Absinthe Mafia - spolek milovníků pravého absintu
https://absinthemafia.com/

Vermut
https://absinthemafia.com/viewtopic.php?f=16&t=944
Stránka 5 z 6

Autor:  Tornado [ čtv 11. dub 2019 12:23:11 ]
Předmět příspěvku:  Re: Vermut

Rafael píše:
Na druhou stranu, po pravdě napsáno, málokomu kdysi ty mé fortifikovaná bylinná vína chutnala.

Nezkoušel jsi někdy dělat vermut z šípkového vína? Já si každoročně pár litrů pro radost udělám a možná by to nemusel být úplně špatný základ na vermut. Ale nemám s tím žádný zkušenosti a naslepo experimentovat se mi nechce.

Autor:  Rafael [ čtv 11. dub 2019 16:19:03 ]
Předmět příspěvku:  Re: Vermut

Víno ze sušených šípků mi přišlo na vermuty škoda! Dle mého názoru je to nejlepší domácí víno...
(Z čerstvých je daleko horší kvality).
*
Vermuty jsem dělal ze silně zředěného jablečného moštu a víno následně, před přidáním bylin anebo jejich lihového macerátu, upravoval aktivním uhlím.
Anebo v cukerném, minerály a živinami přiživeném roztoku kvasil jen ty byliny.
*
Snad to s Martinem, pokud to bude schopen přečíst nesekne.
Ale ve Valašském království se réva moc nepěstuje. A tu co jsme měli se sežrala, rozdala anebo pasterizovala jako mošt.

Autor:  Tornado [ čtv 11. dub 2019 16:42:31 ]
Předmět příspěvku:  Re: Vermut

Rafael píše:
Víno ze sušených šípků mi přišlo na vermuty škoda! Dle mého názoru je to nejlepší domácí víno...
(Z čerstvých je daleko horší kvality).
*
Vermuty jsem dělal ze silně zředěného jablečného moštu a víno následně, před přidáním bylin anebo jejich lihového macerátu, upravoval aktivním uhlím.
Anebo v cukerném, minerály a živinami přiživeném roztoku kvasil jen ty byliny.
*
Snad to s Martinem, pokud to bude schopen přečíst nesekne.
Ale ve Valašském království se réva moc nepěstuje. A tu co jsme měli se sežrala, rozdala anebo pasterizovala jako mošt.

Používám zásadně sušený šípky. Většinou jde o zbytek toho, co za rok nestačím zpracovat na čaj. Uchovávat šípky déle jak rok prý nemá moc cenu a jejich sběr v podzimních měsících beru jako příjemný relax v přírodě 8-)
Když se víno povede, je to super třeba k zvěřině (kančí na šípkový, taky co k tomu taky jiného)
Akorát mám vždycky velký voči, nasbírám toho nějak moc a zásoba mi furt roste :lol: Údajně by šípkovému vínu neměl při dobrém uskladnění vadit čas. Máš s tím zkušenost? Některý lahve budu mít doma už skoro 10 let, tak jestli je prioritně vypít, nebo klidně nechat odpočívat a stárnout. Díky!

Autor:  Rafael [ čtv 11. dub 2019 18:15:14 ]
Předmět příspěvku:  Re: Vermut

Přímo s dlouhodobým uskladněním šípkového vína zkušenosti nemám.
Vypilo se většinou po roce zrání. Anebo šlo časem do palírny.
(A nejvíc chutnalo z demižonu při sběru a při větším počtu sběračů v terénu...).
Jen si myslím, že 10 let už je na hraně.
Výrobky z takových surovin - ovocných, a to i likéry kolem 40% se časem úplně rozpadnou. Chuťově, vzhledově a i co se týká jejich konzistence.

