměru ceny a kladného hodnocení na zahraničních serverech. A vyplatilo se. Je to rum velice jemný, sladší, trochu dřeva, v závěru vanilka, trochu oříšků. Alespoň při pokojové teplotě. Cena u nás pod dvanáct stovek. Rozhodně doporučuji těm, co mají rádi stařené sladší rumy. Za bonus zle považovat celkem pěkné balení se zátkou ze dřeva :ugeek:

Autor:  Martin [ sob 23. kvě 2015 7:56:19 ]
Předmět příspěvku:  Re: Rum

Plantation je v mém baru, příjemné pití. Co je ale trestuhodné, tak to, že jsem zapomněl ohlásit letošní rumfest.cz! Začíná za pár hodin a já jsem už na místě. Kdo můžete, tak se stavte!

Autor:  kamamura [ úte 26. kvě 2015 12:57:33 ]
Předmět příspěvku:  Re: Rum

Froggg píše:
Po pár omylech a nezajímavých kusech jsem zase po čase narazil na něco neskutečně dobrýho, navíc si myslím, že za slušnou cenu. Zjistil jsem ale, že je to rum veřejnosti celkem známý dle hodnocení a diskusí na zahraničních webech, takže to už možná leckdo ochutnal. Jedná se o Plantation XO 20th. Šel jsem do toho vyloženě podle poměru ceny a kladného hodnocení na zahraničních serverech. A vyplatilo se. Je to rum velice jemný, sladší, trochu dřeva, v závěru vanilka, trochu oříšků. Alespoň při pokojové teplotě. Cena u nás pod dvanáct stovek. Rozhodně doporučuji těm, co mají rádi stařené sladší rumy. Za bonus zle považovat celkem pěkné balení se zátkou ze dřeva :ugeek:


Ano, Plantation rumy jsou dost známé, ten který uvádíš jsem měl, ale přišlo mi to příšerně sladké. A skutečně, 20g/l cukru není zrovna málo.

Jinak mám rumový tip pro lidi, kterým chutnají peaty whisky z Islay - jmenuje se to "Smith and Cross", a je to jamajský pot still rum, overproof, v tradičním stylu. Pokud s někým provedete blind test, tak podle chuti většinou ani nepozná, že je to rum ;-) Naprosto zvláštní, až šílená chuť, ale zjevně poučný exkurz do oblasti autentických chutí.

Autor:  Martin [ úte 26. kvě 2015 17:21:32 ]
Předmět příspěvku:  Re: Rum

Na Rumfestu mě najvíc zaujal Mount Gay 1703 (všechny Mount Gaye jsou bez přidaného cukru), La Hechicera a Flor de Cana 25 yo. Ten byl boží.

Autor:  stego [ úte 26. kvě 2015 17:27:31 ]
Předmět příspěvku:  Re: Rum

Flor de Cana mi tiež chutil...

Autor:  Froggg [ úte 26. kvě 2015 20:55:56 ]
Předmět příspěvku:  Re: Rum

kamamura: Je sladký. Ale mě chutná i El Dorado, většinou taky označované za příliš sladké. Preferuji tedy zřejmě sladké rumy.

Když nemám chuť na sladké pitivo, otevřu nějakou islay whisku. Když se chci osvěžit přes den, dám si gin s tonicem, když se chci osvěžit k večeru, dám si absinta... Já mám jednoduchý život :)

Ale mám na Vás otázku. Pili jste Pink Pigeon? Já ho pil před asi třemi lety, byl silně cítit po alkoholu, vanilka byla znát poměrně málo. Měl jsem ho i letos, ale byl sladší, byl cítit mnohem míň po alkoholu a aroma vanilky bylo silnější. Tak mě zajímají zkušenosti ostatních.

Stránka 5 z 31 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/