Definice nápoje absinth v EU

Vše, co by mohlo zajímat abstinenty či absintové labužníky
Odpovědět
Tibro
Rumcajs
Oblíbený absinthe: Texas Nimes
Kontaktovat uživatele:

Re: Definice nápoje absinth v EU

Příspěvek od Tibro »

Houba píše:na druhou stranu máte alespoň minimální jistotu, že kupujete-li láhev, na které je napsáno RUM, jde o destilát z cukrové třtiny... nebo tak něco.
Ale já stále ještě nebudu vědět jestli to má více chuti rumu™ než má Božkov™.

Po pravdě řečeno jsem opravdu ještě nenaučili nic užitečného.
Já jsem s tebou v Rockland.
Tibro
Rumcajs
Oblíbený absinthe: Texas Nimes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tibro »

Houba píše:s Rhumem, Rrumem, Rummem, Romem atp.,
Room™ tuzemák je moje oblíbená.
Já jsem s tebou v Rockland.
Corig
Pokročilý absintista
Oblíbený absinthe: Dubied, J&A
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Corig »

Pokud jsem to dobře pochopil, tak se řeší definice pouze pro výrobky s názvem absinth. Je ale dnes v EU nějaká schválená definice slova absinthe? Tušim že nic takovýho neni. Nenastal by při schválení toho dodatku (bez úpravy našich poslanců) ještě mnohem větší zmatek? Všechno co se dnes jmenuje absinth (humusy) se jen přejmenuje na absint nebo absinthe, a naopak kvalitní absinthe se v rámci zaškatulkování mezi kvalitní výrobky definované EU přejmenuje na absinth? :shock: Doufám že to jen špatně chápu :lol:
Martin
° Capo di tutti capi °
Oblíbený absinthe: Co si neudělám, nemám.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin »

O prosazení definice "absinthe" se snaží Francie, nakopla je snaha Švýcarů vymezit pojem absinthe POUZE pro absinty vyrobené ve Val de Travers. To by byla ještě větší katastrofa, než tohle.
Tuvy
* Zkušený piják *
Oblíbený absinthe: Pernod Fils
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tuvy »

Varianty není třeba řešit, je zde nařízení o klamání spotřebitele, takže na rozdíl od ameriky nemáme "Ketchup" čistě z jablek, "Rumm" z obilí a tresti nebo "Shun-ku" z vody, kukuřice, barvy a masokostní moučky. Označení způsobilé u člověka průměrného rozumu (mdlého) způsobit záměnu za chráněný výrobek nesmí být použito.

Druhá věc je, co v těch výrobcích skutečně je (oproti deklarovanému složení). Samostatný problém (který však zákony nevyřeší) je, že na to soutěžitelé (firmy), spotřebitelé (vy) i orgáni (ČOI, SZPI...) z vysoka kašlou...
- IN VINO VERITAS -
- OMNI ANIMA POST COITUM TRISTE EST -
- PATER INCERTUM EST -
Tuvy
* Zkušený piják *
Oblíbený absinthe: Pernod Fils
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tuvy »

Martin píše:Tyhle dvě pdf.

edit: jinak to bývá ve věstnících na http://eur-lex.europa.eu/cs/index.htm
Fajne, potřeboval bych ale spíš číslo dokumentu nebo tak, možná budu mít čas se tomu o víkendu věnovat v podstatě by náš postup měl být následující:

Zjitit, kdo novelizaci nařízení připravuje, zjistit, kdo za ČR vydal toto stanovisko.
Prvnímu poslat v angličtině otevřený dopis absintové komunity v ČR (nikoliv však podepsaný Martinem) sdělující, (nadneseně) že zastupujíce všech asi 100 konzumentů absintu v ČR se zásadním způsobem neztotožňujeme s tímhle bláboloidním návrhem, který naprosto zřejmě pochází z tvrdé business loby několika málo výrobců, kteří již roky klamou spotřebitele vydáváním těch svých zapalovaných jedů za absinthe a že velmi vítáme snahu EU konečně tento neupravený bordel a systematické okrádání spotřebitelů těmito výrobci zastavit.
Druhým poslat stejné vyjádření, pokud jde o soukromé těleso a podstatně ostřejší vyjádření, pokud jde o státní úředníky (vč. volených - tj. poslanců). U těch bych zvažoval i nějaké právní úkony - stížnost nadřízenému orgánu, možná podnět k prošetření uplácení a duševního zdraví na straně těch úředníků, protože takový blábol by zadarmo mohla vynést pouze chorá mysl.

