Pokud chcete ohodnit nějaký absinthe, klikněte na odkaz níže a postupujte dle informací.
>> Absinthová recenze - dotazník <<Hodnotíte barvu, louche (zakalení), aroma, hutnost, chuť a celkový dojem, přičemž do finálního skóre se započítávají pouze prvních pět vlastností.
Barva: U klasických absinthů se hodnotí čistost, průzračnost barvy. Absinthe by neměl být zakalený, neměl by působit umělým dojmem, neměl by mít sediment. Pokud jde o verte absinthe, mělo by to být vidět, čím slabší odstín zelené, tím hůře. Pokud jde o blanche, hodnotí se také průzračnost, ale hodnocení je v tomto případě jednodušší, jelikož blanche musí být naprosto průzračný, jakýkoliv náznak barevného odstínu nebo dokonce kalu je špatně.
Louche (zakalení): Dobrý absinthe by se měl po přidání vody mléčně zakalit. Voda by se při recenzi měla lít po kapkách, aby bylo možné louche zhodnotit. Absinthe by neměl reagovat hned na první kapku, což je známkou přidání anýzových esencí, aby se docílilo silnějšího zakalení. Louche by měl nastupovat odspodu a při postupném nabírání na objemu by se na povrchu měla vytvořit nezkalená vrstva, jejíž zmizení signalizuje připravenost nápoje. Zakalení má být hutné, nemělo by být průsvitné, nemělo by se postupem času vytrácet.
Aroma: Absinthe by měl velmi příjemně vonět. Charakter aromatu je různý v závislosti na očichávání - přímo z láhve je vůně slabší než když je absinthe nalitý ve sklenici. Aroma se hodnotí před zakalením, během louche a po zakalení. Neměl by dominovat alkohol, nebo jiné vůně, které by přebíjely bylinky. Vůně by se po přidání vody měla rozvinout jako květina.
Hutnost: Hodnotí se hutnost zakaleného absinthu. Dobrý absinthe působí v ústech krémovým dojmem, byť je konzistencí tekutější než jiné krémové nápoje. Špatný absinthe je v ústech vodový, máte pocit, že pijete prostě alkohol s vodou. Dobrý absinthe se ústech příjemně převaluje.
Chuť: Zde se hodnotí chuť a bylinková paleta absinthu. Dobrý absinthe by neměl být hořký. Mírná hořkost může být přítomna z barvícího procesu, nicméně nesmí být nepříjemná a v žádném případě nesmí přebíjet vše ostatní. Dlouhý hořký "ocas" je naprosto nepřijatelný! Během hodnocení by se při rituálu neměl používat cukr. Cukr by taktéž neměl být přítomen v samotném absinthu. Přílišná sladkost nápoje je nepříjemná, absinthe není "tlamolep". Nápoj by měl být chuťově lahodný, osvěžující. Zkušenější degustátoři by měli zachytit jednotlivé destilované bylinky jako je pelyněk, anýz, fenykl a další.
Celkový dojem: Ohodnoťte recenzovaný absinthe jako celek, jak na Vás působí. Celkové hodnocení by mělo být odvozeno ze všech hodnocených položek, nicméně je pouze na Vás, jestli se Vaše finální hodnocení bude odvíjet od některé z hodnocených vlastností, nebo budete hodnotit matematickým průměrem všech hodnocení, což za vás mimochodem udělají administrátoři absinthové mafie.
![Mrknutí ;)](./images/smilies/icon_e_wink.gif)