Změnit velikost textu


Odeslat nové témaOdeslat odpověď Stránka 1 z 3   [ Příspěvků: 23 ]
Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: "Rozrušený" absint
PříspěvekNapsal: úte 11. úno 2014 22:17:21 
fuckin' amateur
Uživatelský avatar

Registrován: sob 11. dub 2009 18:53:16
Příspěvky: 4031
Následující výrok jsem slyšel už několikrát (v různých variacích) a vždy jsem na to jen souhlasně (ba znalecky, lol) přikývl.

Tak dnes láhev dorazila, nechám ji pár dní ustát, aby si absint odpočinul.

V hlavě mi to ale stále škrábe. Lze nějak vědecky vysvětlit, proč alkohol potřebuje po náročné cestě plné třepání sem a tam odpočinout? To jsou ty molekuly tím transportem tak dojebané jak cestující do Osvětimi? Vztahuje se k tomu nějaká studie?

Nebo to je jen homeopatie ve stylu 10x zamíchat při letním úplňku a nechat uležet 666 sekund pod mrtvou panou?

_________________
- Moderní absinthe chutná moderně.


Nahoru
 OfflineProfil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: "Rozrušený" absint
PříspěvekNapsal: úte 11. úno 2014 22:26:30 
*** Absinthe guru ***
Uživatelský avatar

Registrován: stř 15. dub 2009 0:27:52
Příspěvky: 1531
Neni to spis mysleno tak, jak ti to psal Marc k tvymu prebanu ? Tedy ze to ani tak nebude tim, ze se s flaskou pri transportu hejbe, ale ze ji muzou vadit zmeny teplot?

_________________
Omnia mea mecum porto.


Nahoru
 OfflineProfil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: "Rozrušený" absint
PříspěvekNapsal: úte 11. úno 2014 22:35:51 
fuckin' amateur
Uživatelský avatar

Registrován: sob 11. dub 2009 18:53:16
Příspěvky: 4031
No dobře, ale teplota se doma ustálí během několika minut. Běžně slýchám o dnech. I kdyby to viselo jen na teplotě, tak kolik času absint potřebuje k tomu, aby se buď ohřál, zchladil, nebo si prostě zvykl na jiné klima.

_________________
- Moderní absinthe chutná moderně.


Nahoru
 OfflineProfil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: "Rozrušený" absint
PříspěvekNapsal: úte 11. úno 2014 22:47:09 
* Zkušený piják *
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 13. srp 2009 11:16:26
Příspěvky: 989
Bydliště: Praha
imho hovadina...


Nahoru
 OfflineProfil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: "Rozrušený" absint
PříspěvekNapsal: stř 12. úno 2014 7:21:35 
* Zkušený piják *
Uživatelský avatar

Registrován: sob 15. srp 2009 1:56:20
Příspěvky: 757
IMHO jde o psychologii - jako majiteli ti prostě dělá dobře "těšení se", přípravy a "roztřepaný" tak jsi ty.

_________________
- IN VINO VERITAS -
- OMNI ANIMA POST COITUM TRISTE EST -
- PATER INCERTUM EST -


Nahoru
 OfflineProfil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: "Rozrušený" absint
PříspěvekNapsal: stř 12. úno 2014 8:39:23 
Rumcajs
Uživatelský avatar

Registrován: pát 17. dub 2009 7:18:28
Příspěvky: 1142
Bydliště: Země
Proč by měl vlastnosti čerstvého destilátu, který je zanechalo na odpočinek několik dní nebo týdnů v non-reaktivní kontejneru změny s časem?

_________________
Já jsem s tebou v Rockland.


Nahoru
 OfflineProfil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: "Rozrušený" absint
PříspěvekNapsal: stř 12. úno 2014 9:55:38 
fuckin' amateur
Uživatelský avatar

Registrován: sob 11. dub 2009 18:53:16
Příspěvky: 4031
OK, next level:

Alkohol časem stárne, něco se s těmi molekulami děje. Nevím přesně co, ale desetiletá slivka chutná jinak, než tříměsíční. Je možné, že se třepáním alkohol posune o nějaký čas zpátky, resp. na moment pozbyde nějaké vlastnosti?

_________________
- Moderní absinthe chutná moderně.


Nahoru
 OfflineProfil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: "Rozrušený" absint
PříspěvekNapsal: stř 12. úno 2014 10:40:17 
* Zkušený piják *
Uživatelský avatar

Registrován: stř 15. dub 2009 7:27:40
Příspěvky: 597
Habu píše:
OK, next level:

Alkohol časem stárne, něco se s těmi molekulami děje. Nevím přesně co, ale desetiletá slivka chutná jinak, než tříměsíční. Je možné, že se třepáním alkohol posune o nějaký čas zpátky, resp. na moment pozbyde nějaké vlastnosti?


Ti si PIS ze se posune! Cim vice protrepas, tim vetsi mnozstvi O2 ze vzduchu se rozpusti a tim rychleji probiha oxidace, tedy starnuti. Pozoruji to docela markantne: pokud se cerstve destilovany absint necha jen tak byt, bez protrepani, za mesic je (docela) pitelny. Pokud to denne cca 2 min fest protrepavam, s cerstvou davkou vzduchu, trva to polovicni cas nebo i mene...

Myslim ze Oxygenee dostalo svuj nazev dle toho, ze nejak umele starili absint rosprasovanim v atmosfere O2 - Martine, kdyz tak me oprav...


Nahoru
 OfflineProfil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: "Rozrušený" absint
PříspěvekNapsal: stř 12. úno 2014 11:18:22 
Věrný stoupenec zelené víly

Registrován: pon 21. úno 2011 20:50:19
Příspěvky: 368
Teď jsem si vzpoměl, jak jsem v jedné Brněncké pěstitelské pálenici viděl, jak čerstvý destilát nalili do nějaké vibrační plošiny - říkali tomu ultrazvukové? rychlo-staření. Bude to asi podobný princip jak říká Davar...


Nahoru
 OfflineProfil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: "Rozrušený" absint
PříspěvekNapsal: stř 12. úno 2014 11:46:58 
° Capo di tutti capi °
Uživatelský avatar

Registrován: sob 11. dub 2009 17:59:57
Příspěvky: 4431
Je to tak, jak říká Davar a Adigal.

Ono ta Habuova věta, kterou začal tohle téma byla stejně tuším moje :) Dělám to tak pravidelně. Vždy, když mi poštou přijde jakýkoliv alkohol, tak ho nikdy nepiju hned po otevření krabice. Alkohol je po cestě jednoduše příliš roztřepaný a rozdivočený, musí se uklidnit. Znáte to i u sebe. Někdo si při stresu musí zapálit cigaretu, někdo (ženy) se zase rozbrečí :)

Ultrazvukové staření, které zmiňoval Adigal, je poměrně často využíván v pěstitelském pálení. Čerstvý destilát "smrdí a musí se nechat vydýchat. Ultrazvuk rozkmitá molekuly a dochází k mnohem rychlejšímu provzdušnění - umělé staření.


Nahoru
 OfflineProfil Poslat soukromou zprávu  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové témaOdeslat odpověď Stránka 1 z 3   [ Příspěvků: 23 ]
Přejít na stránku 1, 2, 3  Další


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 27 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Přejít na:  
cron


Powered by Absinthe.cz & Lepší nálada © 2009 Absinthe Mafia