Nedávno jsem v nějakém tématu nakousl, že na vás v našem sklepě čekají další překvapení, a toto je první z nich
Začnu historickými souvislostmi.
Stefano rozdělil první testovací prototyp do malých sample lahviček a rozeslal pár lidem z feeverte jako vzorek neznámého absintu, který získal v láhvi bez etikety a bez označení výrobce. Jeden z obdarovaných pak
založil téma na feeverte a zrecenzoval ho. Jeho tip byl že je to něco jako Pernod Fils Tarragona z 1930.
Stefano pod recenzí napsal že se omlouvá za ošálení, ale že se nejedná o preban, ale o nově vyrobený absint. Dotyčného se to dotklo a cítil se být podvedený. Byla to sice taková neškodná hra, ale ukázala že je možné udělat absinthe, který chutná hodně staře! Tento experiment se zapsal do absintové historie jako "vintage mysterysinthe", protože i lidi jako Brian Robinson tipovali, že je to něco z padesátých let.
Když jsem pak začal pálit La Grenouille, tak jsme se rozhodli vyrobit tento mysterysinthe v trochu zajímavějším množství.
Výroba samotná bylo to nejnáročnější a nejdražší, co jsem kdy pálil. K docílení starého absintu je totiž zapotřebí velice speciální postup a byliny. Základ tvoří moje nejkvalitnější vínovice, pontarlier pelyněk z roku 2006 a další speciality. Absint samotný tvoří jen to nejčistčí srdce destilátu, ztráty vstupního lihu v podobě vínovice byly opravdu velké. To je i důvod toho, že ve výsledku existuje pouhých 60l této speciality!
Z výsledku jsme byli nadšení. Byl ještě lepší, než rok starý prototyp. To nás přivedlo k myšlence, že bychom to mohli nabídnout i na trh (původně bylo těch 60l jen pro nás a naše domácí popíjení). A tak vznikl název
L'Ancienne (starobylý, starodávný).
Měl jsem štěstí ochutnat už pět prebanů a s klidným svědomím řeknu, že je to lepší než Pernod Tarragona 1955, za který jsem vysolil hezkých pár ojro. Není to rozhodně absinthe pro absintové začátečníky, měli byste mít napito spoustu různých značek, abyste plně docenili tento kus. Barva je klasická prebanová, stejná jako u mého
Pernod Fils vzorku. Co je ale zcela unikátní, je dokonalé "baby powder" aroma tak typické pro všechny prebany. Právě tato charakteristika chybí u všech replik historických absintů a hlavně díky ní se podařilo prototypu ošálit tolik odborníků.
Nabídka bude zatraceně limitovaná a obávám se, že se na spoustu lidí (hlavně v zahraničí) vůbec nedostane. Zatím totiž netuším, kdy dojde k další výrobě a pokud vůbec!