Tak ochutnávku dřev nám za sebou a zorhodně to bylo zajímavé. Ochunávání probíhalo ve větší sklence, po každém vzorku vypláchnout sklenku i pusu vodou. Všechny vzorky jsem ředil přibližně 1:1 čistou vodou vodou. Forma zápisu: Dřevina -vůně před naředěním/po naředění -chuť před naředěním/po naředění -Případné poznámky
Pořadí stejné jako na fotce pro znázornění barvy.
Dub silně pálený -karamel/kouř -karamel s vanilkovým dozvukem, připomíná mi to lepší wisku/zorvinula se vanilka, sladká chuť dubu -Taková ta klasika, chuti je tam dost
Dub lehce pálený -opečené dřevo, rum/třtinový cukr dost sladký -třtinový cukr, lehce dubové třísloviny/třtinový cukr a karamel -Kdybych opekl trošku víc třísloviny by se ztratily úplně
Akát -wisky s tříslovinovým ocasem bez chuti dřeva, trocha rašeliny a lehce zemité tóny/jen rozředěná -klasický řepný cukr, minerální chuť vzadu na jazyku/vystoupila svíravost a natrpklost
Kaštan -lehká sametová s troškou kakaa, suché víno nez kiselosti ve vůni, tvrdé karamelky/vystoupil líh, rozředění zbytku -stéviová sladkost, lehké dřevité tóny, slabá káva s mlékem/káva a stévie
Třešeň -ovocné tóny na peckovém základu, spíš mi to připomíná třešeň ptačí než běžné třešně/vyzrálé třešně -lehce zvýrazňuje líh, vrstvitá třešňová chuť, třešňové pecky/utlumení chuti, vystouplo dřevo ale pořád dost výrazné ovoce -zkoušel jsem později více vypálenou moruši a chytá to kyselou chuť, za mě se hodí na spíš na žádný nebo slabý výpal
Moruše -jemná morušová vůně a kořenitost/zůstala jen kořenitost která se trochu rozvinula, utlumená vůně, nasládlost -sladkost a troška lékořice zbytek odpovídá vůni/utlumení chuti a nasládlost -Zajímavě se to rozleželo, začalo to sladkostí, pak to přešlo do nepříjemné trpké kořenitosti, když sem vyndával dřevo tak ustupovala a teď se ztratila. Zkoušel sem dát kousky silně opálené moruše i do ginu a rozumí si to parádně
Cedr -jemná příjemně pryskyřičná vůně a rozkvetlý jehličnatý les/sladké kadidlo -silná sladkost přechází do takové hořké až mi to kroutí hubu/sladkost je příjemná a trvá, hořkost nastpuje pomalej a pozvolna -Musel sem si dát pauzu tohle je fakt hořký a ta hořkost skoro nejde vypláchnout
Jalovec -jemně kořenitá s lehoučkým náznakem jalovinek/koření s náznaky muškátového oříšku a kardamomu -sladká bylinná chuť s kořenitý předkem/jemná s hrubším okrajem a dřevitější natrpklost
Musím upozornit že nejsem profesionál ale snažil sem se to podat co nejlépe.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
|