Změnit velikost textu


Odeslat nové témaOdeslat odpověď Stránka 2 z 4   [ Příspěvků: 39 ]
Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: stř 19. srp 2009 17:55:45 
* Zkušený piják *
Uživatelský avatar

Registrován: úte 14. dub 2009 19:26:22
Příspěvky: 699
Bydliště: Bratislava - SLOVENSKÁ REPUBLIKA
Vdaka Martin za lahko pochopitelne rozdelenie toho mnozstva Absinthov, skuseni "mafiani" uz vedia asi ako to je, a samozrejme v zasade cena sa rovna kvalita, co ako si pisal zatial v tvojom pripade neplati, nakolko predavas kvalitnejsi vyrobok za nizsiu cenu. Ale ma napadlo, ako to bolo pocas absintoveho zlateho veku,
ako sa niekde uz spominalo mozno vznikali aj maceraty, no hlavne som videl z nejakej francuzskej knihy preklad v angline, ze boli 4 zakladne druhy absintov podla kvality, taktiez v jednom obdobi pohar toho najlacnejsieho a podavaneho v nejakom pajzli stal menej ako chlieb. V jednom obdobi ked bola daka nakaza vinica, bol tiez absint lacnejsi ako vino. Myslis ze cena bola nizka kvoli velkemu mnozstvu zakaznikov, alebo boli lacnejsie vyrobne naklady?

_________________
"Umenie je život - život je umenie! ..Nech nás Zelená víla povznesie z hlbín každodennej ničotnosti"


Nahoru
 OfflineProfil Poslat soukromou zprávu  
 
PříspěvekNapsal: stř 19. srp 2009 18:57:40 
Třeba to bylo něco jako v Rusku vodka... Byl toho kotel, bylo to levné na výrobu, ale pro normálního člověka nepoživatelné....


Nahoru
  
 
PříspěvekNapsal: sob 22. srp 2009 14:16:19 
fuckin' amateur
Uživatelský avatar

Registrován: sob 11. dub 2009 18:53:16
Příspěvky: 3759
Martin píše:
Pokusím se ne moc složitým způsobem vysvětlit rozdíl mezi absintovým destilátem, macerátem a likérem.

Likéry (většina czechsintů):
- na etiketě je uvedeno něco jako líh, cukr, bylinné aroma, přírodně identické aroma, EXXX.
- výroba: do míchačky nalejete surový průmyslový líh, přilejete aromata, cukerný roztok, přisypete barvítko. Pokud máte 1000l míchačku, tak za 15 minut připravíte 1000l crapsintu a můžete okamžitě lahvovat. Náklady nulanulanic, výdělek monstrózní, výsledek nepitelný.

Macerát:
- na etiketě najdete něco jako líh, byliny
- výroba: do maceračního kotle dáte průmyslový líh, nasypete základní byliny a macerujete. Po určité době "zcedíte" byliny a výsledný macerát přefiltrujete. Do lahví můžete podle poctivosti výrobce stáčet po třech dnech. Náklady jsou vyšší, místo aromat macerujete dražší byliny (i když jsou to třeba jen tři druhy). Filtrace bývá důkladnější (někdo používá mrazící filtraci), výdělek slušný. Výsledek je hořký, poctivě udělaný macerát je ale velice pitelný, pokud louchuje tak okamžitě a divoce. Jediné co vadí je název absinthe. Maceráty bývají "slavné" tím. že výrobci na dně láhve nachávají hrstku maceračních bylin (většinou pelyněk a koriandr). Macerací ale z bylin nedostanete tolik extraktu jako při destilaci! Zkuste si doma udělat čaj ve studené vodě a získáte zhruba obraz o čem mluvím.

Destilát:
- na etiketě najdete průtahový destilát z bylin
- výroba (verte): do maceračního kotle dáte podle typu výsledného absintu buď obilný líh nebo vínovici, nasypete macerovací byliny a macerujete po X dní. Výsledný macerát destilujete. Do takto vzniklého destilátu dáte barvící byliny. Zcedíte byliny, zfiltrujete a uložíte do sklepa na staření. Každý destilát se musí po destilaci vydýchat, není možné ho okamžitě stáčet do lahví. Náklady obrovské, dvakrát macerujete byliny ze kterých nikdy nedostanete veškerý alkohol nazpět, dlouho destilujete a přicházíte tak o další líh, nehledě na náklady na destilací (X hodin destilujete X litrů). Další náklady jsou ve skladování, tj. nádrže a nutnost čekat než hotový výrobek prodáte. Výsledek je lahodný, nehořký a louche nastupuje pomalu a po vlnách (anýzový macerát louchuje po první kapce vody a zakaluje moc do tmava). Příklad, první kotel jsem vypálil 30. 7. 2009 a sami uvidíte, po jaké době se dostane do prodeje.


