Změnit velikost textu


Odeslat nové témaOdeslat odpověď Stránka 5 z 6   [ Příspěvků: 51 ]
Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Vermut
PříspěvekNapsal: čtv 11. dub 2019 12:23:11 
* Zkušený piják *
Uživatelský avatar

Registrován: ned 27. bře 2016 18:06:43
Příspěvky: 760
Rafael píše:
Na druhou stranu, po pravdě napsáno, málokomu kdysi ty mé fortifikovaná bylinná vína chutnala.

Nezkoušel jsi někdy dělat vermut z šípkového vína? Já si každoročně pár litrů pro radost udělám a možná by to nemusel být úplně špatný základ na vermut. Ale nemám s tím žádný zkušenosti a naslepo experimentovat se mi nechce.


Nahoru
 OfflineProfil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vermut
PříspěvekNapsal: čtv 11. dub 2019 16:19:03 
* Zkušený piják *
Uživatelský avatar

Registrován: pát 29. srp 2014 12:22:57
Příspěvky: 566
Bydliště: Valašské království
Víno ze sušených šípků mi přišlo na vermuty škoda! Dle mého názoru je to nejlepší domácí víno...
(Z čerstvých je daleko horší kvality).
*
Vermuty jsem dělal ze silně zředěného jablečného moštu a víno následně, před přidáním bylin anebo jejich lihového macerátu, upravoval aktivním uhlím.
Anebo v cukerném, minerály a živinami přiživeném roztoku kvasil jen ty byliny.
*
Snad to s Martinem, pokud to bude schopen přečíst nesekne.
Ale ve Valašském království se réva moc nepěstuje. A tu co jsme měli se sežrala, rozdala anebo pasterizovala jako mošt.

_________________
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením
sekyry.


Nahoru
 OfflineProfil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vermut
PříspěvekNapsal: čtv 11. dub 2019 16:42:31 
* Zkušený piják *
Uživatelský avatar

Registrován: ned 27. bře 2016 18:06:43
Příspěvky: 760
Rafael píše:
Víno ze sušených šípků mi přišlo na vermuty škoda! Dle mého názoru je to nejlepší domácí víno...
(Z čerstvých je daleko horší kvality).
*
Vermuty jsem dělal ze silně zředěného jablečného moštu a víno následně, před přidáním bylin anebo jejich lihového macerátu, upravoval aktivním uhlím.
Anebo v cukerném, minerály a živinami přiživeném roztoku kvasil jen ty byliny.
*
Snad to s Martinem, pokud to bude schopen přečíst nesekne.
Ale ve Valašském království se réva moc nepěstuje. A tu co jsme měli se sežrala, rozdala anebo pasterizovala jako mošt.

Používám zásadně sušený šípky. Většinou jde o zbytek toho, co za rok nestačím zpracovat na čaj. Uchovávat šípky déle jak rok prý nemá moc cenu a jejich sběr v podzimních měsících beru jako příjemný relax v přírodě 8-)
Když se víno povede, je to super třeba k zvěřině (kančí na šípkový, taky co k tomu taky jiného)
Akorát mám vždycky velký voči, nasbírám toho nějak moc a zásoba mi furt roste :lol: Údajně by šípkovému vínu neměl při dobrém uskladnění vadit čas. Máš s tím zkušenost? Některý lahve budu mít doma už skoro 10 let, tak jestli je prioritně vypít, nebo klidně nechat odpočívat a stárnout. Díky!


Nahoru
 OfflineProfil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vermut
PříspěvekNapsal: čtv 11. dub 2019 18:15:14 
* Zkušený piják *
Uživatelský avatar

Registrován: pát 29. srp 2014 12:22:57
Příspěvky: 566
Bydliště: Valašské království
Přímo s dlouhodobým uskladněním šípkového vína zkušenosti nemám.
Vypilo se většinou po roce zrání. Anebo šlo časem do palírny.
(A nejvíc chutnalo z demižonu při sběru a při větším počtu sběračů v terénu...).
Jen si myslím, že 10 let už je na hraně.
Výrobky z takových surovin - ovocných, a to i likéry kolem 40% se časem úplně rozpadnou. Chuťově, vzhledově a i co se týká jejich konzistence.

_________________
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením
sekyry.


Nahoru
 OfflineProfil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vermut
PříspěvekNapsal: čtv 11. dub 2019 18:30:50 
* Zkušený piják *
Uživatelský avatar

Registrován: sob 15. srp 2009 1:56:20
Příspěvky: 757
Já dělal šípkové víno vždy z čerstvých šípků - jen přemrzlých a potom trochu opečených, k doslazování šel med a naopak mu tak pár let zrání velmi pěkně prospělo - ztratila se kyselost a více vystoupily ty medové a ovocné tóny. V mé "staré knížce" (název se už nepamatuji, něco jako "výroba ovocných vín a likérů") se dokonce psalo o 10 letech odležení jako základní době zrání (na to jsem ale trpělivost nikdy neměl).