Samozřejmě navrhuji značně "overkill", ale to bude taky tím, že je pátek a lidská blbost mi leze na nervy už příliš dní v kuse.
Pokud se někdo dopátráte koho kam oslovit, dejte prosím echo.
T.
- IN VINO VERITAS -
- OMNI ANIMA POST COITUM TRISTE EST -
- PATER INCERTUM EST -
Absinther
* Zkušený piják *
Oblíbený absinthe: st.Antoine V, La Grenouille
Bydliště: kde můžu malovat tam bydlím... Na meziměstskou zášť a "hrdost" seru..
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Absinther »

no tývole :shock: :D ...Když né Marťas, tak kdo to za nás podepíše klucí a děvčata? :cool
Studujeme-li nadšeně sami sebe, časem zjistíme, že stojíme příliš blízko u zkoumaného objektu...a právě zde přichází náš zelený přítel, který nám dodává odvahu kus poodstoupit a poprvé zeširoka pohlédnout na celek=Není vše hned jasnější?
Habu
fuckin' amateur
Oblíbený absinthe: Sauvage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Habu »

:devil
- Moderní absinthe chutná moderně.
Habu
fuckin' amateur
Oblíbený absinthe: Sauvage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Habu »

Je to výzva, které bych se samozřejmě velice rád chopil, nicméně možná toho nebude třeba.

Viz dokument http://ec.europa.eu/agriculture/minco/m ... it/107.pdf" onclick="window.open(this.href);return false; z 8.2.2012 odstavec 4.

4) Exchange of view on a working document concerning a draft Commission
Regulation amending Annexes II and III to Regulation (EC) No 110/2008.

As regards the modification of Annex II, the discussions were focussed on the inclusion of
the new category “absinth”.
There was disagreement between the MS that wanted to fix a minimum amount of thuyone
and anethole, in order to respect the traditional characteristics of the product, and those who
argued that the traditional production methods in place in some Member States allow the
absence or a very low level of those substances.
In relation to modifications concerning the GIs listed in Annex III to Regulation (EC) No
110/2008, COM informed MS that any request of modification concerning GIs that did not
have yet a technical file, would not be taken into consideration.

Pochopil jsem to dobře, že komise tím posledním odstavcem poslala MS (member state, v tomto případě ČR) k šípku s odůvodněním, že nebude-li mít ke svým výtkám dokumentaci, nebude na jeho námitky brát ohled?

Pokud ano, tak... :party protože si nedovedu představit, že by ti naši šulini s něčím opravdu přišli.
- Moderní absinthe chutná moderně.
Wajt
* Zkušený piják *
Oblíbený absinthe: meadow of love, berthe de joux
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wajt »

Absinther píše: Úplně se třesu nadšením při představě, že to všechno nakonec projde a (nejen) na novinkách.cz se budou "Češi" čertit, že jim EU bere další "český" výrobek. :-D
Toho jsem se bál vždy. Banda kreténů, která neví, jaká bije, se bude vztekat, že nám z Bruselu zase něco nařizují.
Stejní idioti potom bouří, že v "šunce" z Lidlu za 7,50,- není žádné maso. Přitom Hill's apod. jsou prakticky jedny z nejhorších alkoholů na trhu. Absolutní sračka, která si své příznivce našla pouze díky parazitování na názvu ABSINT(H(E)). Pochybuji, že by to někdo chlastal, kdyby na etiketě byl název typu Hill's hořký likér.
Odpovědět