drahoušek

Nově příchozí členové, představte se nám, abychom vás mohli zařadit do skupiny Absintisté s přístupem do sekcí Události a Sklep!
Odpovědět
Uživatelský avatar
drahousek
* Zkušený piják *
Příspěvky: 508
Registrován: sob 20. úno 2016 15:55:59
Oblíbený absinthe: Jade, Žabák, La Semila
Bydliště: Český Ráj, za Cipískem vlevo
Kontaktovat uživatele:

drahoušek

Příspěvek od drahousek »

Pěkný večer pijani dobrot.

Mám rád dobroty. Ať už je to krupicová kaše nebo Pražská šunka od kosti s výtečným čerstvým máslem na Svijanským kmínovým chlebu.
S absintem jsem začal někde na střední škole. V tý době tady fungoval v podstatě jen brčál Hills. No, co povídat, jinak než s redbullem se to pít nedalo. Ale už tehdy to prostě generovalo příjemnou opici. Po pivku byl člověk unavenej, po hillshitu s redbullem se hned neusínalo. Co si budeme povídat, na pumpu(srdéčko) redbul s alkoholem nemá zrovna nejlepší vliv....ale člověku bylo 18...pumpa ještě mladá :)

jak šel čas....na českém trhu se objevil Šaman(Pavel) a jeho Staroplzeňák a Král. Pro člověka, post-studenta, civilkáře, hluboko mějícího do kapsy se otevřela docela zajímavá možnost pití vcelku zajímavého absinthhhhu. Zárověň tou dobou člověk neměl moc možností jak se dovědět pravdu o Pravém francouzkém, švýcarském absintu :)
S odstupem času musím říct že Pavel příspěl svým činěním českému trhu ostudu. V době kdy vyráběl polo absinty měl přehršel možností(i finančních) udělat kvalitní absint, ale on to neudělal(hlavně, že exportoval tu svoji sračku do Ruska). Se svým Petitem přišel na trh až nedávno, stejně jako to dělá dnes Hills. Prostě si tyto firmy musí udělat alibi, aby ve světě pravýho(kež bychom měli státní normu) absintu už konečne mohly říct: "ale my ho taky umíme". Ale to je kurva pozdě.

Takže nevím, jaký tu na mafii máte vztahy s Pavlem, ale já osobně mu tohle zazlívám, ač ve své době(tak 2000 +-) jeho fórum bylo špičkou v Čechách. On měl potenciál učit nás Čechy jak pít absint. Neudělal to. Vzhledem k faktu, jak byl otevřený lidem, nám pijákům, jak nás zval k sobě do palírny(bohužel jsem nevuýžil), a nebyl probém načepovat si "petku" absintu jak u něj doma, tak později v pražské absintérii.... tak mám z toho všeho pocit, že to snad nedělal schválně. Že se to prostě i on učil za pochodu a ani on nevěděl, jak se pravej absint dělá. Je to vůbec možný???.... asi sem naivní co..... těžko říct.

Každopádně musím říct, že když jsem si dneska, po hodně dlouhý době nalil jeho Kinga(nostalgie?), tak prostě to není absint. To se prostě nedá pít. Ani když to zředíte vodou(proč když Louche stejně "nedorazí"), ani když to nalijete přes cukr... prstě je to hnus ať už to pijete jakkoli. Možná, kdybych to zapálil, všechen alkohol vyprchal, cukr se v karamel přeměnil...tak by se to dalo vypít....ale pro můj zhejčkaný jazýček skotskou Arran nebo Connemarra, či Talisker by toto nebyla ta nejlepší cesta. Lepší to prostě nepít.

Čili, v posledních letech jsem se dost přeorientoval na zakouřenou skotskou. Jak jinak, miluju činskej Puer :) ...a absint jsem dost upozadil, až před několika málo lety zjistil, že Martin Žufánek "dělá absint". No tohle.... i žufánek už dneska dlě absint???? fakt??? hmmm jako slivovici dělá dobrou... pivní pálenku jsem si taky koupil(rád experientuju) :) no a tak jsem vcelku nedávno zjistil, že Martin pálí absint už pěkně dlouho....což mě unikalo.... já jsem to zaznamenal až tak před 2 lety? plus mínus....

no a zrovna nedávno slovo dalo slovo a zjistil jsem, že jeden zdejší člen, a můj nedavný kámoš je zde jako doma :) No a předevčírem jsem něco u něj okoštoval :))) a tu se ocitl :)

Tak pánové(a eventuelně dámy) Na Zdraví :) :evil: :mrgreen: :ugeek: :oops: :sun



PS: myšlenka na konec: Proč když máme evropský normy na Český pivo, maďarský klobásy, máslo, "pomazánkový" máslo, skotskou whisky... nemáme nic pro Absinth..... jak je možný, že si kdejakej jouda výmáchá kytky v lihu a říká tomu pak absinthhhe??
Naposledy upravil(a) drahousek dne pon 22. úno 2016 8:21:54, celkem upraveno 1 x.
Krev je učinný energetický zdroj (Frank Herbert)
----------------- www.darujkrev.cz --------------------
Uživatelský avatar
keltos
* Zkušený piják *
Příspěvky: 660
Registrován: stř 30. zář 2009 10:18:34
Kontaktovat uživatele:

