Tak, pokud dobře pozoruju, jsem tady vůbec s první absintovou recenzí. Bude trochu jiná, než plánované recenze běžných komerčních absintů (tam bude bodová stupnice a kategorie), jde totiž o podomácku vyrobený produkt člena absintové mafie. Ještě ale než se pustím do psaní této a všech dalších recenzí, následuje malé oznámení.
Jakožto výrobce absintu nebudu protěžovat svoje vlastní produkty a ostatní zatracovat jen proto, že je to konkurenční produkt. Každý, kdo mě zná z netu či osobního setkání ví, že dokážu uznat vlastní chyby a ocenit cizí práci. Konec oznámení.
Teprve podruhé se mi dostal do rukou podomácku pálený absinthe. První byl z Nizozemí od člena feeverte a zcela po pravdě mi to moc absinthe nepřípomínalo. Bylo to trpké jako šťovík.
Tento absinthe je ale jiný a hned řeknu že lepší.
Po nalití do sklenice mě překvapila příjemná, hezky smaragdová barva ale naopak zarazil silný alkoholový odér, který zastřel hledané vůně. Byl jsem dopředu upozorněn na to, že to má více než 70%, ale to jsem nemohl přeměřit. Deci je na měření málo. Použil jsem tedy svůj oblíbený poměr 1:2 a pozoroval louche efekt. Ten je velice podobný mému Antoine. Je vidět že používáme zhruba stejné množství anýzu.
Alkoholový odér se po naředění logicky ztratil a já začal vnímat vůně bylin. A tady to trochu ztrácí. Marně jsem tam hledal byliny, které používám a na které jsem u absintů zvyklý. Podle seznamu bylin, které tvůrce vyjmenoval, je z výrobního procesu asi nevypustil, počítám tedy že je jich tam menší množství. Trochu to ale omlouvá fakt, že absinthe byl vyrobený teprve v únoru 2009 a tak je ještě trochu rozdivočený. Ze své zkušenosti vím, že absinthe pro plné rozvinutí potřebuje minimálně 4 měsíce klidu.
Chuť není vůbec špatná, ale i v ní je poznat menší množství bylin. Naopak je tam moc tříslovin, které způsobují svírání chuťových buněk a to festovně
Vidím to na příliš dlouhou dobu macerace v barvící části a méně kvalitní byliny. V domácích podmínkách je to ale zcela jasné, tvůrce dělá asi 2L absintu v jedné šarži a tak těžko bude nakupovat čerstvý materiál ze zahraničí.
Absinthe jsem ale s chutí vypil a byl spokojený. Je to bezpochyby mnohem lepší, než mé původní obavy (vzhledem k tomu zahraničnímu homemade) a je na něm opět krásně vidět kouzlo destilace. Vzorek je lepší než jakýkoliv macerát
Díky za vzorek a budu rád když mi tvůrce napíše jeho dojmy ze St. Antoine, kterého dostal na oplátku