Někdo se tu ptal na sklenice na rum. Chodím občas do rumového baru, kde jsem o tom s barmanem jednou mluvil a potvrdil mi domněnku, že vyloženě typizované nádobí není, takže jestli nekecal, funguje to spíš podle zvyklostí dané země. Nejčastěji je to však sklenice s masivním dnem, které se směrem od hrdla ke dnu zužuje. Viděl jsem ale taky dávat rum do klasickýho koktejlovýho mělkýho skla. Stejně tak není úplně ustálená teplota, při které se rumy podávají, některé jsou údajně lepší při pokojové teplotě, jiné chlazené. Já osobně mám radši chlazené, možná je to tím, že mi chutnají hlavně tmavé rumy. Právě u světlých mi příjdou rozdíly v chuti často minimální, jak už tu také někdo zmiňoval.
Velmi jsem si oblíbil rum Guayabita del Pinar, který se velmi špatně shání, v ČR je však k sehnání Guayabita del Pinar, který má 30% a je to něco mezi likérem a rumem a chuťově je to něco pro mě velmi těžko překonatelného v této kategorii, opravdu výborné lahodné pitivo.
Z vín buď kvalitní rulandské šedé a nebo, pokud jde o červená vína, tak trochu atypické víno Old Porter, je to sladké silné víno, které zrálo 4 roky v dubovém sudu. Dělá se i slabší verze, ale lepší chuťově je ta 21%. Již podle názvu je poznat, že půjde o portský typ. Bílou variantu Old Portera jsem kupodivu zatím neměl, ale delší dobu se na ní chystám.
A z nápojů s nízkým obsahem alkoholu mám nejraději cider a to ten český, který se mi jeví chuťově jako nejlepší a proti většině produkce, kterou jsem měl možnost ochutnat, dalece nejlepší, jde o cider Mad Apple.
Takže pokud pominu absinthe, skoro vždy se nechám bez přemlouvání utáhnout na Guyabita del Pinar, Old Porter a Mad Apple