Změnit velikost textu

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: 1918
PříspěvekNapsal: úte 11. čer 2024 20:52:20 
Recenze

Obrázek

Recenzent
        Habu

Datum
        2024-06-06

Absinthe
       1918

Verze
        Verte

Typ
        destilát

Šarže
        117

Barva
        10 /10
Komentář
        Zelená s mírným žlutým a šedým (!) nádechem. Čistota sama.

Louche
        9 /10
Komentář
        Tak to jsem ještě neviděl. Absint 1918 louchuje sice už se vzduchem, mléčné kapky se tvoří na stěně sklenky, ale samotný louche nezačíná zdaleka s prvními kapkami. Naopak! Dává si sakra na čas. Zákal začíná neurčitě až někde mezi první a druhou třetinou přidávání vody. Solidní olejová vrstva je taktéž přítomna, nicméně jak rychle se vytvořila, tak rychle taky zmizela. Co je ale ještě zajímavější je to, že konečný louche se tváří jak anetolová bomba. Křída! Louche hutný jak smetana.
Poznámka k barvě
        Velice světle zeleně opalinová smetana.

Aroma
        17 /20
Komentář
        Klasický příklad toho, jak se aroma s vodou rozvíjí. Nezakalená 1918 voní trochu jednotvárně, až neurčitě, ale jakmile začne louche efekt, dostavují se absintové tóny v celé své kráse. Hlavně je zde patrné dokonalá kombinace aromat blanche absintů z Val-de-Travers a klasických verte absintů. Prvotřídní anýz a velice jemný pelyněk, které je tam jakoby jen náznakem. Celkově jde o svěží voňavou záležitost, které by na druhou stranu neškodila silnější intenzita a špetka více pelyňku.

Hutnost
        10 /10
Komentář
        Tomu jsem dal 10/10 ještě než jsem se napil.

Chuť
        16 /20
Komentář
        Fíha... první nástřel je sametový anýz, který záhy připomíná trochu vintage absinty. To se poté přelévá do mírné trpkosti, která z počátku hrozila, že se přelije až do hořkosti, což se naštěstí nestalo. Dojezd je spíše sladší, se zajímavým nádechem trpkosti. Druhý doušek, opět sametový nájezd, ale ona trpkost se nyní hlásí ke slovu mnohem dříve. Dojezd opět sametově sladký, byť vlastně docela krátký. Třetí doušek jen v podstatě opakuje první dva předešlé. Velice konstantní absint. Každý doušek je naprosto identický. Zároveň ale vlastně nejde o nic světoborného, dal bych ruku do ohně za to, že přímo v palírně Wanner v Couvetu jsme měli trochu jinou šarži. :-/

Celkový dojem
        8 /10
Komentář
        Jde sice o velice dobrý verte absint z Val-de-Travers, nicméně láhev jsem kupoval s tím, že dostanu to, co jsme na místě degustovali. Buď jsem byl na místě omámen jinými absinty (nebo prostě jen omámen), nebo jsme (opět) degustovali jinou šarži. Pije se to dobře, o tom žádná, ale po chvilce to začne nudit, není tam nic, čeho by se člověk mohl s radostí chytnout se slovy: "Jo, toho chci alespoň 3 láhve".

Celkové skóre na základě hodnocení: 84.4 %

<< x >>

OfflineProfil Poslat soukromou zprávu