Re: drahoušek

Příspěvek od keltos »

Vítej! Konečně sis k nám našel cestu, určitě tu najdeš kopec informací, které Tě v experimentech posunou dál ;)
Uživatelský avatar
Habu
fuckin' amateur
Příspěvky: 4078
Registrován: sob 11. dub 2009 18:53:16
Oblíbený absinthe: Sauvage
Kontaktovat uživatele:

Re: drahoušek

Příspěvek od Habu »

Nazdar... ehm... drahoušku. :blush

Hezké intro. Letí to, Martin své libové absinty vyrábí už nějaký ten rok. Přidal jsem tě do skupiny absintistů, abys viděl i do sklepa a událostí.

@Pavel Varga aka Šaman. Proč to dělal? Odpověď je jednoduchá. Peníze. Byznys je byznys. Pamatuji si na absintové recenze na jeho stránkách, kde se např. k pravému Havels Alpen absintu vyjádřil jako k nepodařenému marketingovému pokusu. Tehdy letěl světem absint z Čech, bohémský absint, zatímco pravá zelená víla byla teprve na počátku zmátoření ze svého zákazu ve Švýcarsku a pseudo-povolení ve Francii.

K legální definici, nejen Francie se o to pokouší, ale české crapshinthové lobby je bohužel stále ještě u moci. :( http://habulinec.blogspot.de/2013/03/ze ... inici.html" onclick="window.open(this.href);return false; Ono to ale nebude trvat věčně. Síla český sračkoidních absintů klesá a pokud se EU do té doby nepoloží, dočkáme se dle rumového vzoru snad i absintové legislativy. I když, pokud budeme do EU parlamentu posílat takové ocasy, jako doposud... no, snad se to zlepší. ;)
- Moderní absinthe chutná moderně.
Uživatelský avatar
drahousek
* Zkušený piják *
Příspěvky: 508
Registrován: sob 20. úno 2016 15:55:59
Oblíbený absinthe: Jade, Žabák, La Semila
Bydliště: Český Ráj, za Cipískem vlevo
Kontaktovat uživatele:

Re: drahoušek

Příspěvek od drahousek »

Zdar a díky Ti :)
Na drahouška si zvykneš. :) Nestyď se. :) Pravda, cizákům to jde zpočátku těžce přes pysk :)

No koukám koukám na Martina, a jsem byl mile překvapen jak se do toho pustil. Dneska jsem objednal všechno co dělá a za domácí úkol budu v příštích týdnech koštovat :) Jeho Antoníčka znám dobře(základ domácího baru - nevim jak je to možný, ale včera došel :)), má ho i můj barman u nás na maloměstě v nekuřáckym Baru Nebaru a celkově je víc a víc vidět na barech.
Každopádně Martinovo pití vykazuje všeobecně dobroukvalitu a má solidní pověst bych tak řekl. Mám rád jeho pálenky, a nedávno zkoušel i tu Pivní. :) Mám rád když někdo dělá chlast s láskou.

a to už se dostávám i k tomu Pavlovi. On to zezačátku taky dělal s láskou. Pamatuju jak se večer vracel a vyprávěl o nový várce jak je dobrá...atp... a jak následně po koštování nahazoval básně :) o to víc zamrzí, že to flákal. Tušim, že dělá i absintha s broukem bo co... no nic.. popojedeme vstříc štastným zítřkům :) Nemám v podstatě žádnou zkušenost se zahraničním pitím...takže se do toho budu pomalu v příštích letech dostávat....

add zákon: Bude jen dobře. Už aby byl.

add ocasové: jako bys mně to z huby, haby? huby vytáhl :) EU není super, má spoustu much, ale suma sumárum to není špatnej "nápad", jen je potřeba dohlídnout na ty šašky, aby se nezabejvali pomazánkovým máslem nebo pleťovým mlíkem ale Absintem, společnou zahraniční politikou a obranou :)
Krev je učinný energetický zdroj (Frank Herbert)
----------------- www.darujkrev.cz --------------------
Uživatelský avatar
Rafael
* Zkušený piják *
Příspěvky: 585
Registrován: pát 29. srp 2014 12:22:57
Oblíbený absinthe: St. Antoine
Bydliště: Valašské království
Kontaktovat uživatele:

Re: drahoušek

Příspěvek od Rafael »