Autor:  Tuvy [ čtv 11. dub 2019 18:30:50 ]
Předmět příspěvku:  Re: Vermut

Já dělal šípkové víno vždy z čerstvých šípků - jen přemrzlých a potom trochu opečených, k doslazování šel med a naopak mu tak pár let zrání velmi pěkně prospělo - ztratila se kyselost a více vystoupily ty medové a ovocné tóny. V mé "staré knížce" (název se už nepamatuji, něco jako "výroba ovocných vín a likérů") se dokonce psalo o 10 letech odležení jako základní době zrání (na to jsem ale trpělivost nikdy neměl).

Pokud je to už příliš OT, tak to Habu jistě nějak učeše...

Autor:  Tornado [ pon 03. srp 2020 15:56:34 ]
Předmět příspěvku:  Re: Vermut

Vidím, že se tu teď objevují pokusy o vermut. Tak bych oživil svůj dotaz ohledně plánu z šípkového vína. Recept více méně mám (ano, chci tam použít pelyněk), ale nejsem si jistý postupem. Mám bylinky macerovat pouze v destilátu určenému k naředění vína nebo až ve fortifikovaném vínu? Jak dlouho macerovat? Předpokládám, že jak ABV, tak doba macerace může zásadním způsobem ovlivnit výsledek.
Případně neznáte nějaký zdroj, který by se trochu podrobněji zabýval macerací konkrétních bylin v alkoholu?

Autor:  Rafael [ čtv 06. srp 2020 11:56:17 ]
Předmět příspěvku:  Re: Vermut

"Každá liška chválí svůj ocas" a každý výrobce bude hájit svůj postup.
Akorát si musí nějaký najít.
*
Myslím, že pro pokusy je nejlepší postupně přidávat do vína lihový bylinný výluh. A ochutnávat, srovnávat, docukřovat a tak.

Autor:  Tuvy [ čtv 06. srp 2020 12:42:21 ]
Předmět příspěvku:  Re: Vermut

Já bych chtěl ještě toho šípkového fortifikovaného vína, co jsme koštovali na ČSAS, je to jeden z nejvýraznějších bodů, které si pamatuju.

Autor:  Rafael [ čtv 06. srp 2020 16:14:45 ]
Předmět příspěvku:  Re: Vermut

Copy z dest. webu:
Takové "Historické okénko" nemající s vermuty nic společného. Jen se šípkovým vínem.
Takže omluva za OT.
*
*
Citace:
Já to nezkoušel, ale vypadá to zajímavě.
Jen si myslím, že po "zředění" tím odvarem by mohlo nastat ještě nějaké sekundární kvašení. Ale
to by bylo hodně závislé na cukernatosti použitých švestek a lihovitosti použitého vína.
*
ŠÍPKOVÉ VÍNO A JEHO VÝROBA PO DOMÁCKU,
Praktické pokyny, jak lze levně vyráběti dobré a trvanlivé šípkové víno.
Napsal EMIL JAKEŠ. S
původními obrázky. (Knihovny českých hospodyněk a divek sv. 41.)
1926.
Aneb:
Šípkové víno a jeho výroba po domácku - Emil Jakeš. Stručný úvod o šípkovém keři, jeho pěstování,
množení a sklizni plodů. Výroba šípkového vína v domácích podmínkách, léčebné vlastnosti tohoto nápoje.

"Aby se šípkové víno přiblížilo jakosti a vzhledem vínu Malaga:,
Vlévá se do stočeného vína odvar ze sušených švestek a skořice
Na 5l vína vleje se odvar z 1kg sušených švestek, 2dkg skořice a 1l vody.
Takto připravené víno nechá se v klidu zčistiti,...."

Rafael.

Autor:  Tornado [ čtv 06. srp 2020 16:44:25 ]
Předmět příspěvku:  Re: Vermut

Tuvy píše:
Já bych chtěl ještě toho šípkového fortifikovaného vína, co jsme koštovali na ČSAS, je to jeden z nejvýraznějších bodů, které si pamatuju.

Jakože moje šípkové zastínilo všechny ty prebany, vintage a HG :lol:
Příště zase zkusím něco vzít. 8-)

Stránka 5 z 6 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/