Včera jsem se ocitl v hospodě, kde měli Bairsfathera Bitter. Jeslikož jsem se již delší dobu k dobrému absinthu nedostal (netrpělivě čekám na vzorek MoL a St.Antoine 3.šarži
), dopřál jsem si alespoň náhražku. Zároveň jsem se rozhodl otestovat generátor recenzí
takže:
Bairnsfather Bitter
Recenzent Wajt 18.10.2009Barva 9/10
Barva naprosto v pořádku. Tmavě zelená s lehce hnědým nádechem. Dle mého názoru čistě přírodní.
Louche 4/10
Špatné. Nepříliš hustý, výrazně horší než u bratra Reality. Dle mého názoru se kalí méně než Bitter extra anise, ale to může být způsobeno pouze improvizovanou přípravou v hospodě bez fontány a ledu. Nátup sice pozvolný, avšak výsledek vypadá poměrně nevábně.
Barva po zakalení 4/10
Špatné. Světle zelená, ani nádech bílé. Navíc v kombinaci s nedostatečným zakalením vypadá spíše jako břečka.
Aroma 15/30
Žádný úchvatný zážitek. Před vodou je cítit alkohol a pelyněk, zbytek bylinek je utopený, ale něco tam určitě ještě je. To se projeví po přidání vody, kdy alkohol výrazně ustoupí a bylinek je cítit více. Body spíše za slušnou intenzitu než vlastní kombinaci.
Pocit v ústech 6/10
Docela fajn. Hutnost tam je, ale k pravému absinthu má ještě daleko, přesto poměrně příjemné.
Chuť 12/20
Ač doslazovaný, hořkost je stále přítomná. Naštěstí v míře, že pusu nekřiví. Bylinky cítit jsou, dominuje však hořkost pelyňku s trochou anýzu. Mělo by to být lepší. Část bylinek určitě přebíjí cukr, takže jsou dvě možnosti: nesladit a cítit více byliny, nebo cukrem srazit celkovou hořkost.
Celkový dojem 6/10
Macerát na relativně slušné úrovni a obstojná náhražka absinthu za malé peníze. Obvzláště vezmeme-li v potaz, co vše se dá v tomto ranku napáchat. Domů do baru bych si ho zřejmě nepořizoval, nicméně v hospodě na "kalbě" přijatelná alternativa. Není to poprvé co jsem Bittera měl a nevím, zda to je dosti improvizovanou přípravou, nebo se zkrátka verze Bitter extra anise zakaluje a voní víc. V rámci Bairnsfatheří produkce se však Bitter v žádném případě nemůže srovnávat s Reality. Ještě bych pro porovnání rád ochutnal verzi Absinth, o které jsem slyšel, že není tolik hořká.
Wajt hodnotí Bairnsfather Bitter 56 ze 100Každopádně plně souhlasím, že proti destilátům je zde rozdíl opravdu markantní a člověk zvyklý na kvalitní zahraniční produkci bude zklamán. Spíše levnější obstojné pití do hospody než hodnotný absinthový prožitek. Když vezmu zpětně maceráty na bázi absinthu, které jsem měl tu možnost ochutnat, pitelné mi příjdou Bairnsfathery a max. Absente Grande.