Recenze |
 |
|
 Recenzent Habu Datum 2025-03-11 Absinthe Luxure Verze Verte Typ destilát Šarže N° 241101 Barva 9 /10 Komentář Tmavě zlatavá, až jantarová, trochu připomínající barvu vintage. Jen nepatrný náznak zelené. Louche 6 /10 Komentář Dlouhý náběh, načež louche začíná neurčitě "všude". Olejová vrstva krátká, konečná hutnost spíše středně dobrá. Mezi 6 a 7 z 10. Poznámka k barvě Průhledné, silně odstředěné mléko s okrovo-zeleným nádechem. Aroma 13 /20 Komentář Nezakalený absint voněl docela nadějně a poznámka na etiketě, že jde o absint přímo z Pontarlieru ve mně budil naději, že půjde o něco sakra dobrého. Jenže po přidání vody se dostavuje herbální zemitost, která připomíná spíše méně kvalitní odrůdu pelyňku, který ale vůbec neodpovídá lokalitě. Na druhou stranu Luxure z nové palírny Montrieux nabízí i poměrně příjemné bylinné tóny, které jsou mimochodem prakticky prosty jakýchkoliv anýzových tónů. Dále mírná sladkost, opatrná květinkovost. Aroma je pravda dosti komplexní, ale schází tomu ta známá absintová kombinace, zvláště ten nekvalitní pelyněk to celé doslova zabíjí a aroma celkově působí jako bych čichal k nějakému bylinnému utrejchu. Hutnost 10 /10 Komentář Plný počet. Chuť 17 /20 Komentář První nástřel je ale ohromné překvapení v podobě až dechberoucí sametové sladkosti! Která se rychle přehoupne přes tu nepříliš lichotivou vlnu pofidérního pelyňku, aby to celé bylo zakončeno opět sladší bylinkovou tóninou. Přiznám se, že jsem na základě toho nic moc aromatického zážitku čekal něco extrémně hořkého, bo jsem se obával, že pelyněk pravý byl použit v barvící části, ale ne, určitě ne. Dojezd je spíše kratší, ale o to příjemnější, neboť se objevují ty opatrné květinkové tóny. Druhý doušek... a ještě než jsem usrkl, do nozder mě navíc praštily pelyňkové květy, jako by mě zelená víla praštila pelyňkovou palicí řka: "Ty mameluku, copak nepoznáš pelyňkové květy?!" I druhý doušek začíná absolutně slastnou sametovou sladkostí, ale pozor, nejde v žádném případě o tlamolep. Nevím, jak těch jemných tónů bylo docíleno, ale je to super! Mrzký pelyněk tentokrát snad ani nezavadil o chuťové pohárky (snad jen šejdrem) a Luxure si jen tak nenápadně končí tou delikátní květinkovostí. Další doušek... tentokrát tam je trochu cítit i ten "meh" pelyněk, ale následně se objevuje výborný anýz! Sice málo, ale opět delikátně, stejně jako dojezd. Celkově vzato ohromné překvapení a velice příjemně chutný zážitek. Škoda, že mám jen jednu sklenku. Celkový dojem 8 /10 Komentář Distillerie Montrieux, 26 rue Montrieux, 25300 Pontarlier - tyto informace z etikety miniatury, která se mi dostala do ruky, si musím zapsat. Tam se chci podívat. Vidím zde naději! Aromaticky jde sice o něco až podprůměrného, stejně tak louche efekt, ale chuťově jde o něco velice zajímavého, co mě moc baví a čeho bych rozhodně chtěl mít alespoň 2 láhve, neboť bych moc rád vědět, jak tohle bude stárnout. Celkové skóre na základě hodnocení: 76.5 % << x >>
|
|