Změnit velikost textu


Odeslat nové témaOdeslat odpověď Stránka 1 z 2   [ Příspěvků: 16 ]
Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Obilný vs. vinný základ
PříspěvekNapsal: ned 04. dub 2010 22:55:19 
Věrný stoupenec zelené víly
Uživatelský avatar

Registrován: sob 03. dub 2010 18:28:17
Příspěvky: 426
Omlouvám se, jestli už bylo toto téma probíráno (nic jsem nenašel), ale mohl by někdo vysvětlit pro a proti obou variant?

Při čtení zahraničních fór jsem nabyl dojmu, že to není jednoznačné (lepší x horší), nicméně vinný základ zřejmě prodražuje výrobu.


Nahoru
 OfflineProfil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: Obilný vs. vinný základ
PříspěvekNapsal: ned 04. dub 2010 23:01:50 
Věrný stoupenec zelené víly
Uživatelský avatar

Registrován: stř 13. kvě 2009 19:22:21
Příspěvky: 456
Bydliště: Praha 3 Žižkov
Základ z vína má jednu nespornou výhodu, stářím je kvalitnější, dostává koňakový nádech, což se z obilného lihu stát nemůže...

_________________
V nebi nejsou žádní zajímaví lidé!


Nahoru
 OfflineProfil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: Obilný vs. vinný základ
PříspěvekNapsal: pon 05. dub 2010 8:59:34 
fuckin' amateur
Uživatelský avatar

Registrován: sob 11. dub 2009 18:53:16
Příspěvky: 4031
Jak pravil Jenda. 8-)

Je to věc vkusu. Obilný líh je spíše neutrální, takže si člověk může naplno vychutnat chuťovou paletu bylinek. Vínovice se mezi bylinky může "plést" více než je zdrávo a někomu to může vadit. Na druhou stranu pokud je absinthe na vínové bázi řádně uzrálý (viz preban), pak se vínovice mezi bylinky vetře tím správným způsobem, kdy se ti na chuťových pohárcích děje skutečná chuťová show!

_________________
- Moderní absinthe chutná moderně.


Nahoru
 OfflineProfil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: Obilný vs. vinný základ
PříspěvekNapsal: čtv 08. dub 2010 16:32:59 
* Zkušený piják *
Uživatelský avatar

Registrován: sob 15. srp 2009 1:56:20
Příspěvky: 757
Mno, popravdě. Asi je to divné, ale jeden z nejlepších absinthů, co jsem kdy pil, měl základ z (přepálené) medoviny. Ano, šlo o Martinův Mead-based prototype.

Edit: Co s takovým základem udělá čas ale nevím a myslím, že to ani nikdy vědět nebudu, protože nemám nervy nechat to někde jen tak ležet, vědět o tom a nevypít to.

_________________
- IN VINO VERITAS -
- OMNI ANIMA POST COITUM TRISTE EST -
- PATER INCERTUM EST -


Nahoru
 OfflineProfil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: Obilný vs. vinný základ
PříspěvekNapsal: čtv 08. dub 2010 17:19:05 
° Capo di tutti capi °
Uživatelský avatar

Registrován: sob 11. dub 2009 17:59:57
Příspěvky: 4431
Obilný líh má velkou výhodu v tom, že je neutrální a nepřidává do absintu žádnou chuť ani vůni. Vinný základ dodává absintu hebký koňakový tón, který časem fantasticky zraje. Dodnes se třeba neví, z jaké odrůdy révy vinné pálil Pernod svůj základ, který je znalci považovaný za nejlepší ever!
Tuvyho zmíněný medovec je kapitola sama o sobě. Je to nejaromatičtější a nejcharakterističtější základ ze všech zmíněných, který v kombinaci s lehčím typem absintového receptu dominuje nad všema bylinkama. Je taky zatraceně drahý a tak další absinthe na jeho základu vypálím možná za dva roky.


Nahoru
 OfflineProfil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: Obilný vs. vinný základ
PříspěvekNapsal: čtv 08. dub 2010 17:52:34 
Věrný stoupenec zelené víly
Uživatelský avatar

Registrován: sob 03. dub 2010 18:28:17
Příspěvky: 426
Dá se to za peníze nějak obstarat, alespoň vzorek? Přiznávám, že medový absinthe vzbudil mou zvědavost.


Nahoru
 OfflineProfil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: Obilný vs. vinný základ
PříspěvekNapsal: čtv 08. dub 2010 19:00:05 
° Capo di tutti capi °
Uživatelský avatar

Registrován: sob 11. dub 2009 17:59:57
Příspěvky: 4431
Hehe, zrovna teď ho piju ;) Jeho zrání probíhá suprově (vypálil jsem ho 14. 12. 2009) a tak ho do těch pár flašek stočím pravděpodobně dřív, než před koncem roku. Možná už jako šestiměsíční. Uvidím.


Nahoru
 OfflineProfil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: Obilný vs. vinný základ
PříspěvekNapsal: čtv 08. dub 2010 19:05:51 
Martin píše:
Hehe, zrovna teď ho piju ;) Jeho zrání probíhá suprově (vypálil jsem ho 14. 12. 2009) a tak ho do těch pár flašek stočím pravděpodobně dřív, než před koncem roku. Možná už jako šestiměsíční. Uvidím.


Zamlouvám si vzorkovou láhev, decovka stačí :D


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku: Re: Obilný vs. vinný základ
PříspěvekNapsal: čtv 08. dub 2010 19:08:31 
° Capo di tutti capi °
Uživatelský avatar

Registrován: sob 11. dub 2009 17:59:57
Příspěvky: 4431
Decovky asi ani nebudou, vše půjde do sedmiček. Chci aby to byla taková raritka.


Nahoru
 OfflineProfil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: Obilný vs. vinný základ
PříspěvekNapsal: čtv 08. dub 2010 19:09:58 
Martin píše:
Decovky asi ani nebudou, vše půjde do sedmiček. Chci aby to byla taková raritka.


Dobre :)


Nahoru
  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové témaOdeslat odpověď Stránka 1 z 2   [ Příspěvků: 16 ]
Přejít na stránku 1, 2  Další


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Seznam [Bot] a 28 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Přejít na:  


Powered by Absinthe.cz & Lepší nálada © 2009 Absinthe Mafia