Pokud je to už příliš OT, tak to Habu jistě nějak učeše...

_________________
- IN VINO VERITAS -
- OMNI ANIMA POST COITUM TRISTE EST -
- PATER INCERTUM EST -


Nahoru
 OfflineProfil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vermut
PříspěvekNapsal: pon 03. srp 2020 15:56:34 
* Zkušený piják *
Uživatelský avatar

Registrován: ned 27. bře 2016 18:06:43
Příspěvky: 760
Vidím, že se tu teď objevují pokusy o vermut. Tak bych oživil svůj dotaz ohledně plánu z šípkového vína. Recept více méně mám (ano, chci tam použít pelyněk), ale nejsem si jistý postupem. Mám bylinky macerovat pouze v destilátu určenému k naředění vína nebo až ve fortifikovaném vínu? Jak dlouho macerovat? Předpokládám, že jak ABV, tak doba macerace může zásadním způsobem ovlivnit výsledek.
Případně neznáte nějaký zdroj, který by se trochu podrobněji zabýval macerací konkrétních bylin v alkoholu?


Nahoru
 OfflineProfil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vermut
PříspěvekNapsal: čtv 06. srp 2020 11:56:17 
* Zkušený piják *
Uživatelský avatar

Registrován: pát 29. srp 2014 12:22:57
Příspěvky: 566
Bydliště: Valašské království
"Každá liška chválí svůj ocas" a každý výrobce bude hájit svůj postup.
Akorát si musí nějaký najít.
*
Myslím, že pro pokusy je nejlepší postupně přidávat do vína lihový bylinný výluh. A ochutnávat, srovnávat, docukřovat a tak.

_________________
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením
sekyry.


Nahoru
 OfflineProfil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vermut
PříspěvekNapsal: čtv 06. srp 2020 12:42:21 
* Zkušený piják *
Uživatelský avatar

Registrován: sob 15. srp 2009 1:56:20
Příspěvky: 757
Já bych chtěl ještě toho šípkového fortifikovaného vína, co jsme koštovali na ČSAS, je to jeden z nejvýraznějších bodů, které si pamatuju.

_________________
- IN VINO VERITAS -
- OMNI ANIMA POST COITUM TRISTE EST -
- PATER INCERTUM EST -


Nahoru
 OfflineProfil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vermut
PříspěvekNapsal: čtv 06. srp 2020 16:14:45 
* Zkušený piják *
Uživatelský avatar

Registrován: pát 29. srp 2014 12:22:57
Příspěvky: 566
Bydliště: Valašské království
Copy z dest. webu:
Takové "Historické okénko" nemající s vermuty nic společného. Jen se šípkovým vínem.
Takže omluva za OT.
*
*
Citace:
Já to nezkoušel, ale vypadá to zajímavě.
Jen si myslím, že po "zředění" tím odvarem by mohlo nastat ještě nějaké sekundární kvašení. Ale
to by bylo hodně závislé na cukernatosti použitých švestek a lihovitosti použitého vína.
*
ŠÍPKOVÉ VÍNO A JEHO VÝROBA PO DOMÁCKU,
Praktické pokyny, jak lze levně vyráběti dobré a trvanlivé šípkové víno.
Napsal EMIL JAKEŠ. S
původními obrázky. (Knihovny českých hospodyněk a divek sv. 41.)
1926.
Aneb:
Šípkové víno a jeho výroba po domácku - Emil Jakeš. Stručný úvod o šípkovém keři, jeho pěstování,
množení a sklizni plodů. Výroba šípkového vína v domácích podmínkách, léčebné vlastnosti tohoto nápoje.

"Aby se šípkové víno přiblížilo jakosti a vzhledem vínu Malaga:,
Vlévá se do stočeného vína odvar ze sušených švestek a skořice
Na 5l vína vleje se odvar z 1kg sušených švestek, 2dkg skořice a 1l vody.
Takto připravené víno nechá se v klidu zčistiti,...."

Rafael.

_________________
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením
sekyry.


Nahoru
 OfflineProfil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vermut
PříspěvekNapsal: čtv 06. srp 2020 16:44:25 
* Zkušený piják *
Uživatelský avatar

Registrován: ned 27. bře 2016 18:06:43
Příspěvky: 760
Tuvy píše:
Já bych chtěl ještě toho šípkového fortifikovaného vína, co jsme koštovali na ČSAS, je to jeden z nejvýraznějších bodů, které si pamatuju.

Jakože moje šípkové zastínilo všechny ty prebany, vintage a HG :lol:
Příště zase zkusím něco vzít. 8-)


Nahoru
 OfflineProfil Poslat soukromou zprávu  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové témaOdeslat odpověď Stránka 5 z 6   [ Příspěvků: 51 ]
Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 78 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron


Powered by Absinthe.cz & Lepší nálada © 2009 Absinthe Mafia