St. Antoine
Složení: velejemný obilný líh, byliny dle receptury
Hořký průtahový destilát typu bitter
Recenzent Repry 20.05.2009Barva 8/10
Opravdu pěkně tmavě zelená až nahnědlá přírodní krása.
Louche 4/10
St. Antoine je můj první pravý absinthe a proto jsem měl tedy konečně možnost spatřít louche efekt. Abych se přiznal, po shlédnutí různých videí jsem čekal trochu více, než co předvedl St. Antoine. Ale i tak to byla hezká podívaná.
Barva po zakalení 5/10
Tady Antoníček trochu ztrácí.
Aroma 27/30
To se nedá popsat jinak než rozkoš. Chvíli jsem i přemýšlel, že to snad nebudu pít, ale nechám to pro své čichové buňky. Ne, teď vážně, vůně St. Antoine je fantasticky vyvážená, krásné aroma bylinek nechá zapomenout na ty české patoky.
Pocit v ústech 6/10
Nevím, ale přišlo mi to mírně rozhádané, ale i tak se mi v ústech rozlilo blaho do té doby u "absinthů" nepoznané.
Chuť 15/20
Tady opět musím uvést pouze superlativy, ať jen s vodou nebo i s cukrem St. Antoine dokazuje svojí extratřídu. Mě osobně víc chutnal po přípravě nalití vody do brouille přes kostky ledu a trochu třtinového cukru.
Celkový dojem 8/10
Česká perla mezi absinthy za který se nemůže Martin Žufánek stydět ani v zahraničí. Pro mě zatím naprostá jednička mezi absinthy. Jenom ta louche by si zasloužila trochu hezčí barvičku
Poznámky
Dnes se mi do rukou dostal dle mnoha absinthových příznivců jeden z nejlepších českých kousků - St.Antoine z likérky Žusy. Sám jsem byl zvědavý na kvalitu, protože dosud jsem měl tu čest pouze s bylinými maceráty.
První, co mě padlo do oka, byla velmi pěkně tvarovaná lahvinka s obsahem příjemné tmavě zelené barvy. Už vzhled nápoje musím ohodnotit velice kladně, co jsem měl tu čest ochutnat ty jedovatě zelené "absinthy" od konkurence (výjimku musím vyseknout Verdoyante Absinthu od Metelky, který mě osobně zachutnal), tak St.Antoine má opravdu krásnou neumělou (čti přírodní) barvu.
Když už jsem si z Lepší Nálady objednal krásnou absinthovou sklenici, tak jsem ji hned otestoval a dle správných rituálů jsem si připravil nápoj. Hned po otevření lahve mě omámila velmi silná bylinková vůně, mimochodem velmi příjemná. Prakticky žádné stopy po lihu, tak jak cítíme u jiných českých výrobků. Sice louche efekt jsem čekal trochu větší, ale i tak to byl první absinthe, který jsem viděl na vlastní oči zakalit se. A k tomu ta báječná vůně dělala z přípravy příjemný zážitek.
Nakonec jsem skončil u poměru absinthu a vody asi 1:4 a poprvé ochutnal. Nasátí té omamné vůně mě znovu utvrdilo, že tohle asi opravdu bude absinthe jak má být. První doušek mě překvapil. Velmi jemná chuť, nádherná harmonie všech bylinek a téměř nulová pachuť lihu. Skleničku jsem si vychutnával asi půl hodiny a byl to opravdu příjemně strávený čas.
St.Antoine musím ohodnotit velmi kladně, ač se chci za každou cenu vyhnout číslům, protože zase takový znalec nejsem. Ale i tak na mě tento český absithe udělal pozitivní dojem a lahvinka bude určena pro ty nejpříjemnější chvíle.
Už teď se nemůžu dočkat, s čím Martin Žufánek příjde na podzim. Každý příznivce dobrého absinthu by měl výrobek likérky Žusy a jeho budoucnost pečlivě sledovat. Jako to udělam já.
Repry hodnotí St. Antoine 73 ze 100Příloha:
006.JPG
Příloha:
014.JPG