Martine, mohu tento text vložit na své stránky (s případnou modifikací)? Už jen proto, že nejsem výrobce, bych to nedákazal napsat lépe.

_________________
- Moderní absinthe chutná moderně.


Nahoru
 OfflineProfil Poslat soukromou zprávu  
 
PříspěvekNapsal: sob 22. srp 2009 18:10:53 
° Capo di tutti capi °
Uživatelský avatar

Registrován: sob 11. dub 2009 17:59:57
Příspěvky: 4265
Jasně, nakládej s tím dle uvážení!


Nahoru
 OfflineProfil Poslat soukromou zprávu  
 
PříspěvekNapsal: ned 23. srp 2009 15:25:31 
fuckin' amateur
Uživatelský avatar

Registrován: sob 11. dub 2009 18:53:16
Příspěvky: 3759
Aktualizováno! 8-) - http://www.absinthe-cz.com/cojeaneniabsinthe.htm

_________________
- Moderní absinthe chutná moderně.


Nahoru
 OfflineProfil Poslat soukromou zprávu  
 
PříspěvekNapsal: úte 25. srp 2009 11:22:24 
° Capo di tutti capi °
Uživatelský avatar

Registrován: sob 11. dub 2009 17:59:57
Příspěvky: 4265
Obsello Absinthe včera na Facebooku napsali podobný článek tomu mému, destilovaný absinthe versus obarvený líh. Až se vrátím z cest, tak to možná přeložím.

Originální text:

Citace:
The legal status of modern absinthe.

Today I spent several hours of my day reading through and posting to a debate on the legal status of absinthe. The question of authenticity comes up a lot, so I decided to set a few things straight.

Is absinthe sold in the USA real.” YES but not not always.

The US government has the same rules as the EU regarding the use of wormwood in spirits and these regulations are chemically the same as most 19th century absinthe.

Unfortunately, since the 1990’s, unscrupulous companies have been making flavored vodkas and selling them as absinthe. Neither the EU nor the USA have a proper definition on the law books for what absinthe is and is not. As a result companies can put anything they want in a bottle and call it absinthe.

Industrial vodka (ethanol) only costs $0.30 a liter to buy so many of the import companies buy this stuff, add green food coloring, and artificial flavoring to it, and sell it as absinthe. This is a big problem for the DISTILLED absinthe industry.Since these products cost $50 - $80 a bottle, novice consumers often cant tell the difference.

How to tell if it is real or animpostor?

1. Research: The wormwoodsociety.org is a neutral 2000 member organization that has forums dedicated to different products.
2. Bottle color: Absinthe Verte (green absinthe) contains chlorophyll and is photo-sensitive. If it is in a clear bottle and still green (real absinthe will turn brown in the light) it contains food coloring.
3. Read: Us labeling laws require a statement of food coloring. Look for it. Its your best indicator that the product is a repackaged vodka.

What is REAL absinthe?

Well this is a hot topic of debate since the government does not have proper laws in place. But according to me it is: A neutral spirit distilled with wormwood, fennel seeds, and anise seeds. Many distillers (yours truly included) use other herbs in small quantities to accent the flavor and properties of the absinthe but these are not the primary ingredients. The key is it must be macerated and distilled.

For ageing it also must be colored with chlorophyll. Chlorophyll remains chemically active in the drink and causes it to slowly age in the bottle building sediment over the years. It plays the same role as tannins in wine.


Nahoru
 OfflineProfil Poslat soukromou zprávu  
 
PříspěvekNapsal: ned 25. črc 2010 11:38:44 
Ahoj Martine,
děkuji za přivítání a také za připomínky k produktům, které prodávám. Jak mi píšeš o té destilaci, asi sem nejlépe zkopíruji část textu z Kylových nových stránek:

"Vyrábíme absinth bez destilace. Díky moderní technologii můžeme odstranit z macerátu kousky bylin bez destruktivní metody destilace. Destilace je horší metoda filtrace macerátu. Otázka pro Vás: Destilujete další pití na základě macerace jako čaj nebo kávu? Ne, nikdo nedestiluje čaj nebo kávu. A proto nemá smysl destilovat macerát pro absinth: zničí aromatické a léčivé molekuly z bylin. Tento náš "radikální" a spávný názor rozčiluje mnoho lidí, protože je to pravda"

Pomalu si tady pročítám některé diskuze a jsem rád, že nasbírávám spoustu užitečných informací. Co se týká té výměny pár decovek vzorků, určitě s tím nemám problém. Kdyžtak se domluvíme přes pm.

V blízké době bych měl také obdržet fotky Vanilky. Jak píšeš, je opravdu vyráběna z Vanilla planifolia. Na své etiketě má i její fotku.


