Změnit velikost textu

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Koala
PříspěvekNapsal: úte 08. dub 2025 21:28:06 
Recenze

Obrázek

Recenzent
        Habu

Datum
        2025-04-04

Absinthe
       Koala Absinthe Verte

Verze
        Verte

Typ
        destilát

Šarže
        2024

Barva
        10 /10
Komentář
        Tmavě hnědá khaki plus tmavě olivově zelená. Není důvod nedat 10/10.

Louche
        4 /10
Komentář
        Jeden z nejpozoruhodnějších louche efektů, jaký jsem kdy viděl. Když už byla sklenka z poloviny plná, obával jsem se, že už se nic dít nebude. Jenže pak jsem si všiml olejové vrstvy na povrchu a došlo mi, že už se to vlastně kalí, ale všude... jako opravdu všude, nejen v rezervoáru. Zároveň jsem ještě neviděl olejovou vrstvu v tak mizerném zakalení. Inu asi ta speciální bylinka dělá své. ;)
Poznámka k barvě
        Průhledná zelená mýdlová voda.

Aroma
        12 /20
Komentář
        Aroma je nadějné! :) Tedy hlavně v nezakaleném absintu. S přidáním vody se intenzita bohužel vypaří. Mezi nejpatrnějšími aromatickými tóny je svěží sladkost, mátovost, sladovitost. V připraveném drinku nejsou dokonce snad žádné absintové byliny ani cítit. Maličko anýzu a i kapka pelyňku tam cítit je. První housle hraje ta podivně mátová vůně, kterou neucítíte v žádném jiném absintu. ;) Na druhou stranu, intenzita je v připraveném absintu prakticky nulová. Musíte se nosem takřka dotknout hladiny, abyste něco cítili. Celkově to příjemně voňavé je, ale velmi těžko dostupné.

Hutnost
        9 /10
Komentář
        Ale jo, hutnost tam je, byť ne 9/10.

Chuť
        17 /20
Komentář
        Wow... wow... nenacházím slova. Cože? Vůbec první nástřel je sladce sametový marcipán, který je ale následně zadupán do země extrémní smrští štiplavého mátového kulometu, který svou trpkostí sežehne celou dutinu ústní. Jenže to není fenykl! Ani Anýz. Tato podivnost se dále rozvine i do dojezdu a najednou je cítit trochu metalické chuti, tóny připomínající šalvěj s mátou Je to sice překvapující, ale podivně omamné. Druhý doušek... ten začátek je absolutně slastný! A ve druhém doušku trvá ještě o něco déle. Ta podivně kousavá potvora se dostavuje nyní později a jakoby si tentokrát ten marcipánový odér oblékla, aby zmátla chuťové buňky. Ve třetím doušku jakoby tento metalicko-mátovo-šalvějový tón převzal housle a marcipán hodil překvapivě směrem k dojezdu. Tohle je ale divoká jízda! Chuť je, stejně jako vůně, od klasického absintu daleko, byť náznaky tam alespoň trochu jsou. Teď tam dokonce cítím i trochu toho specifického tónu Okeny. V tom dobrém slova smyslu. :) Kdo nemá rád okenu je podezřelej. ;) Ohromně těžké hodnocení. Naprosto na opačném spektru klasického absintu, ale zvláštně až dobrodružně omamné.

Celkový dojem
        7 /10
Komentář
        Naprostá šílenost! Mizerný louche, mdlá vůně, ale zatraceně zajímavá chuť. A po pár doušcích se dostavuje zajímavý stav neklidu kombinovaný s klasickými lucidními "stavy" po "dobrém" absintu. Tento neklid se projevuje tím, že přikládám sklenku ke rtům častěji a rychleji než obvykle. Před degustací této druhé, resp. třetí šarže Koaly jsem si byl jist, že celou láhev nekoupím. A než jsem to začal usrkávat, byl jsem o tom dokonce přesvědčen. Ale teď, po půlce sklenky pryč, přehodnocuji své rozhodnutí. Podle mě to šlape, funguje, nabíhá. Kdo ví, ví. Habu doporučuje! ;)

Celkové skóre na základě hodnocení: 73.2 %

<< x >>

OfflineProfil Poslat soukromou zprávu