Tady se to ale rozjelo. Jen pár věcí.
Martin: S ohledem na zmínku o třetí šarži St.Antoine – je možný pre-order i pro český trh? Měl bych určitě zájem. Nerad bych dopadl, že vše vykoupí zahraniční zákazníci a na nás nezbude.
Habu: K oblbování lidí a zastávání se výrobců. Nevěřím, že většina lidí co hájí výrobce nepravých absinthů činí z důvodu, aby „neztratili tvář“.
1) Dle mého názoru se najde spousta lidí, kterým je chuť „moderního absintu“ bližší než chuť pravého absinthe. Již jsem se setkal s lidmi, kteří i po ochutnávce pravého absinthe tradiční cestou prohlásili, že tohle je na ně buď slabé nebo pendrek. Nadále vyhledávají maceráty (v lepším případě), které pijí samotné či s páleným cukrem.
2) Někteří lidé prostě pijí „absint“ právě z marketingových důvodů. „Absint“ = silný brutální pití a jediné očekávání je kóma. Ohnivý rituál, uříznuté ucho, zelené víly, delirium atd. atd. Tito jedinci pravý absinthe zřejmě nikdy neocení, protože kdyby kolem jejich absintu nebyl tenhle nimbus, šáhli by po úplně jiném alkoholu.
3) Lidé, kteří v absinthu hledají něco jiného a český trh prokoukli, navštěvují toto fórum a snaží se šířit osvětu. Nicméně mám obavu, že nás bude v české společnosti v dohledné době výrazná menšina.
Dobrý příklad je podle mého rum. Kvalitní třtinový rum je jeden z mých nejoblíbenějších alkoholů. V dobách nedávno minulých se označením rum honosily patoky na úplně stejné úrovni jako je mezi absinthy Fruko, Hill‘s a spol. Ačkoliv spousta lidí vědělo o rozdílu mezi „rumem“ a rumem, chlemtali raději český rum. Poté, co se v názvech udělalo legislativně jasno, lijí do sebe i nadále přednostně „tuzemský um“. Mám obavu, že situace by byla obdobná i v případě označení absinthe.