kamamura píše:
Nedávno jsem četl nějaký odbornější článek o škůdcích v potravinách, a stálo tam, že trus potemníka je prokázaný karcinogen. Macerovat si to dobrovolně v alkoholu bude zřejmě nějaká okrajová forma masochismu.
Od tématu, nebo třeba i ne když něco klasického vypěstovat je a asi i bude čím dál těžší. A myslím si, že i alkohol k základním potravinám určitě neodmyslitelně patří.
*
Z
https://www.seznam.cz/zpravy/clanek/hmy ... char-35600http://www.extra.cz/cesky-kuchar-doporu ... e-vzkazujeZkušený šéfkuchař Petr Ocknecht vychvaluje pojídání hmyzu. „Hmyz je mnohem lépe chovatelný než ostatní dobytek.
Když si dáte misku hmyzu, tak tam máte všechno, co potřebujete, abyste se vyživili. Když si ale dáte steak, tak se najíte, ale pořád vám budou ty látky chybět,“ sdělil. Ve hmyzu je podle něj mnoho látek, které Čechům chybějí.
„Vezměte si, že kráva potřebuje hektar, aby mohla růst, a na steak přitom čekáme dva roky. Musejí tam být zemědělec, řezník, popřípadě nějaký kuchař. To je pět lidí na jedno jídlo,“ dodal Ocknecht. Když si ale podle Ocknechta vezmete například deci cvrčků, můžete je chovat doma v bedýnce, stačit jim budou zbytky. „Vy nic nevyhodíte a potom ještě sníte ten hmyz. Takže je to ekologičtější. Hmyz navíc nepotřebuje tolik prostoru co ten dobytek. Vyživíte se.
Hmyz bude podle Ocknechta představovat obrovský boom i v Česku.
A kdo bude v Česku cílovou skupinou? Navrhuje tak, aby důchodci jedli například hmyzí koncentrát. „Dostanou do těla všechno, co budou potřebovat, a zároveň nebudou strádat tak, jako když stravu šidí o jídla, která si již nemůžou dovolit,“ doplnil.
(Já bych jen dodal, že ten hmyz bude taky daleko snáze pěstovatelný než nějaké ovoce, polní plodiny nebo byliny).