Osobně si myslím, že takové pokusy povedou jen k degradaci a zmršení kvalitního produktu a nějakým patokům taky nepomůžou. * Je v tom tolik nejrůznějších proměnných které jsou obtížně vědecky zdůvodnitelné, že je mají zmáknuté jen staří klasičtí výrobci kteří to mají po generacích prověřené. A nic nefunguje univerzálně a každá surovina vyžaduje něco jiného. Navíc je těžké něco starého, zavedeného s letitou pověsti a historii kopírovat. * Např., napodobení zrání v sudech v nádobách s nejrůznějším stupněm opraženými hoblinami a s mírným vháněním vzduchu, kyslíku, nepřineslo žádané výsledky. Ale v domácích podmínkách na hraní si levné a dostupné. Na rozdíl od jiných složitějších metod. * A sudy? Jaké, jak velké, z jakého dřeva, kde by to dřevo mělo vyrůst, jaký stupeň vypálení sudu, vyčerpání aktivní vypálené vrstvy, jeho obnova, použití použtých sudů po jiné surovině, přečerpávání do sudů podle jejích stáří.
Umístění sudů? Ve víceméně venkovním prostředí, ve sklepech se stálou teplotou, v teplém prostředí, jejích stěhování, promíchávání obsahu
Vlhkost, rosný bod, tlak vzduchu taky hodně ovlivňuje nejrůznější chemické i fyzikální zrací pochody * To jen tak namátkou co mě zrovna napadlo. A pak taky, že nejlepší je se na takové pokusy v domácích podmínkách v*srat. * Na druhé straně je to taková alchymie, že hodně funguje i jako marketing. Třeba akvavit Linie mě v tom směru hodně zaujal. (Ale nepil jsem ho nikdy...).
_________________ A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
|