Citace:
Připadá mi tedy fyzikálně nemožné, aby taková látka prošla normální destilací - tedy aby se odpařila při teplotách blázkých těm, při kterých se odpařuje alkohol. Pokud to někdo dokáže uspokojivě vysvětlit, tak mě to dost zajímá - jinak asi museli mít v alembiku špinavé trubky.
Z praktick0ho pohledu už ti to vysvětlili výše, teoretický základ to má taky = je to destilace s vodní parou. Česká wikipedie k tomu říká:
Citace:
Směs látek s vodní parou má nižší bod varu a proto se destilací s vodní parou často čistí labilní látky s vysokou teplotou varu, které se nemísí s vodou, což je zase výhodné pro jejich oddělení od vody po kondenzaci par.
Pokud máš směs vody(1) a nějaké organické látky, která není moc polární (2) a je s vodou nemísitelná (např. silice či olej) tak je celková tenze par nad směsí dána součtem tzv. parciálních tlaků vody a látek ze směsi = každá látka přispívá svým dílem k tenzi par. Proto to destiluje při menší teplotě než samotná voda. Pokud to destiluješ - tak se přenáší do destilátu jak voda tak i ta organická látka.
Slozeni destilatu (m1/m2) je rovno zlomku M1 * p1 / M2 * p2
kde m je hmotnost, M je mol. hmotnost a p je parcialni tlak dane komponenty.
Takze mnozstvi silice v destilatu zavisi na jeho molekulove hmotnosti a na jeho parc. tlaku.
Daji se tak pomerne snadno prevest do destilatu i dost tezke latky.
Tolik zhruba to, co nam vtloukali do hlav v predmetu fyzikalni chemie...