Změnit velikost textu

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Assenzio I Fiori Del Mare
PříspěvekNapsal: pát 07. úno 2025 20:21:10 
Recenze

Obrázek

Recenzent
        Habu

Datum
        2025-02-07

Absinthe
       Assenzio I Fiori Del Mare

Verze
        Verte

Typ
        destilát

Šarže
        0

Barva
        8 /10
Komentář
        Velice světle zelená s (opět) velice jemným tyrkysovým nádechem.

Louche
        9 /10
Komentář
        Velice pěkný průběh! Louche začíná s malým zpožděním a převážně se tvoří odspodu, olejová vrstva se na povrchu taky pěkně formuje, jen škoda, že rychle zmizí. Finální hutnost je nicméně více než dostatečná, takže 9/10.
Poznámka k barvě
        Jemně absintově zelené husté mléko.

Aroma
        17 /20
Komentář
        Aroma je ale sakra zajímavé! Cokoliv, co se točí kolem "pokladů moří" mi nejde většinou přes nozdry zrovna libě, ale tohle je výjimka. Silně štiplavé až slané aroma zamotané v klasických absintových bylinách. Vůně připomíná dokonce jakési vápno. Během přidávání vody aroma doslova vystřelilo ze sklenky, ne že by celá místnost byla zaplněna ve stylu jiných italských absintů, ale i zde jde o velice intenzivní aromatickou záležitost. Velice svěží, mátové tóny, příjemný anýz. Hlavně jde po dlouhé době o absint, který se aromaticky diametrálně liší od všechno ostatního, co jsem kdy měl. Dvěma slovy: Příjemně zajímavé

Hutnost
        10 /10
Komentář
        Mega hutný jogurt!

Chuť
        16 /20
Komentář
        Chuťově jde o malé překvapení, neboť aroma napovídalo, že půjde z první dobré o prudce svěží mořské osvěžení. Jenže ze začátku to tak vůbec nevypadá. První setkání s dutinou ústní je sametová jemnost, až sladkost, která se posléze přehoupne do sterilnějších vod. V popisu na stránkách assenzioriginale tečka it se píše o jakýchsi mořských řasách Arame a mám dojem, že tyto řasy se postaraly o velice specifický dojezd, který skutečně trochu připomíná slanost. Ne sice moc, ale přesto. A jde o velice příjemný dojezd! Druhý doušek... slanost je nyní patrný i už na počátku. Z absintových bylin je nejpatrnější anýz, ale nejde vůbec o nic invazivního typu hašlerky. Pak příjemné fenyklové šimrání po stranách jazyka. Následně dojezd, slané vápno v rouše zelené víly. A pije se to samo, ač nejde zdaleka o nic světoborného, baví mě, je to jiné, ale přesto dobré.

Celkový dojem
        8 /10
Komentář
        Musím se přiznat, že jsem z tohoto počinu nečekal nic a dostal jsem hodně. Jak zmíněno výše "frutti di mare" je pro mě "red flag". Potvory z moře a jejich smrad (až na nějaké ojedinělé výjimky) na talíři většinou nesnesu, nicméně tohle není mořská potvora, ale velice milá kombinace mořské víly a zelené víly... a ano, fantazie se díky upíjení tohoto absintu rozjela na plné obrátky. ;) Celkově vzato, máme zde další absint, který se naprosto vymyká zajetým absintovým pravidlům a přesto jde o velice pitelnou záležitost.

Celkové skóre na základě hodnocení: 83.2 %

<< x >>

OfflineProfil Poslat soukromou zprávu