Recenze |
 |
Registrován: pon 26. říj 2009 23:40:53 Příspěvky: 365
|
 Recenzent Habu Datum 2025-03-31 Absinthe La Grenouille #1 Verze Verte Typ destilát Šarže 2007 Barva 10 /10 Komentář Světlě žluto-hnědě-zelená. Podobnou barvu jsem u absintu už dlouho neviděl. Zvláštním způsobem ale podmanivá. Louche 7 /10 Komentář Louche efekt začíná poměrně pozdě a navíc se tvoří všude a ještě k tomu pomalu. Olejová vrstva taktéž zmizí jak pára nad hrncem. Stejně tak hutnost není ohromující. Poznámka k barvě Šedavě okrové silně odstředěné (skim) mléko. Aroma 16 /20 Komentář Aroma je panečku zajímavé! Nezakalený absint je naprosto klasická "žába"! Dokonce přesně taková, jakou ji známe z vůbec posledních šarží, kdy ji Stefano Rossoni znovu oživil. Silně levandulově aromatická, ale zároveň jemná, lehká. Jakmile jsem ji nalil do sklenky, aroma se rozlilo po celém pokoji. Otevírám kohoutek s ledovou vodou, aby se kapky postupně postarali o absintový rituál. Jenže ouha... místo toho, aby aroma nabralo na kráse a ještě více zaplnilo místnost, tak ono to naopak mizí. Extrémní smrštění intenzity, levandulovost takřka zmizela (byť tam stále samozřejmě je) a navíc se dostavilo bylinné aroma, které má podobný odstín jako absinty začátečníků. Dokonce detekuji i něco pelyňku... jenže takového nic moc pelyňku... toho travnatého, naťového. Naštěstí ten profil La Grenouille tam pořád patrný je, jen jde o ten nejslabší aromatický zážitek z celé řady. Hutnost 10 /10 Komentář Plný počet. Chuť 15 /20 Komentář Další zajímavost. Začíná to velice jemnou vlnou, která se až bizarně přetavuje do silné trpkosti hraničící s hořkostí. V popředí jsou nejpatrnější ty naťovité absintové byliny (nejen pelyněk), což mi v té chuťové paletě trošku překáží. V dojezdu, který sice trvá, ale o extra dlouhý ocas nejde, je opět patrná ta klasická levandulovost. Druhý doušek začíná ještě o něco příjemněji, šeříková levandule, trpkost naštěstí menší, ale ta tenká hranice mezi trpkostí a hořkostí tam je stále. Dojezd tentokrát připomíná ty klasické šarže (ať ty české od Žufánka nebo i ty italské od Rossoniho) o něco více. Zkouším rychle třetí doušek, ale nic dalšího, resp. zajímavého se tam neděje, snad kromě o ždibec lepšího (sladšího) dojezdu. Celkový dojem 7 /10 Komentář Co si budeme, jde o prototyp. Ta kostra receptu La Grenouille tam je velice patrná, ale pro klasické La Greouille absinty se recept jistě o něco poladil. Jde zároveň o dosti starý absint. Je tomu 18 let od vypálení této první šarže. Půjdou i ostatní žáby tímto směrem? Těžko říct, ale upřímně doufám, že ne. Jako zajímavost a sběratelský artikl dobré, ale další láhev na pití bych si nekoupil. Zvláště s tak vysokou cenovkou. Celkové skóre na základě hodnocení: 78.5 % << x >>
|
|