Absinthe Mafia - spolek milovníků pravého absintu
http://absinthemafia.com/

Archivace destilátů
http://absinthemafia.com/viewtopic.php?f=16&t=789
Stránka 1 z 3

Autor:  Tornado [ pon 26. zář 2016 20:04:58 ]
Předmět příspěvku:  Archivace destilátů

Zdravím,
měl bych dotaz ohledně vhodnosti různých druhů destilátů k archivaci. Mám na mysli samozřejmě kvalitní produkci. U absinthu, whisky, rumu a slivovice asi není pochyb, že při dobrém uskladnění časem na kvalitě neztrácí, spíše naopak.
Otázka je, jak je na tom třeba gin. Na http://deslik.blogspot.cz/2012/06/gin.htm jsem našel: Obecně nejsou lihoviny na bázi jalovce vhodné ke staření. Vadí jim světlo a oxidace. Rozkladem v lihu špatně rozpustných terpenů získá destilát pryskyřičnatou pachuť. Má s tím někdo praktické zkušenosti? Co třeba Martin Žufánek, podělí se o své znalosti a zkušenosti?
A také by mě zajímali i ostatní ovocné destiláty (meruňkovice, hruškovice, višňovice, calvados, atd..)
Předem díky
Ondřej

Autor:  Tuvy [ pon 26. zář 2016 22:00:12 ]
Předmět příspěvku:  Re: archivace destilátů

Za mě calvados určitě ano, XO produkce je klasika.

Višňovice ani nahodou, za pár let vyvoní (nezkoušel jsem voskovat), hruškovice a meruňka upadají pomaleji, ale taky IMHO nezrají do krásy.

Dřevěný sud předává své aroma, myslím ale, že se hodí tak možná k hrušce.

Autor:  HNS [ pon 26. zář 2016 22:34:02 ]
Předmět příspěvku:  Re: archivace destilátů

Zajímavá otázka a celkem mne zajímá, co na to zkušení palírníci. Je mi jasné, že to bude o tom, co, v čem a jak dlouho, případně, zda vůbec a také to bude věc názoru :chuckle

Co vím pouze v tomto o ginu, tak stařený se nechává jen pár měsíců.

Calvados, sherry atd. mají o poznání širší věkový rozptyl a tak dále a tak dále. Hromada pálenek leží, aby se chuť hezky zaoblila. Dřevo je hold dřevo a sláva sudům a jejím výsledkům :muscle .

Autor:  Martin [ pon 26. zář 2016 22:48:52 ]
Předmět příspěvku:  Re: archivace destilátů

Dobrý dotaz.

Gin není moc vhodný na archivaci. Jeho kouzlo je v čerstvých aromatech. Spousta z obsažených olejů je křehká a prchlavá a tak není nač čekat. Gin je také jeden z mála destilátů, který se může krásně pít pár dnů po destilaci.

Z ovocných destilátů je na tom nejlíp slivovice. Proto celé generace našich dědů a otců vždy archivovaly pouze slivovici. Hruškovice a meruňkovice ztrácí aroma a nejlíp si je člověk vychutná tak do 5 let od vypálení. Pil jsem 15letou hruškovici a vůbec nebylo poznat, že to kdysi byla hruškovice. Jen vodka.

Autor:  Tuvy [ pon 26. zář 2016 23:09:36 ]
Předmět příspěvku:  Re: archivace destilátů

Martin píše:
Dobrý dotaz.

Gin není moc vhodný na archivaci. Jeho kouzlo je v čerstvých aromatech. Spousta z obsažených olejů je křehká a prchlavá a tak není nač čekat. Gin je také jeden z mála destilátů, který se může krásně pít pár dnů po destilaci.

Z ovocných destilátů je na tom nejlíp slivovice. Proto celé generace našich dědů a otců vždy archivovaly pouze slivovici. Hruškovice a meruňkovice ztrácí aroma a nejlíp si je člověk vychutná tak do 5 let od vypálení. Pil jsem 15letou hruškovici a vůbec nebylo poznat, že to kdysi byla hruškovice. Jen vodka.


V tom je hrozně schizofrenní právě višňovice - je naprosto skvělá a proto to táhne si ji schovat a ne jen tak vypít, ale když se nevypije, prostě zmizí; a zbyde líh...

