Dovolím si oživit toto téma.
Zaujala mě zde zmíněný dojem, že pivo dělá ze svých konzumentů tupce. Já nevidím jediný důvod, proč by to tak mělo být, co do složení piva. Samozřejmě souhlasím s tím, že opilost je po různých typech alkoholu různá, stejně tak ty stavy po vystřízlivění a pivo se především podepisuje na trávícím traktu. Nicméně, nemohu přistoupit na to, že pivo tupí mysl, neb mi není známa jediná vlastnost či složka piva, která by to mohla zapříčinit. Co jest pravdou, problém jsou nápoje s nízkým procentem alkoholu, protože než se člověk opije, musí toho vypít kvanta a to už může být problém, protože relativně neškodné množství nejrůznějších syntetických i přírodních látek, které jsou prakticky neškodné v jedné sklenici/půllitru, mohou být škodné při deseti takových dávkách. To ovšem není problém piva či jiného nizkoprocentního alkoholu, ale problém konzumenta. Pokud pivo nepije na chuť, ale na to, aby se opil, je to idiota kus a pak se samozřejmě dostaví následky. Jinak si ale myslím, že jakýkoliv alkohol tupí mysl vesměs stejně. Jde jen o to, kdo jaký alkohol pije a v jaké míře. Pokud absolvent základní školy od 15 chlemtá pivo obden 20 let v kuse, bude holt vymaštěnej. Stejně by ale podle mě dopadl, kdyby chlemtal vodku. A naopak si nemyslím, že kdyby profesor teoretické fyziky či snad uznávaný psycholog denně pili stejné množství vodky, co náš úspěšný absolvent základní školy, byli by na tom stejně, stejné by byla jen úroveň degradace jejich myšlenkových schopností.
Já osobně se za pivaře nepovažuji a rozhodně nepiju každé pivo. Ale piji pivo. Jsou to tak dva roky. Před tím jsem ho nepil prakticky vůbec, ale když jsem se přestěhoval, zjistil jsem, že pít pivo je jediná možnost, jak se stýkat s lidmi. Jelikož prakticky všichni, se kterými jsem se chtěl vídat, chodili do hospody na pivo. A nebyli to žádní mentálně strádající jedinci, byli to učitelé, vývojáři, projektanti i umělci. No, původně jsem to řešil Kofolou, ale po 4 Kofolách mi je hůř než po 4 pivech, takže jsem pak přešel na pivo, s tím, že si pivo vybírám a když nemají mé oblíbené, piju něco jiného. Ale problém s "něčím jiným" je ten, že to stojí několikanásobek toho, co stojí ono pivo. Nesnáším manipulaci a jsem na ní poměrně alergický, ale i přesto, v rámci "sociálního sžití" jsem začal pít pivo víc, než mně z počátku bylo příjemné. Dá se říct, že na pivo zajdu každý týden. V současnosti ale šířím názor, že mi tohle příjde dost ujetý a že jsem spíš pro scházení se u někoho doma při sklence něčeho lepšího, než je pivo a klidně i nealka, já jsem třeba poměrně dost zaměřený na čajíčky
Bohužel se to zatím nesetkalo s přílišným pochopením. Dostává se mi přesně těch odpovědí, které jsou již českým koloritem, kdy se lidé odvolávají na to, že je to národní tradice, že to patří k naší kultuře a podobně. Problém toho domácího scházení se je v tom, že spousta lidí nemá svou domácnost a ti, kteří ji mají, tak tam zase mají rodinu a nebylo by to vhodné. Především u studentů, kteří bydlí u rodičů a mladých párů,co sice žijí ve svém, ale velmi malém svém, je tohle problém...
Já jsem fanoušek především místních piv, poblíž Hradce je třeba velmi dobré medové pivo k sehnání, které vyrábí v pivovaru U Hušků v Bělči nad Orlicí.