Navlan píše:
Přeji hezký den.
Takovéto téma jsem nikde nenašel a celkem jej zde i jinde postrádám.Jediní kdo více řeší zátky jsou vinaři ale myslím že i na jiné drihy alkoholu, pokud mají potenciál zrát samy o sobě, může mít při dlouhodobné archivaci vliv zátka.
Já teď řeším to že si chci udělat malý archiv, primárně určený pro vlastní likéry, a řeším jakou zátku zvolit. Rozhoduji se mezi přírodním korkem a skleněnou zátkou. Nejsem si jistý jestli schopnost korkové zátky dýchat je pro likéry vhodná a obávám se že by mohlo dojít k znehodnocení obsahu nebo naopak je lepší láhev dokobale uzavřít a likér bude pracovat sám i bez kyslíku který by prošel zátkou?
Dokázal by někdo poradit popřípadě osvětlit mě i místním jaký vliv ná zátka na obsah lahve pro co je která vhodná?
Pokud jde o dlouhodobou archivaci destilátů, tak bych osobně volil zátkami Vinolok. Skladování samozřejmě nastojato.
Korek může vyschnout a způsobit "odpařování" destilátu. Ještě je šance láhev omotat parafilmem nebo zakápnout voskem.
Něco málo k archivaci:
https://whisky.nethar.cz/forum/viewtopic.php?t=3591