Recenze |
|
Registrován: pon 26. říj 2009 23:40:53 Příspěvky: 346
|
Recenzent Habu Datum 2024-02-29 Absinthe Henri Verze Verte Typ destilát Šarže 2024 Barva 9 /10 Komentář Mahaganově zlatavá. Velice nezvyklá barva pro absint. Jeden bod dolů za ne úplně průzračnou. Louche 10 /10 Komentář Ale to je panečku podívaná! Tabulkový náběh mléčné mlhy pěkně odspodu, stabilní olejová vrstva na hladině, hutnost jako smetana. Tady nelze co vytknout! Bravo! Poznámka k barvě Hutné karamelové mléko. Aroma 19 /20 Komentář Aroma... jako... když jsem otevřel láhev, tak vyletěl sladký džin z láhve a spontánně jsem nahlas řekl WTF!? Cukrovinková, až medová sladkost, ze které má člověk vyloženě hrůzu, aby nešlo o tlamolep. Absintové bylinky a nenápadný pelyněk se krčí vzadu... jenže... jakmile se přidá voda, tak onen pelyněk vyletí jak drak z jeskyně! Jsem totálně v šoku, protože v připraveném, zakapaném nápoji, dlí absolutně delikátní pelyňková bomba. Ano, PELYŇKOVÁ BOMBA! Dokonce i intenzita je celkem silná. Ve výsledném aromatu je hlavně pelyněk a ona sladkost z cukrárny, což je kombinace, kterou jsem ještě u žádného absintu necítil. Nedávám plný počet jen z toho důvodu, že chybí trochu rozmanitost, ale i tak to je (alespoň pro mě) hodně blízko 20/20. Hutnost 10 /10 Komentář Ale ovšem! Chuť 18 /20 Komentář Začíná to onou sladkostí... jako nějaký luxusní koláček, poté hned překvapivě trpký fenykl s anýzem, který se rychle rozlézá, aby v závěru, resp. na začátku dojezdu, BUM pelyněk! Samotný dojezd je sice o poznání kratší a to s náznaky oné medové sladkosti. Druhý doušek začíná opět sladkostí, trpkost je už je slabší, nicméně pelyněk v závěru opět útočí. Opravdu škoda, že tzv. aftertaste je tak krátký, byť mám dojem, že po druhém doušku je o něco delší a navíc výrazněji, resp. sametově sladší. Při třetím doušku (a pod fousy si říkám: "Delikatesa!") se mi doslova sbíhají sliny. Sladkost, ale zároveň ne tlamolep. Navíc ten pelyněk je absolutní labůžo! Tohle nebude pelyněk z Itálie. A pokud ano, tak tleskám ve stoje za další lokalitu s neskutečně aromatickou Artemisií Absinthium. Stejně jako u aromatu chybí trochu pestrost a delší aftertaste, ale i tak jde velice chutnou libůstku. Celkový dojem 9 /10 Komentář Tvůrce, Christian Pascolutti, tento absint pojmenoval Henri - Absinthe de Dessert a přesně to tento absint je - dezert. Po jídle jako zákusek naprosto ideální. Ke vzorku jsem dostal i sušenky Walkers (Highlander Shortbread), coby pairing a musím uznat, že to k tomu sedí, jakoby sušenky vyzdvihovaly pelyňkové tóny. Jde o první oficiální tvorbu tohoto spolupracovníka Stefana Rossoniho a okamžitě z první palba na solar! Milovníci sladkého (v tom dobrém slova smyslu) a luxusního pelyňku budou vrnět slastí. Nevím jak to bude stárnout, ale na druhou stranu půjde o něco, co se mi v archívu asi moc dlouho neohřeje. Celkové skóre na základě hodnocení: 92.9 % << x >>
|
|