Všimněte si prosím, že maceráty tu zase tak moc nehaníme, už v prvním příspěvku v rozdílech píšu že "
Výsledek je hořký, poctivě udělaný macerát je ale velice pitelný" Maceráty jsou narozdíl od chemických sloučenin přijatelnou náhražkou, ale vždy náhražkou!
Absinthe musí být prostě destilát! Silice a terpeny získáte v požadovaném množství a kvalitě pouze destilací. Spousta chutí a vůní má odlišnou charakteristiku v macerované a destilované formě.
A jako poslední - absinthe vznikl jako destilát. Všechny historické recepty na absinthe mají v jednom kroku destilaci. Cokoliv vyrobené jinou cestou se logicky nerovná požadovanému stavu.
Vemte si jakékoliv jídlo. Dřív se dělal chleba z poctivého kvásku a pekl se minimálně hodinu. Dnes se používají enzymy a peče se maximálně 45 minut. Chleba je sice měkký, ale vydrží den a ten druhý je z něj hromada šrotu. Chutná jak guma, ale žere jej skoro celý národ i když je to parodie na poctivý chleba, který má pořádnou kůrku a který je poživatelný i po třech dnech. Stále je ale pořád pár výrobců, kteří serou na kvantitu a cenu, kterou jim diktují supermarkety a kteří dělají chléb poctivě tak, jak to dělaly generace před nimi. Je jich ale jako výrobců pravého absintu.
Já si na chleba jezdím skoro 20 kilometrů do Mařatic. Ten stojí 50,- ale už půl hodiny před otevřením je tam fronta a po hodině nemáte šanci. V supermarketu ho nekoupíte a v našem okolí je to legenda.
Chápete to přirovnání?
Když je, zatraceně, recept a postup na nějaké jídlo, tak ho nemůžu změnit a nazývat ho stejně! Dáte si vepřový řízek a dostanete smažený sýr, řízek jako řízek.
Bairnsfather absinth může být určitě kvalitní, bylinný a 100% přírodní macerát, ale absinthe to není. Paradoxně může být lepší než zkažený a nebo špatně vyrobený destilovaný absinthe, ale pokaždé to bude "něco jako absinthe"
A poslední věc Tuvy. Záměrem opravdu nebylo vyčištění macerátu od pevných kousků bylin
Napadlo tě třeba co by se stalo, kdyby tehdy macerovali byliny v lněném pytlu a ten po maceraci jednoduše vytáhli? Poté bys nemusel filtrovat vůbec nic! A tkané látky v té době už měli, četl jsem že je prý dokonce v té době používali jako oblečení!
edit: a to že se tady Bairnsfather nehaní a že může někomu vyhovovat víc než destilovaný ukazují recenze na Reality. Wajt mu dal 65% což je velice dobrý výsledek a mnohem lepší, než kdy dostala moje první šarže!