Přátelé, udělal jsem to. Ano. Vyhodil jsem z okna 220,- Kč a v centru Prahy si koupil 0,2l láhev Absinthium 1792, abych věděl, jak chutná to nejmenší zlo z českých barvítek. Nevím kde začít. Ve své podstatě jsem si vlastně i přál, aby to chutnalo. Nevím proč. Možná kvůli kolegům, kteří na něm "absinthově" vyrůstali. Vše potřebné jsem zdokumentoval a z vizuálního hlediska můžete posoudit sami, viz foto před a po zakalení.
Barva 0/10
Ale jako... barva je to vlastně hezká!
Jak poznamenala přítelkyně, jde o klasické jablko sváru, zda jde o modrou nebo zelenou barvu. Prostě taková tyrkysově modro-zelená. Přírodní rozhodně není.
Louche 7/10
Vrchol večera, můžeme jít spát.
Nejvyšší skóre hodnocení. Louche si i zde dal načas a finální zakalení je správně hutné. Nebýt té barvy, dal bych hodnocení mnohem vyšší.
Barva po zakalení 1/10
Díky vodě jsem musel dát alespoň jeden bod.
Aroma 1/10
Jeden bod je za připomenutí hašlerek a něčeho malého, co se krčí v rohu a připomíná anýz. Při hlubším nádechu se do nosu dostane vlezlá lihová pachuť. Po nalití do sklenky mám dojem, že tam smrdí ještě něco.
Pocit v ústech 1/10
Jeden bod je za kousek anýzového aromatu. Jinak jde o líh+voda. Hutnost nikde. "Krémovost" dobrých absinthů zde nehledejte. Byť jsem znám velkého "zavodňování" nápoje, tady by tomu nepomohl ani galón vody. Palčivost alkoholu je příliš silná.
Chuť 0/10
Prvního doušku jsem se hodně bál. Ale byl jsem i příjemně překvapen, že to není natolik hnusné, abych to musel vyplivnout. Při druhém doušku jsem vedle aromat ucítil něco, co nedokážu popsat, ale má první reakce byla: "Moč!" Při třetím a dalším doušku jsem se začal otřepávat. V krku se mi vytvořil knedlík, který jsem míval po celonočních kalbách. Nyní už nemůžu Absinthium 1792 ani cítit!
Celkové hodnocení 10/100
Dělá mi velký problém vypít celou sklenku. Možná by skóre mělo být ještě menší. Nedoporučuji ani jako alternativní "absinthové" pití.
Co dodat, snad už jen fotky a louche video.
Louche video