Rafael píše:
Víno ze sušených šípků mi přišlo na vermuty škoda! Dle mého názoru je to nejlepší domácí víno...
(Z čerstvých je daleko horší kvality).
*
Vermuty jsem dělal ze silně zředěného jablečného moštu a víno následně, před přidáním bylin anebo jejich lihového macerátu, upravoval aktivním uhlím.
Anebo v cukerném, minerály a živinami přiživeném roztoku kvasil jen ty byliny.
*
Snad to s Martinem, pokud to bude schopen přečíst nesekne.
Ale ve Valašském království se réva moc nepěstuje. A tu co jsme měli se sežrala, rozdala anebo pasterizovala jako mošt.
Používám zásadně sušený šípky. Většinou jde o zbytek toho, co za rok nestačím zpracovat na čaj. Uchovávat šípky déle jak rok prý nemá moc cenu a jejich sběr v podzimních měsících beru jako příjemný relax v přírodě
Když se víno povede, je to super třeba k zvěřině (kančí na šípkový, taky co k tomu taky jiného)
Akorát mám vždycky velký voči, nasbírám toho nějak moc a zásoba mi furt roste

Údajně by šípkovému vínu neměl při dobrém uskladnění vadit čas. Máš s tím zkušenost? Některý lahve budu mít doma už skoro 10 let, tak jestli je prioritně vypít, nebo klidně nechat odpočívat a stárnout. Díky!