Nevím, jakou máte vy zkušenost s tímto "Bohemian-Style Absinthe", ale pro mě to byla první zkušenost s produktem, který se absinthe nazývá. Že skutečnost je poněkud jiná, jsem v té době absolutně netušil a neřešil, zda je to absinthe, nebo jen pokus o něj.
Úplně první lahvinka pro mě byla Absinthe
Verdoyante (to je ten přibarvený do zelena
) a i dnes musím přiznat, že pro něj mám trochu sentimentální slabost. Je fakt, že do roka si dopřeji tak maximálně jednu lahvinku, ale nemůžu na něj říct mnoho špatného. V rámci alkoholických nápojů. Pokud bych to měl hodnotit jako absinthe, tak samozřejmě při vší úctě k tradici pravého absinthe nemá Verdoyante žádnou šanci.
Barva sice umělá, ale tak jedovatá jako ostatní pseudoabsinthová konkurence Verdoyante není. Vůně každopádně nemá k pravému absinthe daleko a ani líh zase tolik cítit není. Takže určitě plus. Louche efekt samozřejmě nelze očekávat. A co se týká chuti, tak musím říct, že jsem žádnou typickou náhražkovou hořkost a hnusný lihový ocas nenašel.
Naturelle verze není údajně uměle přibarvena, ale plody koriandru by na dně lahve být snad ani nemusely. Nejsem si jistý, ale mám pocit, že právě koriandr v lahvi je na vinně za příliš ostrou chuť.
Červená verze
Couperosée je už od pohledu hrůza. Tohle nemá s absinthem už nic společného. No, možná trochu tu vůni a hodně vzdáleně i chuť. Ale každopádně je z těch tří nejhorší.
Sice ani jeden se z historického hlediska za absinthe považovat nedá, ale kolekce od Metelky je dle mého ze sekce "Líh a zelená" to nejlepší. Opět opakuji - jako absinthe neobstojí, jako umělá česká náhražka zavrženíhodná určitě není. Osobně tvrdý alkohol téměř nesnáším (už jen ten lihový závan mi zvedne kufr, takže vodka, whisky a ostatní u mě nemají šanci, pravý absinthe se nedá při správné přípravě s vodou za tvrdý alkohol snad ani považovat, osobně si ho připravuji v poměru 1:4, takže v výsledku má drink +- 15% alkoholu) a když už si něco silného chci výjimečně dopřát, tak pak tento Metelkův "Absinthe".
Hodnocení:
Verdoyante :
barva před vodou 4/10 - chemická, ale neurazí
barva po smíchání s vodou 0/10 - žádná reakce (logicky)
vůně 8/10 - opravdu tento typ mi voněl velmi příjemně
chuť 8/10 - nekamenujte mě, ale subjektivně nemůžu hodnotit jinak, sice voní jako hašlerky, k absinthu mu něco chybí, ale i tak je to velmi pěkné
Celkové hodnocení 20/40 jako absinthe (30/40 jako alkoholický nápoj) - to by značilo průměr, ale věc je složitější. Při braní lahve jako absinthe by šlo hodnocení podstatně dolů, ale jako alkoholický nápoj příbuzný absinthu bych se nebál i 10 bodů přidat.
Naturelle :
barva před vodou 4/10
barva po smíchání s vodou 0/10
vůně 4/10 - brrr, skoro mi začali ostostí slzet oči
chuť 4/10 - koriandr udělal své a absinthe trpí přehnanou silou a ostrostí
Celkové hodnocení 12/40 - Nebýt pokažené chuti přítomností koriandru v lahvi, dalo by se to docela solidně pít, ale takhle je to jen pro odolné krky
Couperosée :
barva před vodou 1/10 - ale červená je to pěkná, ne že ne
barva po smíchání s vodou 0/10
vůně 5/10 - docela to i absinthe chvílema připomíná
chuť 5/10 - je to divný, ani hnus ani příjemný zážitek, tady fakt nevím, jak to popsat
Celkové hodnocení 11/40 - skutečně nevím, proč takovéto nesmyslné barvy pojmenují absinthe. Údajně primárně určeno do míchaných nápujů. Tak to pak jo, nedokážu si totiž představit, jak někdo originál absinthe míchá s jinými alkoholickými nápoji.