Nahoru
  
 
PříspěvekNapsal: ned 25. črc 2010 11:52:48 
fuckin' amateur
Uživatelský avatar

Registrován: sob 11. dub 2009 18:53:16
Příspěvky: 3759
Citace:
Tento náš "radikální" a spávný názor rozčiluje mnoho lidí, protože je to pravda"
V teorii argumentace jsme určitě probírali i tenhle kvaziargument, ale teď už si nevzpomenu, jak se nazývá. Správný? Říká kdo? Jak může být můj názor správný jen proto, že to říkám já? Je třeba mít tento argument něčím podložený, což samozřejmě Kyle nemá. Neznámější a nejkvalitnější absinthy z přelomu 19. a 20. století byly destiláty, nikoliv maceráty. A šlo o absinthy, které udělaly absinthe absinthem.

_________________
- Moderní absinthe chutná moderně.


Nahoru
 OfflineProfil Poslat soukromou zprávu  
 
PříspěvekNapsal: ned 25. črc 2010 12:00:01 
° Capo di tutti capi °
Uživatelský avatar

Registrován: sob 11. dub 2009 17:59:57
Příspěvky: 4265
Citace:
"Vyrábíme absinth bez destilace. Díky moderní technologii můžeme odstranit z macerátu kousky bylin bez destruktivní metody destilace. Destilace je horší metoda filtrace macerátu. Otázka pro Vás: Destilujete další pití na základě macerace jako čaj nebo kávu? Ne, nikdo nedestiluje čaj nebo kávu. A proto nemá smysl destilovat macerát pro absinth: zničí aromatické a léčivé molekuly z bylin. Tento náš "radikální" a spávný názor rozčiluje mnoho lidí, protože je to pravda"


Tak k tomu se dá říct jedině wow. Destilace není filtrace! Káva ani čaj se nedestilují protože to není alkohol, ale bylinný (kávový) macerát. Destilací se oddělují dvě kapalné látky s různým bodem varu od sebe, tj. když zahřeješ líh, začne se odpařovat alkohol, který se kondenzací v chladiči zkapalní na líh. Po konci destilace ti v kotli zůstane voda a z chladiče vyteče líh. Podařilo se ti tedy oddělit čistý líh a voda ti zůstala. Při přípravě čaje nebo kávy přeci nechceš oddělit dvě látky od sebe, chceš pít jejich macerát! A absinthe je a vždycky byl destilát.

Destilace nemá za úkol odfiltrovat kousky bylin (jak píše Kyle) a taky v žádném případě neničí aromatické a léčivé molekuly z bylin!

Hrozně rád bych udělal srovnávací test, kdy by v jedné láhvi byl macerát z pelyňku (včetně stonku, jak to má Kyle rád) a v druhé pelyňkový destilát. Za ty zkřivené tváře by to stálo.


Nahoru
 OfflineProfil Poslat soukromou zprávu  
 
PříspěvekNapsal: ned 25. črc 2010 12:05:53 
* Zkušený piják *
Uživatelský avatar

Registrován: úte 14. dub 2009 19:26:22
Příspěvky: 699
Bydliště: Bratislava - SLOVENSKÁ REPUBLIKA
Toothy píše:
"Vyrábíme absinth bez destilace. Díky moderní technologii můžeme odstranit z macerátu kousky bylin bez destruktivní metody destilace. Destilace je horší metoda filtrace macerátu. Otázka pro Vás: Destilujete další pití na základě macerace jako čaj nebo kávu? Ne, nikdo nedestiluje čaj nebo kávu. A proto nemá smysl destilovat macerát pro absinth: zničí aromatické a léčivé molekuly z bylin. Tento náš "radikální" a spávný názor rozčiluje mnoho lidí, protože je to pravda"


Vitaj Toothy,

hm, tak to s tou destilaciou ma velmi zarazilo, argument ze preco nedestilovat caj, kavu? Destruktivna destilaca? Myslim ze o niceni liecivych molekul z bylin? by nam mohol povedat Davar. Kazdopadne som zastanca pravych postupov takze absinthe ma byt destilat.
Martin zase pekne poukzal na marketing - 100% prirodne, cena. Myslim ze je tu o tom uz napisane dostatocne, kazdopadne toto forum je hlavne o destilatoch a vacsina jeho skalnych navstevnikov holduje prave tomuto druhu absinthu. A myslim si ak niekto okusi macerat vs destilat, ak by cena bola rovnaka urcite sa rozhodne pre destilat.
Inak stranka je graficky aj rozlozenim zvladnuta dobre ;)

_________________
"Umenie je život - život je umenie! ..Nech nás Zelená víla povznesie z hlbín každodennej ničotnosti"


Nahoru
 OfflineProfil Poslat soukromou zprávu  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové témaOdeslat odpověď Stránka 2 z 4   [ Příspěvků: 39 ]
Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Přejít na:  
cron


Powered by Absinthe.cz & Lepší nálada © 2009 Absinthe Mafia