Recenze |
 |
|
 Recenzent Habu Datum 2025-02-07 Absinthe Assenzio I Fiori Del Mare Verze Verte Typ destilát Šarže 0 Barva 8 /10 Komentář Velice světle zelená s (opět) velice jemným tyrkysovým nádechem. Louche 9 /10 Komentář Velice pěkný průběh! Louche začíná s malým zpožděním a převážně se tvoří odspodu, olejová vrstva se na povrchu taky pěkně formuje, jen škoda, že rychle zmizí. Finální hutnost je nicméně více než dostatečná, takže 9/10. Poznámka k barvě Jemně absintově zelené husté mléko. Aroma 17 /20 Komentář Aroma je ale sakra zajímavé! Cokoliv, co se točí kolem "pokladů moří" mi nejde většinou přes nozdry zrovna libě, ale tohle je výjimka. Silně štiplavé až slané aroma zamotané v klasických absintových bylinách. Vůně připomíná dokonce jakési vápno. Během přidávání vody aroma doslova vystřelilo ze sklenky, ne že by celá místnost byla zaplněna ve stylu jiných italských absintů, ale i zde jde o velice intenzivní aromatickou záležitost. Velice svěží, mátové tóny, příjemný anýz. Hlavně jde po dlouhé době o absint, který se aromaticky diametrálně liší od všechno ostatního, co jsem kdy měl. Dvěma slovy: Příjemně zajímavé Hutnost 10 /10 Komentář Mega hutný jogurt! Chuť 16 /20 Komentář Chuťově jde o malé překvapení, neboť aroma napovídalo, že půjde z první dobré o prudce svěží mořské osvěžení. Jenže ze začátku to tak vůbec nevypadá. První setkání s dutinou ústní je sametová jemnost, až sladkost, která se posléze přehoupne do sterilnějších vod. V popisu na stránkách assenzioriginale tečka it se píše o jakýchsi mořských řasách Arame a mám dojem, že tyto řasy se postaraly o velice specifický dojezd, který skutečně trochu připomíná slanost. Ne sice moc, ale přesto. A jde o velice příjemný dojezd! Druhý doušek... slanost je nyní patrný i už na počátku. Z absintových bylin je nejpatrnější anýz, ale nejde vůbec o nic invazivního typu hašlerky. Pak příjemné fenyklové šimrání po stranách jazyka. Následně dojezd, slané vápno v rouše zelené víly. A pije se to samo, ač nejde zdaleka o nic světoborného, baví mě, je to jiné, ale přesto dobré. Celkový dojem 8 /10 Komentář Musím se přiznat, že jsem z tohoto počinu nečekal nic a dostal jsem hodně. Jak zmíněno výše "frutti di mare" je pro mě "red flag". Potvory z moře a jejich smrad (až na nějaké ojedinělé výjimky) na talíři většinou nesnesu, nicméně tohle není mořská potvora, ale velice milá kombinace mořské víly a zelené víly... a ano, fantazie se díky upíjení tohoto absintu rozjela na plné obrátky. Celkově vzato, máme zde další absint, který se naprosto vymyká zajetým absintovým pravidlům a přesto jde o velice pitelnou záležitost. Celkové skóre na základě hodnocení: 83.2 % << x >>
|
|