Recenze |
|
|
Recenzent Habu Datum 2024-09-10 Absinthe L'Ancienne Private Reserve Verze Verte Typ destilát Šarže 2024 Barva 8 /10 Komentář Jantarově hnědá s velice nepatrným nádechem zelené. Vzorek je ale dosti kalný, tudíž musím kvůli objektivnosti vůči ostatním absintům zohlednit. Šlo ale o jednu z prvních prototypních láhví, tak uvidíme, jak na tom bude oficiální distribuce. Louche 10 /10 Komentář Louche je jedním slovem MASAKR! Zákal začíná rychle, byť ne úplně s prvními kapkami. Jde ale o anetolovou bombu. Takto hutný louche se jen tak nevidí. Ten rozdíl mezi olejovou vrstvou na povrchu a dole loženým zákalem je jak kombinace moře a oblohy se západem slunce. Poznámka k barvě Béžový jogurt. Aroma 20 /20 Komentář Wow... prostě WOW! Nezakalený absint okamžitě zaujme dvěma atributy. Jedinečná vínovice, která ale není dominantní a nezakrývá vše ostatní. Běžně jsem na výraznou vínovici v absintu vysazený, nikoliv ale v tomto případě. Ta vínovice v bylinkovém objetí funguje dokonale. Ba co víc, tohle je sakra dobrá vínovice! Očekávám ohromný potenciál co se stárnutí týká. Druhým atributem jsou esterové tóny podobné silným agricole rumům. Což samozřejmě (alespoň pro mě) znamená jediné: Metám kozelce! A to je stále nezakalený absint. Po přidání vody se do popředí dostanou bylinky, anýz a hlavně super pelyněk. Rumové tóny s přidáním vody dosti ztratily, stejně tak vínovice, nicméně patrné tam stále jsou. Dále silné zemité anýzové tóny, ale v žádném případě nejde o hašlerky. Naopak! Toto je velice dobrý anýz. Celkově jde o vysoce komplexní koncert. Hutnost 10 /10 Komentář Plný počet... neasi. Chuť 16 /20 Komentář První náběh je překvapivě trpkost, což bude kombo anýz-fenykl. Po krátkém převalování v ústech nabírá anýzová trpkost na síle. Překvapivě je ale závěr prvního doušku dosti jednotvárný. Dominující anýz, což v závěru zachraňuje jemný tón dokonalé vínovice. Dojezd je taktéž krátký a zde je mírně patrná vanilka a velice nenápadné medové tóny. Druhý doušek prakticky kopíruje ten první. Jen dojezd začíná mnohem příjemněji sladkou zemitostí. Nicméně anýz stále hraje první housle. A to hodně hlasitě. Závěr je tentokrát o něco sladší a zároveň trochu delší. A na samotném konci opět ta slastná vínovice, která to paradoxně zachraňuje. Třetí doušek. Konzistentní. Žádná extra změna. Dokonce i ta trpkost je stejná. Většinou lze cítit anýzovou trpkost jen u prvního doušku, ale tady je patrná pořád. Nově se taktéž při sjezdu dolů objevuje opět vínovice, aby dala v dojezdu prostor trochu absintovým bylinkám. Pelyněk bohužel pod hranicí detekce. Další doušky již nic nového nepřináší, což mě a mé hodnotící já nechává trochu v rozpacích. Celkový dojem 8 /10 Komentář Aroma brutálně válcuje chuť. Nevím, čím to je, ale nebránil bych se tomu, nechat tento absint ještě pár měsíců (ne-li let) uležet. Vůně mi jde skutečně do noty, ale zato chuť je velice jednotvárná, byť příjemně ozdobená zmíněnou vínovicí. I tak jde ale o velmi dobrý absint a těším se, až se k němu za rok (nebo více) vrátím. Celkové skóre na základě hodnocení: 89.4 % << x >>
|
|