Změnit velikost textu


Odeslat nové témaOdeslat odpověď Stránka 2 z 9   [ Příspěvků: 87 ]
Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Skladování
PříspěvekNapsal: úte 07. bře 2017 19:27:24 
Věrný stoupenec zelené víly
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 30. dub 2009 23:10:16
Příspěvky: 373
Bydliště: Klatovy
Otázka trochu bokem, ale snad zase ne moc... jak to je s odvětráváním slivovice? V pálenici, kam vozím švestky, mě vždycky upozorňují, že je třeba to ještě nechat odvětrat, nejlépe pod kusem fáče. Můj diletantský dotaz tedy zní - je to vůbec třeba, případně na jak dlouho? díky


Nahoru
 OfflineProfil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: Skladování
PříspěvekNapsal: úte 07. bře 2017 19:43:35 
° Capo di tutti capi °
Uživatelský avatar

Registrován: sob 11. dub 2009 17:59:57
Příspěvky: 4431
Jo, je to záhodno nechat vyvětrat. Pokud máš např. skleněný 50l demižon, tak dej na hrdlo gázu a nech to pár dnů vyvětrat. Ale bacha, aby v té místnosti nebyly saponáty, uskladněná zelenina či něco podobného. Je to docela hygroskopické a dokáže to natáhnout cizí pachy.


Nahoru
 OfflineProfil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: Skladování
PříspěvekNapsal: úte 07. bře 2017 20:03:53 
Věrný stoupenec zelené víly
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 30. dub 2009 23:10:16
Příspěvky: 373
Bydliště: Klatovy
Takže stačí řádově dny? Od někoho jsem taky slyšel, že to nechává od jara třeba až do července...


Nahoru
 OfflineProfil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: Skladování
PříspěvekNapsal: úte 07. bře 2017 20:08:23 
Věrný stoupenec zelené víly
Uživatelský avatar

Registrován: stř 21. pro 2016 20:19:09
Příspěvky: 454
Bydliště: Kunovice
To dělá kvůli manželce aby jí mohl tvrdit že se mu půlka demižónu odpařila ne? To je totiž blbost tak dlouho...


Nahoru
 OfflineProfil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: Skladování
PříspěvekNapsal: úte 07. bře 2017 20:46:17 
° Capo di tutti capi °
Uživatelský avatar

Registrován: sob 11. dub 2009 17:59:57
Příspěvky: 4431
Stačí dny. Pokud to někdo větrá půl roku, tak je blbec.


Nahoru
 OfflineProfil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: Skladování
PříspěvekNapsal: čtv 09. bře 2017 10:47:01 
* Zkušený piják *
Uživatelský avatar

Registrován: sob 15. srp 2009 1:56:20
Příspěvky: 757
A co dělat s již několikaletou flaškou, která má takovýten ostrý nevydýchaný ocas? Lze otevřít a nechat v klidu několik dní vysmrdět? Nebo to bude jen horší?

_________________
- IN VINO VERITAS -
- OMNI ANIMA POST COITUM TRISTE EST -
- PATER INCERTUM EST -


Nahoru
 OfflineProfil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: Skladování
PříspěvekNapsal: stř 15. bře 2017 15:06:38 
* Zkušený piják *

Registrován: pát 22. črc 2016 23:11:22
Příspěvky: 557
Dneska mi na bar dorazily vinolok zátky, objednal sem je na absinty a jiné destiláty s korkovými uzávěry ( manipulace s korkem není za barem dlouhodobě ideální, korek schne, odlamuje se a hrozí riziko nečistot v alkoholu, špatně se zandavá zpět ) Doporučuju, jsou levné a velmi praktické. Jistě je velmi dobře znáte neb je má Martin na žábě :) Pokud jste nešikovní jako já, dělají se i ve verzi high top, žabka má low top. Jsou různé průměry hrdel, tedy i zátek, tak pozor. Nicméně mám ozkoušeno, že třeba na Jade absinty lze použít v klidu jak 17,5 tak 18,5.

Plm...takže dobrý večer... :chuckle

_________________
Vlci maj každou chvíli pocit, že jim odzvonilo, že už nemaj proč nabírat dech…ale pak se srnky znovu rozeběhnou.