Drahoušku, Nazdraví - :drink
*
Asi je to vše jen o lobby, penězích a vlivu.
Jelínkův řezaný destilát se Slivovicí nazývat může, to v Bruselu prošlo. Tradiční česká lihovina.
Ale tou je umělý rum taky. A historicky nejen u nás, ale i v Německu a Rakousku. Aspoň podle starých receptářů. Neměli žádné zámořské kolonie, tak si vyráběli rum svůj, z trestí.
*
EU mám rád čím dál méně, vlastně jsem na ni už přímo alergický, ale tu snahu aby výrobky byly podle svých názvů jednoznačně identifikovatelné vítám. Třeba to, že pomazánkové máslo žádným máslem není. Že je to vlastně klamání spotřebitele.
*
Chování Pavla Vargy chápu. Svezl se na modní vlně. Kdybych se chtěl rychle dostat na trh a vydělávat taky bych to tak asi udělal. Nevyráběl bych žádné drahé a náročné speciality, ale to co zrovna frčí a co lze rychle a levně vyrobit.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením
sekyry.
Uživatelský avatar
drahousek
* Zkušený piják *
Příspěvky: 508
Registrován: sob 20. úno 2016 15:55:59
Oblíbený absinthe: Jade, Žabák, La Semila
Bydliště: Český Ráj, za Cipískem vlevo
Kontaktovat uživatele:

Re: drahoušek

Příspěvek od drahousek »

i na Tvoje zdraví pane :)

No jestli tím umělým rumem myslíš Tuzemáka, tak bych ho umělým nenazýval. Přeci se výrábí stejným způsobem, jen suroviny jsou místní/jiné(ale né přímo šizené). Ale samotný proces zpracování je stejný? nebo není? nejsem specialista.
Ale co se absintu týče, tak co se s absintem stalo v Čechách je prostě ošizení jak surovin(likéry), tak ošizený technologie(maceráty). Pro mě za mě ať se obojí vyrábí, ale fakt názvem rozlišuje, protože jak likéry, tak maceráty pravýmu absintu škodí na jméně. Jakmile dám ochutnat komukoli pravej absinth tak se olizuje až za ušima(i ženský). Kdežto macerát je tak hořkej, že i s cukrem je to utrpení :) Ale na druhou stranu, zaplať pánbů za Staroplzeňáka i Kinga i 35, protože v době mých studentských let to byl pořád apsoň nešizenej macerát :)

**
Já mám rád/nerad EU pořád stejně. Vzhledem k našemu geopolitickýmu kruhu, žalostný znalosti bežných lidí domácí politiky(i třeba pamatování historie - viz. např. opozoční smlouva Zeman+Klaus) tak v EU i NATU bejt musíme.
To, že to nefunguje ideálně je jiná. Aspoň je prostor pro zlepšování ne? :) :D :ugeek: :mrgreen: (normálně mě smajli iritujou, obzvlášť vobludy na FB přes půl stránky, ale tady bych několik variant na téma: Absint uvítal :)) :devil :devil

Pomazánkový máslo sice není máslo, ale pleťový mlíko taky zrovna není mlíko, ale to přece není důvod to přejmenovat. Zároveň samozřejmě vítám, že je jasně daný co je máslo a co je třeba čerstvý máslo např. máslo od Gran Moravia sýrárny, to je taková delikatesa, že si toho namažete cenťák(miň nelze) na Svijanskej 3kg chleba a chuťový pohárky se můžou uchrochtat tou smetanou :)

**
Každopádně se moc těším na příští absintový léta, protože posledních deset let jsem Absinta dost míjel, spíš se přeorientoval na zakouřený skotský, třeba Connemaru Sílu sudu(hmm...taky koukám je na dně) nebo Talisker Dark Storm nebo třeba Caol Ila dvakrát zrající v sudech po muškátu a podobný dobroty. Navíc jsem byl 3 týdny v Mexiku a dovezl si pravé Tequily a pravidelně se nechávám dovážet když sem letí kolegové. :) Je zážitek pít krásně v sudech stařený pití. Když jsem jim googlil Olmecu a Sieru, tak jen říkali, že olmecu někde zahlídly, ale že bude asi jen pro export. Což potvrzuju, protože na tak hnusný pití v mexiku jentak nenarazíte :) Navíc, je to tam za hubičku :)

Tak se moc těším, že zásilka od Martina stihne do víkendu dorazit, nemám zatím žádnej konfirmační email(platil jsem okamžitě převodem). Tak snad to stihnout zprocesovat :) Budu víkend doma, tak by se dalo koštovat nonstop :) A když ne, tak hold to vymyslim jinak :)

Tak nazdraví
Krev je učinný energetický zdroj (Frank Herbert)
----------------- www.darujkrev.cz --------------------
Uživatelský avatar
Tibro
Rumcajs
Příspěvky: 1148
Registrován: pát 17. dub 2009 7:18:28
Oblíbený absinthe: Texas Nimes
Bydliště: Země
Kontaktovat uživatele:

Re: drahoušek

Příspěvek od Tibro »

Who the fuck is dreary my dear?


Já jsem s tebou v Rockland.
Odpovědět