Autor:  Tornado [ úte 27. zář 2016 0:10:07 ]
Předmět příspěvku:  Re: archivace destilátů

Díky za odpovědi. O hruškovici jsem již kdysi slyšel, že víc jak 5 let ji nemá smysl držet. O to víc mě zarazilo, že někteří výrobci nabízejí "archivní hruškovici",např:vinoteka.dios.cz/baron-hildprandt-hruskovice-1996-ltd-edition-bohemian-pear-brandy-50-vol-0-70-l-eanDE005630-skup20Zn1ak2.php
Ta cena mi to přijde docela mimo a celkově jako vyhozené peníze. Každopádně člověk nemůže věřit všemu co kde zaslechne a je lepší si to ověřit u odborníků.

Před pár dny se mi do rukou dostala neotevřená Žufánkova borovička 0,7l ještě ve staré láhvi. Etiketa uvádí L 0408C11 P 220212. Ze zvědavosti jsem ji otevřel a ochutnal. Nemůžu říct, že by to bylo špatný, ale oproti letošní várce (ta je super) to není úplně ono. Přijde mi taková trochu hrubší a méně výrazná v chuti. Může to být právě stářím nebo v tom hraje také roli tehdy použitý jalovec? Nebo obojí? Každopádně teď již vím, že můj oblíbený gin nemá smysl kupovat do archivu, ale raději volit čerstvé zboží.

Autor:  Rafael [ úte 27. zář 2016 3:06:00 ]
Předmět příspěvku:  Re: archivace destilátů

Teoreticky by lihoviny uskladněné ve skle, se zapečetěným uzávěrem, v chladu a v temnu měly vydržet "věčně". Ale ve většině případů tak není.
Z čeho jsem byl velmi překvapen až šokován bylo, že ovocné likéry a ratafie o síle 40-50% se cca po patnácti létech úplně rozpadly. Stala se z nich nahnědlá vločkovitá břečka. To mně dost na*ralo a ještě víc investice do spoustu 2,3 a pětilitrových demižonků. Od těch dob jsem na archivace zanevřel. Nestojí to za tu práci.
A jsem rád, že tehdy byly pro mně dřevěné soudky nedostupné....
*
Martine, jaké máš ty zkušenosti? Jak dlouho ti vydržela třeba višňovka nebo něco podobného?

Autor:  Martin [ úte 27. zář 2016 8:27:18 ]
Předmět příspěvku:  Re: archivace destilátů

Ta Borovička z roku 2011 je jiná (a horší než letošní) proto, že jsem v ní použil český a slovenský jalovec. Chtěl jsem mít něco lokálního. Jenže pak jsem objevil kouzlo makedonského jalovce a od té doby nechci žádný jiný. Makedonský jsem používal výhradně v OMG a do Borovičky se dostal až letos.

Jalovčinka (plod jalovce) sice není žádné ovoce, ale šiška, ale i tak potřebuje slunce. Jalovec z našeho podnebí je trpčí a má jinou chuťovou charakteristiku. Ten makedonský je sladký, dá se jíst normálně večer u televize. Nevýhoda je cena. Je cca 5x dražší než CZ a SK. Proto jsem ho používal jen v ginu a do levné borovičky se dostal až letos. Proto budu koncem roku Borovičku zdražovat.

U nás archivujeme pouze slivovici a absint. Slivovici pro další prodej a naše děcka, absint pouze pro mě a (snad) moje děcka. Nic dalšího tak dobře nezraje a nic dalšího se nevyplatí archivovat. Tedy ještě tak vínovice, ale to není tak tradiční destilát.

Višňovky, hruškovice, meruňkovice, to všechno vypijte a hezky si užijte dokud je to hezky aromatické. Zrání tomu neprospívá a je jalové.

Autor:  Rafael [ úte 27. zář 2016 10:02:05 ]
Předmět příspěvku:  Re: archivace destilátů

' Boření mýtů typu:
Čím starší tím lepší a kvalitnější a ještě dovedené k dokonalosti dozráváním v sudech...?
*
Nestačí jen pár měsíců až rok k té harmonizaci a "pitelnosti"?
Má to už pak nějaký smysl mimo marketingu a snobství pro "normální" konzumenty?

Autor:  Habu [ úte 27. zář 2016 11:17:27 ]
Předmět příspěvku:  Re: archivace destilátů

To je ale hezké téma! O té degradaci destilátů z jiného ovoce než švestky jsem nevěděl. :shock:

Díky za info!

Stránka 1 z 3 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/