Změnit velikost textu

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Léon
PříspěvekNapsal: čtv 19. zář 2024 14:42:31 
Recenze

Obrázek

Recenzent
        Habu

Datum
        2024-09-19

Absinthe
       Léon

Verze
        Verte

Typ
        destilát

Šarže
        0

Barva
        10 /10
Komentář
        Žluto až zlatě zelená. Ale křišťálově čistá!

Louche
        10 /10
Komentář
        Takřka dokonalý začátek, louche se tvoří ve spodní části, olejová vrstva přítomna, byť brzy zmizí, silná hutnost, vše je na místě. Chtěl jsem dát původně jen 9 bodů, protože mi v tom prostě něco chybělo, ale to by bylo ryze subjektivní. Leon má prvotřídní louche!
Poznámka k barvě
        Okrově zelené plnotučné mléko.

Aroma
        17 /20
Komentář
        Leon je výborným příkladem toho, jak se aroma po přidání vody otevře. Nezakalený absint vesměs nic moc neslibuje, ale jakmile voda zaplní sklenku, otevře se velice příjemná symbióza všech hlavních absintových bylin. Zemitý anýz, svěží fenykl, příjemný pelyněk. Nic nevyčnívá, velice blízko tabulkovému absintovému etalonu. Škoda té slabší intenzity, kvůli čemuž musím dát jen 17/20, protože člověk musí nos takřka zabořit do hladiny, aby si tu aromatickou souhru užil.

Hutnost
        10 /10
Komentář
        Jak jinak, 10/10.

Chuť
        18 /20
Komentář
        Hmmm.... HMMMM! V první nanosekundě chuťové buňky zajásaly, neboť je oblažila kořenitá vlna, která se okamžitě převalila do sametové jemnosti, aby se záhy vzadu opět překlopila do (hraničně) příjemně štiplavé trpkosti. V první chvíli jsem si vzpomněl na staré šarže Duplais Verte. Dojezd je spíše fenyklovější... a mírně říznutý opatrným pelyňkem. A ten dojezd je mimochodem poměrně dlouhý, chuť se v celé dutině ústní drží jako klíště. Příjemné. Pod dloůůůůůhé druhý doušek. Vedle jemnosti se nyní objevuje i zajímavé aroma, které jsem kdysi cítil u první šarže španělského absintu Obsello. Těžko určitelné, jako nějaké, silně aromatický, kořenové koření... dávám rychle třetí doušek a ano, je to tam, taková zajímavá umami chuť. Nebudu lhát, jsem překvapen. Kdyby byl pelyněk o ždibíček silnější, bylo by to 19/20. Navíc se mi líbí ta jasnost všech komponent. Není to slepenec (a ne že by na slepeních bylo něco špatného), něco jako klidná vážná hudební kompozice. Na případných 20/20 by to chtěl (opět) silnější intenzitu, ale i tak jde o prvotřídní zážitek.

Celkový dojem
        9 /10
Komentář
        Nečekal jsem moc a dostal jsem hodně! Tedy, jen vzorek, nicméně na základě této degustace si minimálně 2 láhve koupím. Ideální absint pro absintové konzervy. Velice hezky utříděné, voňavé chutné, nebál bych se Leona doporučit těm, kteří by s absintem chtěli začít.

Celkové skóre na základě hodnocení: 90.0 %

<< x >>

OfflineProfil Poslat soukromou zprávu