Martin píše:
keltos: dubový sud je něco jiného. V tomto případě nejde o staření, ale zušlechťování. U vysokovoltážnách alkoholů není právě ta mikrooxidace přes póry ve dřevě ani tak moc žádoucí, přeci jen bys byl raději kdyby se ti za rok ze sudu nevypařilo 7% původního obsahu.
Mám za to, že u sudu se jedná o obojí. Představ si dubový sud naplněný destilátem a ten uzavřeš vzduchotěsné (vakuově) do nádoby (láhev). Po pár letech budou ztráty zanedbatelné, destilát převezme charakter dřeva, ale zestárne minimálně. Pouze minimem kyslíku, který jsi do nádoby zavřel se sudem. Příklad může být i Oxygenee. Toto je jenom moje domněnka a rád bych věděl jak to funguje doopravdy.
PS. Dnes jsme vyklízeli garáž po dědovi, kde jsem našel asi 1/4 litrové láhve se samohonkou, kterou si děda dovezl ze Slovenska. V garáži mohla být asi 20 let a před tím prý byla také asi 20 let zakopaná. Když jsem ji doma změřil, má 55 %. Nic jemnějšího jsem snad nikdy nepil. Zvláštní aroma, barva lehce nažloutlá a drtkek sedimentu. Možná taky byla chvíli v dřevěném sudu před zakopáním.