Nahoru
 OfflineProfil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: Skladování
PříspěvekNapsal: ned 09. dub 2017 19:54:16 
Pokročilý absintista
Uživatelský avatar

Registrován: úte 27. pro 2016 13:41:27
Příspěvky: 168
Bydliště: Francie, Švýcarsko
zzaraza píše:
Pečetní vosk je krásně rozpustný v lihu, na rozdíl od parafinu;)


A co treba vceli vosk? Mam rad preci jen prirodni produkty :F


Nahoru
 OfflineProfil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: Skladování
PříspěvekNapsal: pon 10. dub 2017 0:59:32 
* Zkušený piják *
Uživatelský avatar

Registrován: pát 29. srp 2014 12:22:57
Příspěvky: 566
Bydliště: Valašské království
Včelí vosk je sice pěkný, voňavý a přírodní materiál, navíc v lihu nerozpustný, ale v teple měkne a v zimě křehne a láme se. Do něj bych v případě dlouhodobého archivního skladování rozhodně nešel.
(Možná, možná, ale vůbec jsem si tím nejsem jist, by možná fungovalo "vyvaření" korkových špuntů v něm a za horka s nimi láhve zazátkovat. Ale je to jen domněnka, nejsem žádný archivář, jen včelář, a nikdy jsem to nezkoušel...)
Pokud bych ale něco takového dělal, raději bych šel do nějakých silikonových uzávěrů pojištěných nahoře ještě nějakou smršťovací páskou).
Otázkou ale je, co by lihové páry, ty vznikají i při nízkých teplotách, udělaly s tím silikonem třeba po padesáti létech... Nějaká kontaminace by "třeba" po té době mohla nastat.. Já bych to neřešil, ale v dnešní době "zelených ekoaktivistů....
(Každá kapalina má snahu se vypařovat i při nízkých teplotách. Třeba voda - vyprané prádlo na šňůře uschne i při nízkých teplotách, nebo i za mrazu...)
Tuvy píše:
A co dělat s již několikaletou flaškou, která má takovýten ostrý nevydýchaný ocas? Lze otevřít a nechat v klidu několik dní vysmrdět? Nebo to bude jen horší?

To je trochu podobné. Vypařují se všechny kapaliny. Některé víc, některé míň, záleží to na jejích bodu varu. Vznikají sice různé azeotropické směsi které to trochu popírají, ale obecně platí, že dřív se vyvětrají z destilátů pouhým samovolným vyvětráním ty nízkovroucí.
V první řadě rozpuštěné plyny, proto se to "odvětrávaní" hlavně dělá, a pak zbytek nízkovroucích složek po špatně vedené destilaci.
"Ocasů", pokud jsem ten výraz správně pochopil - kyselost, svíravost, hořkost, se tímto způsobem rozhodně zbavit nejde. Z destilátu se napřed odpaří to zdravé jádro a to způsobí zkoncentrování těch nežádoucích výševroucích složek a mimo ztráty lihovitosti způsobí to, že se ještě zkoncentrují....

_________________
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením
sekyry.


Nahoru
 OfflineProfil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: Skladování
PříspěvekNapsal: čtv 13. dub 2017 8:47:23 
Pokročilý absintista
Uživatelský avatar

Registrován: úte 27. pro 2016 13:41:27
Příspěvky: 168
Bydliště: Francie, Švýcarsko
Rafael píše:
Včelí vosk je sice pěkný, voňavý a přírodní materiál, navíc v lihu nerozpustný, ale v teple měkne a v zimě křehne a láme se. Do něj bych v případě dlouhodobého archivního skladování rozhodně nešel.


Na druhou stranu mas v archivu stale klima, pak je jen otazkou ta teplota a vlhkost. Spis jde o to jak se meni vlastnosti vceliho voslu v zavislosti na dobe, zda vydrzi beze zmeny tréma 20 let nebo i vic?


Nahoru
 OfflineProfil Poslat soukromou zprávu  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové témaOdeslat odpověď Stránka 2 z 9   [ Příspěvků: 87 ]
Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Další


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 43 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron


Powered by Absinthe.cz & Lepší nálada © 2009 Absinthe Mafia