Absinthe Mafia - spolek milovníků pravého absintu http://absinthemafia.com/ |
|
Ovocné destiláty - slivovice, hruškovice a jiné ice http://absinthemafia.com/viewtopic.php?f=16&t=803 |
Stránka 4 z 9 |
Autor: | Milan [ sob 15. pro 2018 15:11:17 ] |
Předmět příspěvku: | Re: Ovocné destiláty - slivovice, hruškovice a jiné ice |
Ještě v tomto vláknu věnovaném ovocným destilátům zmíním novinku, která mi přišla tento týden, a to slivovici a malinovici Martenz. |
Autor: | Repry [ sob 15. pro 2018 18:45:56 ] |
Předmět příspěvku: | Re: Ovocné destiláty - slivovice, hruškovice a jiné ice |
To má být nějaká reklama? |
Autor: | Milan [ sob 15. pro 2018 19:07:30 ] |
Předmět příspěvku: | Re: Ovocné destiláty - slivovice, hruškovice a jiné ice |
. |
Autor: | goxx [ ned 16. pro 2018 18:44:02 ] |
Předmět příspěvku: | Re: Ovocné destiláty - slivovice, hruškovice a jiné ice |
Milan píše: Ještě v tomto vláknu věnovaném ovocným destilátům zmíním novinku, která mi přišla tento týden, a to slivovici a malinovici Martenz v provedení GOLD VIP (se zlatým uzávěrem). Na malinovici jsem obzvlášť zvědavý, neboť vznikla klasickou cestou, tj. kvašením ovoce a jeho destilací, přičemž na jednu láhev padlo 7kg zcela dozrálých, ručně sbíraných malin z oblasti Slezska. Poprvé v životě budu pít & degustovat něco podobného. U slivovice se prý jedná o unikátní kombinaci starých odrůd švestek a špendlíku, přičemž špendlík by měl dodat slivovici lepší aroma. no, mám malinovici doma, nezaujala. moc aroma tedy nemá |
Autor: | Rafael [ pon 17. pro 2018 21:35:26 ] |
Předmět příspěvku: | Re: Ovocné destiláty - slivovice, hruškovice a jiné ice |
No, já nevím, ale jak jsem kdysi psal ve vlákně o Matě Hari... Přijde mi malin na pravý destilát škoda. Až tak, že to považuji za jejich degradaci. Ale bez toho, že bych chtěl tu snahu a nápad výrobců nějak snižovat, jistým způsobem to oceňuji, ale v druhém směru v tom vidím něco jako snobismus. Ale zas..., jako netradiční pravý destilát, jako dárek, proč ne. Ale já osobně bych daleko víc z nich ocenil macerační likér, ratafii nebo fortifikované víno. (Vzpomínám si, kolik práce bylo, a to jsem měl pomocníky při sběrech, vyrobit 220l malinového vína...). Nějak si z praktického hlediska myslím, že v případě pravého destilátu výsledek neodpovídá vložené námaze. Možná, možná, ale zkušenost s tím nemám, že kdyby se použila nějaká podtlaková, "vakuová" destilace byl by výsledek lepší... |
Autor: | drahousek [ pon 17. pro 2018 21:57:42 ] |
Předmět příspěvku: | Re: Ovocné destiláty - slivovice, hruškovice a jiné ice |
Já jsem s Martenzkou malinovicí teda spokojen. Vůně krásná. Obzvlášť zajimavý je koštování spolu s Martinovým malinovým Geistem. Oboje výborný. Martenzka jemnější. Nevím jestli Geist třeba po dvou třech letech zjemní...uvidíme. Jinak souhlas s Rafaelem, malin je tak trošku škoda, ale beru to spíš jako raritku, pil jsem to poprvé v životě, a mám to spíš jako takovou lahůdku na ochutnání pro návštěvy, než každotýdenní popíjení Jako rozšíření portfólia (nejen) domácího baru doporučuju |
Autor: | Kléma [ úte 18. pro 2018 11:17:46 ] |
Předmět příspěvku: | Re: Ovocné destiláty - slivovice, hruškovice a jiné ice |
S Malinovicí Martenz zkušenost nemám (přijde mi jen trošku na hovno, že to je "pravá moravská", která se pálí v jižních čechách na zakázku nějakýmu PR týpkovi)...což ovšem neznamená, že může být skvělá. Jinak kvasnou malinovici zbožňuji. Raději mám jen Kdoulovici Co se aromatu týká pak jasně vede Martinův Reine Claude a Bezinkový destilát . |
Autor: | Milan [ stř 19. pro 2018 8:13:55 ] |
Předmět příspěvku: | Re: Ovocné destiláty - slivovice, hruškovice a jiné ice |
Tak včera večer byla malinovice Martenz GOLD VIP otevřena a za mě teda výborný počin. Určitě to nebude pití na každý druhý den, spíš na sváteční a výjimečné události. Jen nevím, jak je to u malinovice s jejím stářím, tj. jestli časem získává stejně jako slivovice, nebo naopak ztrácí jako hruška či meruňka. Nemá někdo z vás zkušenost? |
Autor: | Rafael [ pát 28. pro 2018 21:36:18 ] |
Předmět příspěvku: | Re: Ovocné destiláty - slivovice, hruškovice a jiné ice |
Většina netradičních destilátů je pro zrání nevhodná a časem degradují. Mimo pár obecně známých výjimek. Ale při vhodných skladovacích podmínkách v dobře uzavřených láhvích to snad i v těch případech tak destruktivní nebude. Ale těžko lze čekat nějaké časem zvyšování kvality. Na to v těch případech stačí pár měsíců a to dělají výrobci. |
Stránka 4 z 9 | Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group http://www.phpbb.com/ |